$
קיימות בעולם

"העולם צפוי לעבור את תקציב הפחמן ל-89 שנה הבאות כבר בתוך 21 שנה"

עפ"י ניתוח של חברת שירותי הייעוץ הגדולה בעול פרייס ווטרהאוס קופר, העולם ניצב על נתיב שעלול להוביל להתחממות גלובלית של 4 מעלות צלזיוס עד 2100

סוכנויות הידיעות 11:5212.11.13
העולם צפוי לעבור את תקציב הפחמן שהוקצב ל-89 השנים הבאות כבר בתוך 21 שנה, חריגה שתסתכם בהתחממות גלובלית של 2 מעלות צלזיוס, כך לפי ניתוח של חברת שירותי הייעוץ הגדולה בעולם פרייס ווטרהאוס קופר. כתוצאה מכך, העולם ניצב על נתיב שעלול להוביל להתחממות גלובלית של 4 מעלות צלזיוס עד 2100, התרחיש הקיצוני ביותר שהציג בספטמבר האחרון פאנל שינוי האקלים של האו"ם על מדעי האקלים (IPCC).

 

במידה והעולם ימשיך ברמות הנוכחיות של דה קרבוניזציה, תקציב הפחמן שהוקצב על ידי IPCC עבור התקופה בין 2100-2112 יבוזבז בפחות מרבע מהזמן הזה, כך שיאזל עד 2034. פליטות פחמן שיחרגו מהתקציב יעלו את הסיכוי לשינוי אקלים מסוכן, וההתחממות הממוצעת של טמפרטורות פני השטח צפויה להיות גבוהה מ-2 מעלות צלזיוס, כך לפי מדד כלכלת רמות פחמן נמוכות, המתפרסם זו השנה החמישית (Low Carbon Economy Index) של פרייס ווטרהאוס קופר.

 

המדד בוחן את כמות פליטת הפחמן הקשורה לאנרגיה עבור כל יחידה של התמ"ג, הנחוצה להגבלת ההתחממות הגלובלית ל-2 מעלות צלזיוס. הוא מזהיר כי הרמה הנוכחית של התחממות "תהיה בעלת השלכות חמורות ומרחיקות לכת", ולפיכך מחזורי תכנון ההשקעות של חברות גדולות והשקעות התשתית צריכים כעת לקחת זאת בחשבון בתהליך קבלת ההחלטות שלהם.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

 

לטענת הדו"ח, קווי המדיניות וטכנולוגיות לפליטה נמוכה יותר של פחמן לא הצליחו לשבור את הקשר בין צמיחה ופליטת פחמן בכלכלה העולמית. ב-2008 המדד חישב כי על מנת לשמור על רמות הצמיחה מבלי לחרוג מהתחממות של 2 מעלות, מדינות ה-G20 חייבות לשפר את השיעור הממוצע של הפחמן שהן פולטות עבור כל דולר מהתמ"ג שהן מייצרות (carbon intensity) לרמה של 3.5% בשנה. אולם לאורך ארבע השנים הבאות שיעור הדה קרבוניזציה (הוצאת הפחמן הדו חמצני משימוש) לא הצליח לעקוף את רף ה-0.7%.

 

כדי לפצות על שנים קודמות ב-2012 השיעור הנחוץ טיפס ל-5.1%, כך שעבור שאר העשור המדינות חייבות להגיע לרמת דה קרבוניזציה שעד כה לא הצליחו להשיג באף שנה. הדו"ח הנוכחי כבר מעלה את הדרישה לרמה של 6%.

 

לפי הדו"ח, מדינות ה-G7 רשמו בממוצע הפחתה של 2.3%, בעוד שמדינות ה-E7 – שכוללות את מרבית בסיס הייצור של הכלכלה העולמית – הצליחו להשיג רק רמה של 0.4%. ארה"ב, אוסטרליה ואינדונזיה הצליחו להשיג ב-2012 הפחתות משמעותיות בשיעורי ה-carbon intensity, אך אף מדינה לא הצליח לשמור לאורך שנים על הפחתות משמעותיות.

 

בנוסף, בעוד ששיטת הסדיקה (fracking) עזרה להפחית את רמות הפליטה בארה"ב, ירידת מחיר הפחם הובילה לשימוש נרחב יותר בפחם במדינות אחרות, ביניהן מדינות האיחוד האירופי, והעלתה חששות כי דה קרבוניזציה במדינה אחת פשוט מעבירה את הפליטות למדינות אחרות, מציינים בדו"ח.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x