$
בלדד השוחי

למה הזבוב חוכך כפותיו?

התבוננתי בזבוב במטבח שלי, ובמשך שעה הוא חכך ידיים, כמו הג'ינג'י הרשע מ"היה היה". מה הם זוממים? מרים

בלדד השוחי 08:4517.01.13
מרים היקרה,

 

הכל סטיגמות. הזבוב חורש הרעה בסך הכל מנקה את עצמו, ואם תתבונני היטב תראי שהוא משפשף את כל חלקי גופו. את ה"ידיים" הוא מחכך יותר מכל חלק אחר בעיקר כי בהן הוא משתמש כדי לנקות חלקים אחרים, כמו סמרטוט, ואחרי כל כמה וישים הוא צריך לנער מהן את הלכלוך. ואם זה לא מספיק כדי לגרום לזבוב להיראות ידידותי יותר, דעי שלפחות חלק ממיני הזבובים מתנקים ביתר שאת כשהם נמצאים בקרבת זבובים מהמין השני, ובאופן כללי זבובות מתנקות יותר מזבובים. ולמקרה שתהית, כן, חוקרי זבובים ישבו וטינפו זבובים באופן מבוקר במעבדה כדי להביא לך את המידע החשוב הזה.

 

אז למה הזבוב, יצור שנמשך לטינופת, טורח כל כך להתנקות? כי האוויר מלא בחלקיקי אבק שנצמדים אליו ומפריעים לו למצוא טינופת ולהגיע אליה. כשאת בגודל של זבוב, אבק הוא חתיכת מטרד. בעיקר מטריד שנדבקים לו דברים לרגליים, שעליהן הוא מחזיק חיישני ריח, טעם ומגע. זו עוד סיבה לנקות אותן במרץ, אבל זו גם עוד סיבה להתנקות. בפעולת הניקוי הזבוב גם מריח, ממשש וטועם את הלכלוך שדבק בו.

 

זבוב חוכך כפותיו. בסך הכל מנקה את עצמו זבוב חוכך כפותיו. בסך הכל מנקה את עצמו

 

ולמה הזבוב צריך לטעום את הלכלוך ולשמור על החושים שלו חדים ומצוחצחים? על זה עוד אין למדע תשובה סופית, אבל אפשר לשער שהוא עושה זאת כדי לקדם את מזימותיו המרושעות להשתלט על העולם, בדיוק כמו הג'ינג'י הקטן מ"היה היה". לפעמים הסטיגמות פשוט קולעות למטרה.

 

למה תמרים במקפיא לא קופאים כקרח, ואפשר לאכול אותם מיד ללא הפשרה? אלי בן גיגי

 

אלי היקר,

 

התמר לא הופך לקרח כי יש בו עוד שניים־שלושה דברים חוץ ממים. חלק מהדברים האלה היו מוצקים עוד לפני שהם נכנסו לפריזר, וחלקם נוזלים שטמפרטורת הקיפאון שלהם נמוכה יותר ממים (תמיסת מים וסוכר, לדוגמה), אז במקום שתקבל גוש קרח נוקשה אתה מקבל תמר קר שבתוכו יש המון גושי קרח קטנטנים. תאווה לחך.

 

מה שמוצלח במיוחד בקרח הזה זה שהוא תופס יותר מקום ממים נוזליים, ולכן גבישי הקרח מפוצצים את התאים של התמר ומרטשים אותו מבפנים. וכך לא רק שהם מרככים אותו, הם גם מערבבים את החומרים השונים שנמצאים בו ומאיצים את התהליכים הכימיים שמפרידים בין פרי בוסר לפרי בשל. הטאנינים המרים נשברים, הרב־סוכרים (שאינם מתוקים כלל ועיקר, למרות שמם המטעה) מתפרקים לחד ודו־סוכרים (מתוקים ועוד איך), והקורא הגרגרן רק הולך ומרוויח. בתיאבון.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x