$
קיימות בארץ
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

מעביד, דאג לבריאות העובדים

חברות יכולות לעשות רבות למען העובדים, למען הסביבה ולמען החברה בכללותה באמצעות מעבר לבניינים ירוקים. דוגמאות לפניכם

הילה ביניש 12:5109.11.14

מדי שנה מלאים אמצעי התקשורת בפרסומים על דירוג החברות המובילות בסקרי שביעות רצון העובדים. דירוגים יוקרתיים אלה מהווים עבור החברות הוכחה ואיתות לעובדים כי כדאי להם להתגייס לשורות הארגון או לחילופין, להשאר בו ולא לעבור לחברה מתחרה בשווקים תחרותיים.

 

זו הסיבה מדוע חברות דואגות להשקיע משאבים רבים בטיפוח העובד, שלא לומר – בפינוקו. ימי כיף ונופשונים, בונוסים בשכר ומענקים לחבר המביא חבר הם רק חלק מהמהלכים המוכרים, אולם מעטות החברות עדיין שמבקשות לשנות ערך יסודי בסביבת העבודה של העובד והדאגה לבריאותו, באמצעות שינוי בחלל העבודה.

 

לאחרונה פרסמה המועצה העולמית לבנייה ירוקה WorldGBC דו"ח חדש הסוקר לעומק את חשיבותם של משרדים ירוקים, הקשר שלהם ל-well being של העובדים, והערך הכלכלי לחברות.

 

הדו"ח, שהוכן על ידי אנשי מקצוע מרחבי העולם בתחום הבנייה הירוקה, הקיימות והתכנון נחשב ראשון מסוגו ומציג ממצאים חותכים. עיקרם, עיצוב המשרד משפיע באופן משמעותי על הבריאות של העובדים, הפרודוקטיביות והרווחה שלהם במהלך שהותם במשרד.

 

לפי הנתונים המובאים בדו"ח, מעל 90% מהוצאות התפעול של החברה הן על כוח אדם (משכורות והטבות), יתר ההוצאות התפעוליות הן על שכירות, תפעול שוטף וכו'. מכאן החשיבות במשרדים אשר יספקו מרחב איכותי עבור העובדים על מנת למקסם את הפריון ורווחת העובדים ולחסוך בעלויות השוטפות.

 

אמנם, יש לזכור כי עלויות של בריאות וחולי של עובדים עשויות להשתנות לפי מגזר ומדינה ומקשות על ההשוואה, אולם שלל הממצאים בדוח מסמנים כי ההשפעה השלילית של מבנה חולה על בריאות העובדים היא ברורה.

 

משרדי גוגל בת"א משרדי גוגל בת"א צילום: עמית שעל

 

הדו"ח נעזר במספר מדדים, פיננסים, תפיסתיים ופיזיים ומביא שורה של דוגמאות הממחישות זאת. כך, שיעור ההיעדרות השנתי בארה"ב הוא 3% לעובדים במגזר הפרטי ו- 4% במגזר הציבורי. העלות למעסיקים היא 2,074 דולר ו-2,502 דולר לעובד לשנה (בהתאמה).

 

באוסטרליה, העלות הכוללת לעסק על בריאות לקויה והיעדרויות מוערכת בכ-7 מליארד דולר בשנה, בעוד שהעלות של אי תפקוד מלא (בשל בעיות רפואיות) מוערכת בכ-26 מיליארד דולר בשנה. בישראל אופן הבדיקה מקשה עוד יותר על השוואה, אולם מסקרים שנעשו עבור משרד החינוך, נראה כי מעל לשני שלישים מהעדרויות של עובדים הן עקב מחלה.

 

לעשות יותר למען בריאות העובדים

  

מכאן, שחברות צריכות לעשות יותר למען בריאות העובדים ובכך לשפר את תפקודו ואת שביעות הרצון שלו ממקום העבודה:

 

  • איכות האוויר בתוך המבנה: מחקרים בתחום מצביעים על כך שאיכות אוויר טובה יותר (ריכוזים נמוכים של CO2 ומזהמים וקצב תחלופת אוויר גבוה) יכולה להוביל לשיפור הפרודוקטיביות בסדר גודל של 8%-11%.

 

  • נוחות תרמית: לטמפרטורה נעימה ומאוזנת במבנה יש השפעה משמעותית על שביעות רצון במקום העבודה שיכולה להגיע לאחוז אחד בשיפור פריון העובדים.

 

  • תאורה ונופים של טבע: מחקרים אחדים העריכו שקירבה לחלונות משפיעה באופן חיובי על הפריון. מומחים אחדים גורסים כי במידה והנוף הנראה מהחלונות הוא נוף של טבע וצמחייה, הדבר משפיע כגורם משמעותי ביותר על הפיריון.

 

  • רעש ואקוסטיקה: רעש רקע ואקוסטיקה לקויה הוכחו כאחד מהגורמים עיקריים לחוסר שביעות הרצון בקרב העובדים.

 

  • עיצוב הפנים של המשרדים: כולל צפיפות תחנות עבודה ותצורה של מרחב העבודה ביצירת מרחב חברתי משפיעים מאוד על ריכוז, שיתוף פעולה, שמירה על סודיות ויצירתיות בעבודה.

 

  • עיצוב פעיל ופעילות גופנית: בריאות ניתן לשפר באמצעות פעילות גופנית. עיצוב הכולל התחשבות בנושאים הללו כולל גישה לשירותים ומתקנים כגון מכוני כושר , אחסון אופניים ושטח ירוק יכולים לעזור לעידוד אורח חיים בריאים של עובדי החברה.

 

בישראל מעטות עדיין החברות המבינות זאת ומחפשות לשנות את סביבת העבודה באמצעות התקן הירוק למבנים (ת"י 5281). לפי נתוני מכון התקנים בישראל קיימים רק 22 מבני משרדים שזכו לתקן, אליהם יש להוסיף עוד 21 מבנים שזכו

להסמכה בתקן LEED העולמי.

 

החלוצות בתחום הן חברות בינלאומיות המחוייבות לסטנדרטים עולמיים כגון גוגל, Citybank, אינטל, איקאה ויוניליבר. לצדן חברות ישראליות שמודעות לנושא כגון שיכון ובינוי ומכללת ג'ון ברייס, שבחרו לבנות ולעצב את משרדיהם בישראל כבניין ירוק כדי לחסוך בהוצאות התפעול השוטפות אך גם לאפשר סביבה עבודה מתקדמת ואיכותית לעובדיהם ובכך לגרום לשביעות רצון משמעותית.

 

מכאן, שארגונים יכולים לעשות רבות למען העובדים, למען הסביבה ולמען החברה בכללותה באמצעות מעבר לבניינים ירוקים. כל שנותר לנו לקוות הוא כי בהטמעה של ראייה ארוכת טווח של עסקים, על מנהלי החברות להסתכל באופן הוליסטי על ההוצאות לצד המחוייבות והאחריות לאפשר לעובדים לשהות במקום עבודה בריא ואיכותי. בכך כולנו נשיג את הרווח המשולש של טובת המעביד, טובת העובד וטובת המשק בכללותו.

 

הכותבת היא מנכ"לית המועצה הישראלית לבנייה ירוקה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x