$
בלדד השוחי

מה מקפיץ סוכריות קופצות?

לי ולאחי יש ויכוח מהותי: האם סוכריות "קופצות" אכן קופצות פיזית בתוך פינו, או שמא הן פשוט מתפוצצות עקב תהליך כימי מסוים? אנא, ישב את השאלה אחת ולתמיד. בוגו

בלדד השוחי 09:0318.04.13

בוגו היקר,

לפעמים, כדי לענות על שאלה, כל מה שצריך לעשות זה לקנות חפיסה של סוכריות קופצות ולבדוק. לפעמים זה יותר מסובך, כי בשלוש החנויות הראשונות שניסיתי הודיעו לי שהם לא מוכרים את הממתק המסקרן הזה. אולי זה קשור לאגדה האורבנית (חסרת הביסוס וההיגיון) על אודות ילד שהתפוצץ בעקבות עירוב סוכריות קופצות ומשקה מוגז.

 

סוכריות קופצות. מה מקפיץ אותן? סוכריות קופצות. מה מקפיץ אותן?

 

למרבה המזל עלה בידי לרכוש שוקולד עם סוכריות קופצות, ואחרי ניתוח זריז להפרדת המרכיבים קיבלתי כמה ערימות של סוכריות שמיהרתי להרטיב ברוק, כדי לשחזר את התנאים בפה. רחשי פצפוץ מופיעים כמעט מיד, ואם ממוללים את העיסה באצבעות (הכל לטובת המדע!) אפשר להרגיש דחיפות זעירות. כמעט כל הדחיפות האלה חלשות מכדי לקרוע את הסוכריה מאחיזתם של הרוק ושל כוח הכבידה, אבל אם מתאזרים בסבלנות אפשר לתפוס פה ושם סוכריה שממש נותנת קפיצה.

 

מה קורה כאן? פשוט מאוד. כדי להכין סוכריות, מחממים סוכר עם קצת מים בתוספת חומרי טעם, צבע וריח עד שמתקבל סירופ סמיך. את הסירופ הזה יוצקים לצורות שונות, וכשהוא מתקרר ומתקשה יש לך סוכריה. אבל את הסירופ של הקופצות יוצקים לתוך מכל אטים שלתוכו מזרימים בלחץ גבוה גז בשם דו־תחמוצת הפחמן. ואם זה נשמע לך מוכר, אולי זה כי ככה מכינים גם משקאות מוגזים, אלא שבמשקאות מחכים שהגז יתמוסס לתוך הנוזל, ובסוכריות מערבלים את הסירופ עם הגז הדחוס כדי ליצור בו בועות. כשהסירופ מתקרר ומתקשה מתקבלת סוכריה ענקית שבתוכה כלואות המון בועיות בלחץ גבוה.

 

ואז מגיע הרגע הדרמטי: משחררים את הגז מהמכל והסוכריה מתפוצצת. ברגע שאין לבועות לחץ חיצוני שיאזן אותן, הן קורעות את הסוכריה מבפנים. ולכן סוכריות קופצות נראות קצת כמו שברי זכוכית - זכר למפץ הגדול שיצר אותן. אבל חלק מהבועיות קטנות מכדי לרסק את הסוכריה, והן נשארות כלואות בשברים. אם תבחן סוכריה קופצת מבעד לעדשה מגדילה תוכל להבחין בהן. וכהסוכריה נמסה בפיך או מרוסקת בין שיניך, הבועיות משתחררות בפיצוץ.

 

אם הבועית מספיק גדולה, ואם היא משתחררת לכיוון הנכון, ואם הרסיס מספיק קל, ובעיקר אם איברי הפה שלך והרוק הצמיג שלך לא מפריעים, הסוכריה ממש יכולה לקפוץ. ברוב המקרים היא מסתפקת בפיצוץ קטן ומענג. בתיאבון.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x