$
דני רובינשטיין

משבר המשכורות מאיים על השקט

אי־תשלום שכרם של עובדי חמאס על ידי ממשלת האחדות הפלסטינית עלול להצית מחדש את עזה

דני רובינשטיין 07:5915.09.14
מעניין לגלות בימים האחרונים עד כמה מסכנת שאלת תשלום שכרם של עובדי ממשלת חמאס בעזה את קיומה של ממשלת האחדות הפלסטינית (בין הרשות לחמאס). לא תהיה הגזמה בקביעה שאי־תשלום המשכורות על ידי הממשלה ברמאללה יכול אף להצית מחדש את ירי הטילים מעזה. ביום חמישי שעבר, אחרי ציפייה לשווא של יותר משלושה חודשים למשכורות מרמאללה, החליטה הנהגת חמאס לשלם ממקורותיה שלה מינימום של אלף שקל לפקידיה בעזה. אין סימן ברור יותר מזה למשבר העמוק.

 

במבט לאחור אין חולק על כך שהמשבר הכספי הקשה של ממשלת חמאס הביא לפני כשלושה וחצי חודשים את ראשי חמאס להסכים על הקמת ממשלת האחדות.

 

חאלד משעל ואבו מאזן בקטאר חאלד משעל ואבו מאזן בקטאר צילום: רויטרס

 

משעל דורש פתרון, אבו מאזן מתנער

 

בשבוע שעבר הסביר ראש הממשלה ראמי חמדאללה שעד היום ממשלתו לא מסוגלת להפעיל את משרדיה בעזה מפני שפקידי ממשלת חמאס לא משתפים פעולה. "הבנקים לא מוכנים להעביר כסף לחמאס מחשש שיוטל עליהם חרם, וגם ממשלתי נתונה לאיומים שלא להעביר כסף לפקידי חמאס", הסביר חמדאללה. שליטי נסיכות קטאר אמנם הבטיחו כסף למשכורות, אבל מכיוון שחמאס מוגדר ארגון טרור, מי שיעביר את הכסף מסתכן בחרם בינלאומי.

 

מתברר ששאלת המשכורות נידונה גם בפגישת יו"ר הרשות מחמוד עבאס (אבו מאזן) עם מנהיג חמאס ח'אלד משעל, שהתקיימה בדוחא בירת קטאר לפני כשבועיים. סטנוגרמה של הפגישה פורסמה בעיתון הלבנוני "אל־אח'באר" וכך נאמר בה:

 

ח'אלד משעל: "יא אבו מאזן, אתה חייב לקחת לידך את הממשלה ולתת הוראה לשלם את שכר הפקידים (של ממשלת חמאס בעזה)".

 

אבו מאזן: "זה נושא קשה והוא נמצא על סדר היום שלנו".

 

משעל: "איך ייתכן שאנשים יישארו ללא משכורת?".

 

אבו מאזן: "מה אתה, מקבץ נדבות?" (כלומר, לך אין כסף לשלם להם?). משעל: "אתם חייבים לפתור את הבעיה דחוף. תנו לאנשים לחיות".

 

אבו מאזן: "אין לי אפשרות".

 

עזאם אל־אחמד (נציג פתח): "הצעתי ששליט קטאר יסדיר את העניין".

 

ד"ר עטיה (מקטאר): "ניסינו לשלם אבל הבנק הערבי סירב לקבל את הכסף".

 

משעל דרש לבסוף שפקידי עזה יקבלו שכר בצורה קבועה ורשמית.

 

משבר המשכורות עלול לפרק את ממשלת האחדות

 

קשה לראות שדרישתו של משעל מתמלאת. הממשלה ברמאללה מצליחה בקושי רב לשלם שכר לכ־150 אלף עובדיה, מתוכם כ־70 אלף בעזה. אין שום אפשרות להוסיף עליהם עוד 45 אלף עובדים.

 

על רקע זה ממשלת האחדות הפלסטינית לא מסוגלת לתפקד ועלולה להתפרק, והמשבר יכול להבעיר מחדש את האש בעזה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x