$
מוסף 30.10.2014
מוסף 30.10.14

קללת טראמפ סוהו

מגדל הזכוכית ששינה את קו הרקיע של דרום מנהטן אמור היה להיות מתחם היוקרה החדש של העיר, אבל הרתיח את התושבים והתברר ככישלון עסקי, שהסתיים באחרונה בעיקול ובמות הבעלים. משל בן 46 קומות על חטא הגאווה ועונשו

טלי שמיר 15:1301.11.14

אין עוד מלון כזה בעיר, ולא יקום אחד כזה", הכריז אלכס ספיר באפריל 2010, כשהשיק את Trump SoHo. החגיגה היתה גדולה. זה היה הבניין הגבוה והיקר ביותר שנחנך בניו יורק מאז המשבר, ומותג כמלון היוקרה החדש של מנהטן. 391 יחידות הדיור שבו נפרסו על פני 46 קומות, במגדל זכוכית ששינה את קו הרקיע של דרום מנהטן. מפינת הרחובות Spring ו־Varick הוא השקיף בגאוותנות על הבתים ההיסטוריים הנמוכים שסביבו, על מעט המגדלים שלא עלו על 15 קומות ועל הרוח הבוהמיינית ברחובות הסוהו, טרייבקה והווסט וילג'. 450 מיליון דולר השקיעו ענקי הנדל"ן ארגון ספיר וקבוצת Bayrock במיזם, ששילב עיצוב יוקרתי מודרני ונגיעות אוריינטליות. משפחת טראמפ תרמה את השם, את ההילה ואת כישורי העיצוב של הבת איוונקה, והחברה גם הופקדה על ניהול העסק.

 

טראמפ סוהו טראמפ סוהו

 

הנבואה של ספיר התגלתה כמדויקת, אך לא מהסיבות שאליהן התכוון. ההיסטוריה הקצרה של טראמפ סוהו כוללת שלל בעיות ואסונות, והחזון היומרני הסתיים לאחרונה בעיקול הפרויקט, סמוך למותו של תמיר ספיר, בעלי הקבוצה (שחי בישראל שנתיים, בשנות השבעים). ארבע וחצי שנים אחרי שנחנך, טראמפ סוהו ניצב בדרום מנהטן כאנדרטה, סמל לחטא הגאווה - וגם לעונשו.

 

כל העניין חרק מההתחלה. התוכניות להקמת המלון נחשפו ביוני 2006, כשדונלד טראמפ הכריז כי הזוכה בתוכנית הריאליטי שלו, "המתמחה" ימונה למנהל הבניין. ההתנגדויות החלו מיד, וביולי כבר התקיים שימוע ציבורי בוועדת התכנון הקהילתית, בהשתתפת 125 מתושבי האזור. אבל המתנגדים גילו שאין להם הרבה מה לעשות. גובהו של הבניין, כמו גם הסגנון שלו, אמנם חריגים באזור, ובהחלט שנויים במחלוקת, אבל חוקיים לחלוטין.

 

הם לא נואשו. הקלף הבא היה החשד שהבניין ישמש למגורים: המודל המתוכנן היה קונדו־מלון, שבו בעל הדירה רשאי לגור בה 120 יום בשנה, עד 29 ימים ברציפות, ובשאר הזמן היא מושכרת כחדר מלון שרווחיו נחלקים בין בעלי הפרויקט לבעלי יחידת הדיור. "איך אתה יכול לאכוף את הזמן שמישהו גר בחדר שלו?", טענו התושבים והציגו זעם ממוקד: "טראמפ דוחף את האף שלו ביהירות לקהילה וצריך ללמד אותו לקח. זו המטרה". הם הזכירו שהאזור אסור למגורים על פי תקנות העירייה, וגם זה לא עזר. הפרויקט אושר.

 

אלכס ספיר אלכס ספיר

 

בנובמבר 2006 החלו החפירות באתר, אבל בתוך חודש העבודות נעצרו. במקום התגלו חלקים מ־190 גופות אדם. האגודה לשימור היסטורי של גריניץ' ווילג' טענה שמדובר בחלקים מבית הקברות של הכנסייה הפרסבטרית ברחוב ספרינג - כנסייה שנשרפה במאה ה־19 בגלל פעילותה נגד העבדות, ושעמדה במקום עד שנות השישים של המאה ה־20. האגודה דרשה מראש העירייה דאז מייקל בלומברג לבדוק אם האתר היה חלק ממסילת הרכבת המחתרתית, רשת דרכי מסתור שהבריחה עבדים אל החופש. בלומברג לא התרשם. ההתנגדויות נמשכו, גם הבנייה.

 

ב־2008 היא נעצרה שוב. מתקן ליציקת מלט קרס, פועל נהרג ועוד שלושה נפצעו. מחלקת הבנייה חקרה, ובמהרה העבודות חודשו. כעבור חודשיים פאנל זכוכית התרסק אל הקרקע, הפעם ללא נפגעים. "הפרויקט הזה היה צריך להיאסר מלכתחילה, ואם הם לא יכולים לנהל את אתר הבנייה בצורה בטוחה - צריך לסגור אותו", אמר אז מנהל האגודה לשימור היסטורי. אבל גם הפעם הפרויקט נמשך, וכעבור שנתיים הבניין נחנך.

 

חצי שנה אחרי ההשקה, התברר שגם היסודות העסקיים של הפרויקט לא מספיק יציבים. בנובמבר 2010 דיווח "הוול סטריט ג'ורנל" כי 17 מרוכשי הדירות תובעים את בעלי הפרויקט על הונאה. לפי התביעה, הנהלת המיזם הצהירה כי 60% מהיחידות כבר נמכרו, בשעה שמדובר היה בפחות מ־20% - המשבר הכלכלי חיסל כמעט לגמרי את מודל הקונדו־מלון, וגם לטראמפ סוהו לא היו קונים. בתגובה הציעו הבעלים: משכו את התביעה וקבלו עד חצי מכספכם חזרה. חלק השתכנעו, עשרה המשיכו בתביעה (כולל הכדורגלן הצרפתי אוליבייה דקור). בנובמבר 2011 הגיעה החברה להסדר עם התובעים, שקיבלו 90% מהמקדמה ששילמו וכמובן נטשו את הבניין.

 

איוונקה טראמפ איוונקה טראמפ צילום: איי אף פי

 

אבל החברה עדיין היתה תקועה עם רוב הדירות. המחירים - שהתחילו בטווח שבין 1.2 מיליון דולר לדירת סטודיו ל־50 מיליון לסוויטה נשיאותית -החלו לרדת, עוד ועוד, ובכל זאת נמכרו פחות משליש מהיחידות.

 

הקבוצה של תמיר ואלכס ספיר, Sapir Organization, מצאה עצמה עם חוב של 290 מיליון דולר. בסוף 2010 היא הגיעה להסדר עם קרן הנדל"ן CMI, שבבעלות ריצ'רד רסלר, אבי שמש ושאול קובה (גם הם ישראלים לשעבר). הקרן קנתה את החוב תמורת 120 מיליון דולר, בתקווה שהפרויקט בכל זאת יצליח לעמוד על הרגליים.

 

זה לא קרה. לפני חודש הודיעה CMI שהיא מתכוונת להשתלט על הבניין באמצעות צו עיקול, ולהעמיד אותו למכירה פומבית. שבוע אחר כך, בערב ראש השנה, תמיר ספיר מת מדום לב בגיל 57.

 

ימים לפני מותו של אביו, בעקבות הודעת CMI, הודה גם אלכס ספיר ב"וול סטריט ג'ורנל" כי "במודל הנוכחי, אין היגיון כלכלי בבעלות על המלון". טראמפ עצמו נשמע מוטרד פחות. "זה עניין בין המלווה לבעלים", אמר באותה כתבה, וטען שהמלון "מצליח מאוד" ושמשפחתו תמשיך לנהל אותו. כל הצדדים הבהירו כי בכוונתם להפוך את הבניין למלון בלבד. אם וכאשר זה יקרה, זה יהיה הישג חלקי למתנגדים, אבל קו הרקיע של מנהטן כבר לא ישוב להיות כשהיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x