$
שאול אמסטרדמסקי

הכלי שייתן לציבור כוח מול המוסדיים

המהלך של שריג עשוי לאלץ את החברות להפחית את דמי הניהול, וזו הבשורה לציבור

שאול אמסטרדמסקי 07:0416.07.13

הממונה על שוק ההון היוצא פרופ' עודד שריג מנקה שולחן. כמעט מדי יום מודיע משרד האוצר על הנחיות חדשות. הבשורה ששיחרר אתמול, שתאפשר לציבור הישראלי לראשונה לנהל את כספי החיסכון שלו באמת בעצמו, יכולה לבשר על תחילתה של מהפכה בעולם החיסכון לפנסיה.

 

החיסכון של הציבור לפנסיה מסתכם ביותר מטריליון שקל. עד סוף העשור הוא צפוי להכפיל את עצמו. זהו הר של כסף, יותר מכל התוצר של המשק הישראלי. ולמרות שכיום המדינה מכריחה את ציבור העובדים לחסוך לפנסיה, מאז 2008, במסגרת חוק פנסיה חובה, היא לא באמת נותנת לציבור חופש בחירה. בשוק הפנסיה וביטוחי המנהלים שולטות חמש חברות ביטוח גדולות. כתוצאה מכך המדינה מאלצת את הציבור להעביר את הכסף לידי קבוצה קטנה של אנשים, ללא תחרות רבה, והרבה מאוד דמי ניהול. השאלה היא כמובן אם איכות השירות שהציבור מקבל מצדיקה את המחיר הגבוה ‑ מאות אלפי שקלים שיכולים להוות שליש או רבע מכל החיסכון של חוסך עד שיגיע לפנסיה.

 

לראשונה יוכלו החוסכים לומר למוסדיים: אנחנו לא מאמינים שאתם טובים מגופים אחרים. או שתוזילו לנו את דמי הניהול או שנעבור לנהל את הכסף שלנו בצורה עצמאית לראשונה יוכלו החוסכים לומר למוסדיים: אנחנו לא מאמינים שאתם טובים מגופים אחרים. או שתוזילו לנו את דמי הניהול או שנעבור לנהל את הכסף שלנו בצורה עצמאית צילום: שאטרסטוק

 

חברות הגמל מציגות לרוב אותן תשואות

 

את השאלה הזו צריך לבדוק אל מול התשואות שהאנשים שמנהלים את כספי הפנסיה יודעים להשיג. בפועל, התשואות של גופי הפנסיה השונים דומות, פחות או יותר, להוציא אולי חברה אחת שנמצאת נמוך מהאחרים בצורה משמעותית. הסיבה לכך היא שכל הגופים, כפי שהראה גם מחקר של בנק ישראל, משקיעים את הכסף ב־90% באותו האופן. באותן חברות ישראליות, באותן איגרות חוב ממשלתיות או קונצרניות, באותם אנשים. מרבית השונות בין ההשקעות של הגופים השונים היא בהשקעות שלהם בחו"ל, שמהוות בינתיים רק רבע מהשקעותיהן.

 

וכאן בדיוק נכנסת ההודעה המפתיעה של הממונה על שוק ההון. לראשונה יוכלו החוסכים להצביע ברגליים ולשדר מסר תקיף לאנשים שמנהלים את הכסף שלהם - אנחנו לא מאמינים שאיכות הניהול שלכם טובה משל כל האחרים. ולכן, יגידו החוסכים, יש לכם שתי אפשרויות. או להוזיל לנו את דמי הניהול וכך להגדיל את החיסכון שלנו בגיל הפנסיה או שנעבור לנהל את הכסף שלנו בצורה עצמאית.

 

הבטחה עם סייג

 

אלא שהממונה על שוק ההון דואג, ובצדק, שציבור החוסכים יפגע בעצמו פגיעה אנושה אם יתחיל לנהל את כספו לבד. ולכן

הוא סייג את עצמו: מי שירצה לנהל את כספו, יוכל לעשות זאת באחד משני תנאים. רק אם הוא צבר מעל מליון שקל לפנסיה, וכך יצר לעצמו כרית ביטחון למקרה שההשקעות שלו יתרסקו. או, אם הוא משקיע את כספי החיסכון שלו בצורה פסיבית, ולא במניות או באיגרות חוב ספציפיות.

 

הפתרון הזה הוא רעיון שמסתובב בשוק כבר זמן רב, וכבר זמן רב נפסל בידי משרד האוצר, עד אתמול. אם מספיק חוסכים יראו לגופי הפנסיה שהם מאסו במחירים הגבוהים, ושהם מעדיפים להשקיע את הכסף בתעודות סל - כלומר לעקוב אחרי השוק בצורה פסיבית - הדבר יגרום לכך שגופי הפנסיה יוזילו את דמי הניהול שלהם במסלולי הפנסיה הקיימים. וזו תהיה בשורה אמיתית לחוסכים, ולרמת החיים שלהם בפנסיה. ככה זה, רק אם תהיה תחרות אמיתית והפגנת כוח מצד הציבור, רק אז מנהלי גופי הפנסיה יסכימו להפסיק את חגיגת דמי הניהול שלהם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x