$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

איך יודעים לאילו בקשות לומר "לא"?

פרופסור יקר, מאז שקודמתי בעבודה אני מקבלת הזמנות לאירועים ופעילויות שלא קשורים למה שאני אוהבת בתפקיד שלי. אני מבינה שחשוב לעזור לחברים ולארגון כמכלול, אבל כל הפעילויות האלה גוזלות יותר מדי זמן ופוגעות בביצועים שלי. איך לארגן את סדר העדיפויות טוב יותר? פ'

דן אריאלי 08:5011.09.14

פ' היקרה,

 

אח, מחיר ההצלחה. קידום בעבודה לרוב נשמע כמו דבר טוב, אבל כשהוא סוף סוף מגיע אנחנו מגלים שנלוות אליו לא מעט דרישות והטרדות. היופי הוא שבכל פעם אנחנו שוכחים את המסר הזה ומופתעים מחדש מהמחויבויות הנוספות, כך, לאורך כל הקריירה.

 

לאילו בקשות לסרב? לאילו בקשות לסרב? צילום: שאטרסטוק

 

הרשי לי לנסות לנחש איך נראה היום שלך. בכל יום מישהו מבקש ממך להשתתף במשהו שיקרה בעתיד. נגיד בעוד חודש. היומן שלך נראה די ריק אז את אומרת לעצמך: "טוב, אם אני פנויה ראוי שאסכים". הבעיה היא שאת לא באמת פנויה בעתיד. המחויבויות העתידיות פשוט עוד לא מופיעות ביומן שלך. אבל כמו שיום המחרת שלך עמוס, גם חודש ממחר יהיה לך יום עמוס. וכך, כשהיום המיוחל מגיע את מגלה שהוא מלא בדברים שהתחייבת להם אבל היית מעדיפה להימנע מהם. זו בעיה שכיחה, אבל שלושה כלים פשוטים יכולים לעזור לך להימנע ממנה ולהיצמד לסדרי העדיפויות שיתאימו לרצונות שלך.

 

ראשית, בכל פעם שמבקשים ממך משהו לעוד חודש ויותר, שאלי עצמך מה היית עונה אם הבקשה היתה לשבוע הבא. אם היית מבטלת דברים בשביל זה, עני בחיוב. אם בשבוע הבא אין לך זמן ולא תפני זמן, ותרי.

 

שנית, דמייני שהיום המיועד כבר עמוס, ונסי לחשוב איך תרגישי אם תיאלצי להשיב לבקשה בשלילה. אם המחשבה הזאת מעציבה אותך, עלייך להיענות לבקשה או להזמנה, אבל אם את חושבת שתחושי הקלה מכך שחמקת מהמחויבות, סימן שעלייך לדחות את ההזמנה.

 

כלי שלישי ואחרון - למדי להכיר מקרוב את אחת המילים היפות ביותר בעברית: "ביטול". דמייני שנענית להזמנה או לבקשה, ויום לפני שהאירוע המיועד מתקיים מודיעים לך שהוא בוטל. אם כשאת חושבת על כך את מצליחה לחוש את טעמו החמקמק של העונג, אז את כבר יודעת מה לענות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x