$
מחפשי עבודה

כמה באמת שווה להיות יפה?

עובד ממוצע עם מראה מעל לממוצע, ירוויח עד פי 4 מאשר עובד עם מראה חיצוני רגיל. מינוי של מנכ"ל יפה גורם לביצועים טובים יותר של מניית החברה וכל 2.5 ס"מ נוספים בגובה מובילים לעלייה בשכר השנתי

שירות כלכליסט 18:1930.07.14
לאנשים יפים יש לעיתים גם חיים קלים יותר, ולא מדובר רק בהנאה מעצמות לחיים מושלמות או בקיצור התור בסופר. מחקר חדש מצא כי יופי מוביל לעיתים קרובות לחשבון בנק גדול יותר ולאפשרויות קריירה מגוונות יותר. המחקר, אותו ערך דניאל האמרמש מאוניברסיטת טקסס, בחן את הקשר בין יופי וכלכלה, וכבר זכה לכינוי pulchronomics - שילוב בין המילה Pulcher, שפירושה בלטינית הוא יפה והמילה כלכלה.

האמרמש, שחוקר את הנושא כבר עשורים וכתב כמה ספרים עליו, מפרט את הדרכים השונות שבהן מראה חיצוני מצודד יכול להשפיע על הרווחה הכלכלית, ולא תמיד לטובה:

 

הכנסה גדולה יותר לאורך החיים

בדיקה של נתונים מאז שנות ה-70 הובילו את האמרמש למסקנה כי עובד ממוצע עם מראה מעל לממוצע, ירוויח בין פי 3 לפי 4 מאשר עובד עם מראה ממוצע. מדובר ב-230 אלף דולר לאורך תקופת החיים. מחקר נוסף מ-2011 שנערך באוניברסיטת ויסקונסין מצא גם כן התאמה בין המראה וההכנסה בקרב גברים. עם זאת, מחקר מאוניברסיטת מיאמי גורס כי לטיפוח ולאישיות יש גם חלק בקבלת ההטבות ולא רק ליופי.

 

מריסה מאייר, מנכ"לית יאהו מריסה מאייר, מנכ"לית יאהו

 

ביצועים טובים יותר של המנהלים הבכירים

מנכ"ל מושך הופך חברה להשקעה מושכת, כך דיווחו באטלנטיק מוקדם יותר השנה. במקביל, מחקר שפורסם באוניברסיטת ויסקונסין - מילוואקי ב-2013 מצא כי בימים הראשונים לאחר מינויו של מנכ"ל יפה, הביצועים של אותן חברות בשוק המניות טובים יותר. מעבר לכך, ביצועי המניות ממשיכים להשתפר לאחר הופעה של המנכ"ל המצודד בטלוויזיה, אך לא אם הוא מצוטט בעיתונים.

 

סבירות נמוכה יותר שימצאו עצמם בכלא

ככל שאדם נראה טוב יותר כך יורדת הסבירות שיבחר לחיות חיי פשע. מחקר מ-2006 בחן כיצד נראו המשתתפים בימי התיכון שלהם ומצא שהאנשים האטרקטיביים יותר היו בעלי סיכוי נמוך יותר מחבריהם הממוצעים לבצע פשעים מסוגים שונים בשנים לאחר סיום התיכון.

 

הממצא הזה מתחבר למסקנות של האמרמש לגבי הקשר בין הכנסות ומראה חיצוני. ההנחה במקרה זה היא כי ההצלחה הפחותה בשוק העבודה שחווים אנשים פחות מצודדים עלולה להוביל אותם לבצע פשעים על מנת לשפר את מצבם. כלומר, אנשים פחות יפים ישקלו את יחס העלות - תועלת של עבודה לעומת פשע, ויבחרו בפעילות פלילית.

 

הטבות לאנשים רזים

אין זה סוד שהחברה המערבית נוטה להתייחס לאנשים רזים כאל מושכים יותר. כעת הטענה היא שגם משתלם יותר להיות רזים. מספר מחקרים מצאו שהשמנת יתר משפיעה לרעה על ההכנסות, בייחוד של נשים. אך נראה שלא רק השמנת יתר פוגעת בהכנסות, אלא מספיק שאישה שוקלת כמה ק"ג מעל לממוצע. טענה זו נכונה במיוחד לגבי נשים לבנות. מחקר מ-2009 מצא שבקרב נשים, ההכנסה יורדת ככל שמדד מסת הגוף (BMI) עולה מעל 23 - שהוא למעשה עדיין בטווח המשקל הנורמלי.

 

גובה משתלם יותר

גובה אינו כמובן מאפיין מובהק של יופי, אך כמה מחקרים מצאו כי תכונה זו במראה מקושרת להכנסות גבוהות יותר. מחקר מאוניברסיטת פלורידה מצא כי כל 2.5 ס"מ נוספים בגובה מתרגמים ל-790 דולר נוספים בשנה. ההערכה בקרב החוקרים היא שזה נובע מכך שאנחנו נוהגים לייחס לאנשים גבוהים תכונות של מנהיגות.

 

שווה להשקיע במראה, נשים יפות מרוויחות יותר שווה להשקיע במראה, נשים יפות מרוויחות יותר צילום: שאטרסטוק

 

לא הכל ורוד בחייה של אישה יפה

לא הכל מושלם אצל האנשים היפים. ישנן כמה ראיות לכך שנשים יפות מתקשות להשיג משרות הנחשבות "גבריות", כמו נהגי משאית או מכירות של ציוד מכני. המשתתפים במחקר מ-2010 התבקשו למיין תמונות של נשים וגברים לתפקידים המתאימים להם, והנטייה הבולטת הייתה לשייך נשים יפות למשרות "נשיות" יותר כמו מזכירות.

 

הפרטים האלה משעשעים בבסיסים, אך מעבר לכך הם מצביעים על כמה רעיונות כלכליים חשובים: מעל לכל, נראה שהמעסיקים מוכנים לשלם יותר עבור יופי, מכל סיבה שלא תהיה. האמרמש טוען כי יופי הוא בהגדרה סחורה נדירה ונסחרת - אנשים סוחרים בו עבור שכר גבוה יותר ואינטראקציה נעימה יותר עם החברים לעבודה. פירוש הדבר שמאות מיליארדי הדולרים שהאמריקאים מוציאים בכל שנה על המראה שלהם אינם מיועדים רק לצרכי גנדרנות ויהירות: בין אם אנחנו מודעים לכך או לא, מדובר בהחלטה רציונאלית לנסות ולהיראות יפים יותר.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x