$
10 עובדות

מהסיגרים ועד למכוניות: 10 עובדות מדהימות על קובה

רגע אחרי חידוש היחסים עם ארצות הברית וקצת לפני שמוסר האמברגו של מדינות המערב - שני תהליכים שעשויים לשנות כליל את פניה - צפו בכמה פרטים מדהימים אודות אחת המדינות הייחודיות בעולם, בה נדמה כי הזמן עומד מלכת

ניר אלה 23:1523.12.14
רובנו מכירים את קובה בזכות משבר הטילים, המכוניות העתיקות, הסיגרים והרום, אך ביקור במדינה חושף תרבות יוצאת דופן ואנשים אדיבים, טובי לב ומלאי שמחת חיים, על אף תנאי המחייה הקשים שלהם. הרבה מאותו אופי ייחודי הוא תוצאה של בידודה של המדינה ושל אזרחיה, שמנותקים מתהליכי הגלובליזציה של העולם המערבי, וחיים את חייהם באופן המזכיר את שנות ה-60 של המאה הקודמת.

בשבוע שעבר הכריז נשיא ארה"ב ברק אובמה על חידוש היחסים בין שתי המדינות, והבטיח כי יפעל להסרת האמברגו שהוטל על קובה לפני שנים רבות. חדשות אלו, שבבסיסן הרצון לאפשר את התנעת הכלכלה הקובנית ובכך לקרבה למערב, עשויות להיות יריית הפתיחה של תהליך שינוי עמוק במדינה, שבסופו היא תשנה כליל את פניה.

 

רגע לפני השינוי הצפוי, צפו ב-10 עובדות מדהימות על אחת המדינות הייחודיות בעולם:

 

1. לנסוע חזרה אל שנות ה-60'

עד לאחרונה, החוק במדינה הטיל הגבלות נוקשות על רכישת מכוניות. רוב הקובנים לא הורשו להחזיק ברכב שיוצר או יובא לקובה לאחר 1959. כתוצאה מהגבלות אלו, שוק הרכבים במדינה "נתקע" בתקופת המכוניות האמריקאיות הקלאסיות והצבעוניות - והמראה הייחודי הפך אטרקציה עבור התיירים.

 

מכוניות בצומת "פארק סנטרל" במרכז הוואנה. מראה טיפוסי במדינה מכוניות בצומת "פארק סנטרל" במרכז הוואנה. מראה טיפוסי במדינה צילום: ניר אלה

 

2. איפה כחלון כשצריך אותו?

עד לשנת 2008 נאסר על המקומיים להחזיק בטלפונים ניידים, אך כיום מפעילה הממשלה רשת תקשורת סלולרית לרווחתם. אף שמדובר ברשת תקשורת מתקדמת יחסית, עם תשתית המאפשרת התחברות לאינטרנט, אפשרות זו חסומה ולא ניתן לגלוש דרכה - גם לא לתיירים.

 

קובני ברחובות הבירה. רוב הקובנים עדיין משתמשים בטלפונים נייחים קובני ברחובות הבירה. רוב הקובנים עדיין משתמשים בטלפונים נייחים צילום: jubileosuramericas.net

 

3. לא רק מכוניות, רום וסיגרים

מין הציפור הקטן בעולם, הקוליברי הזעיר המצוי, שאורכו כ-5 ס"מ בלבד, נמצא במקום אחד בעולם - יערות מרכז קובה. עמק ויניאלס היפהפה שבצפון-מערב קובה ידוע בזכות הרי המוגוטוס, תופעה גיאולוגית נדירה שבה נוצרים הרים קטנים יחסית, שבכל צדדיהם צוקים תלולים. בעמק מגדלים את רוב הטבק המשמש לייצור הסיגרים הקובנים המפורסמים.

 

קוליברי זעיר מצוי. ציפור מקומית קוליברי זעיר מצוי. ציפור מקומית צילום: Rafy Rodriguez, Flickr

  

הרי מוגוטס בעמק ויניאלס הרי מוגוטס בעמק ויניאלס צילום: ניר אלה

 

פועל במטע טבק. ויניאלס פועל במטע טבק. ויניאלס צילום: שאטרסטוק

 

4. אין קוקה קולה? שתו TuKola

כחלק מהאמברגו האמריקאי על קובה, שאותו מנסה הנשיא אובמה להסיר, לא ניתן לייבא למדינה משקאות של חברת "קוקה-קולה" מארה"ב או לייצרם במדינה. על אף האיסור, הקובנים מייבאים את משקאות החברה מנציגתה במקסיקו, ומוכרים אותם במחירים מופקעים, בעיקר לתיירים. המקומיים, לעומת זאת, מסתפקים במשקה המקומי "טו-קולה", שטעמו אינו מזכיר את זה של המותג העולמי המפורסם.

 

פחית של המותג המקומי TuKola פחית של המותג המקומי TuKola צילום: consumerfriendly, Flickr

 

5. יש יתרונות לקומוניזם

מערכות הרווחה, החינוך והבריאות במדינה הן מהנדיבות בעולם. האזרחים הקובנים זכאים לחינוך יסודי, תיכוני ואוניברסיטאי בחינם, בכל תחום שהוא, ו-99.8% מהם יודעים קרוא וכתוב. באופן רשמי, ביטוח הבריאות במדינה מעניק כיסוי מלא להוצאות רפואיות, ותושבי המדינה אף זכאים להקצבת מזון בסיסית ולדיור מסובסד. חשוב לציין כי כל אלו ניתנים על חשבון חופש העיסוק במדינה, שבה המשכורת הממוצעת (שאינה כוללת הכנסות "מהצד") עומדת על 20 דולר, וכי בפועל מדובר למדינה אין תקציב לספק את השירותים. 

 

קובניות המצטלמות עם תיירים תמורת תשלום. הכנסה צידית פופולארית באזורים התיירותיים קובניות המצטלמות עם תיירים תמורת תשלום. הכנסה צידית פופולארית באזורים התיירותיים צילום: שאטרסטוק

 

קובניות מעשנות סיגרים ומחפשות תיירים קובניות מעשנות סיגרים ומחפשות תיירים צילום: שאטרסטוק

 

6. מונפול? לא בבית ספרנו

לאחר עלייתו לשלטון, הורה פידל קסטרו להחרים ולהשמיד את כל משחקי ה"מונופול" במדינה, על מנת למנוע מהקובנים חשיפה להשפעות "החזירות הקפיטליסטית", לדבריו.

 

פידל קסטרו בנאום לאומה הקובנית פידל קסטרו בנאום לאומה הקובנית צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

7. מפרץ שלם ב-4,085 דולר

ארה"ב מעבירה לממשלת קובה צ'ק על סך 4,085 דולר בכל חודש, כתשלום עבור "שכירת" מפרץ גואנטנמו. על-פי רויטרס, הממשל הקובני פדה את התשלום רק פעם אחת, וגם זה, ככל הנראה, היה בטעות.

 

מפרץ גואנטנמו. לא ברור מה יעלה בגורלו במסגרת היחסים החדשים מפרץ גואנטנמו. לא ברור מה יעלה בגורלו במסגרת היחסים החדשים צילום: שאטרסטוק

 

8. לומדים לצייץ

בשנת 2011 יצר הממשל האמריקאי פלטפורמה מקבילה ל"טוויטר" בשם ZunZuneo, שיועדה לדבריהם "לאפשר לקובנים לתקשר האחד עם השני". השירות פעל באמצעות הודעות טקסט בניידים, אך נסגר לאחר כשנה בעקבות לחץ של הממשל הקובני.

 

אזרחית קובנית משתמשת ברשת האמריקאית. המלאקון בהוואנה אזרחית קובנית משתמשת ברשת האמריקאית. המלאקון בהוואנה צילום: jubileosuramericas.net

 

9. מדינה אחת, שני מטבעות

במדינה נמצאים בשימוש שני מטבעות: CUP, המשמש את המקומיים, ו-CUC, המשמש בעיקר תיירים. שער ה-CUC צמוד לדולר, והוא שווה ל-24 CUP מקומיים. לאחר מספר ימים במדינה, הרבה תיירים מגלים כי ניתן לרכוש את המטבע הזול, ובאמצעותו לרכוש בחנויות המיועדות למקומיים. בניגוד לפרסומים רבים, ניתן להוציא כסף באמצעות כרטיסי אשראי זרים במדינה.

 

מימין: המטבע לתיירים CUC והמטבע למקומיים CUP מימין: המטבע לתיירים CUC והמטבע למקומיים CUP צילום: scmp.com

 

10. אל החוף האחר

ב-2 לספטמבר 2013, לאחר ארבעה ניסיונות שכשלו, הראשון שבהם ב-1987, הצליחה השחיינית בת ה-64 דיאנה ניאד להפוך לאדם הראשון ששחה מהעיר הוואנה למפרץ פלורידה ללא סנפירים וללא הגנה מפני כרישים. סיפורה מעורר ההשראה הפך למקור עבור רבים. ניתן לצפות בסרט תיעודי יוצא הדופן אודותיה - "אל החוף האחר" (The Other Shore).

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x