$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

מה ההפך משבירות?

הוגה "הברבור השחור" מפרסם שיטה לשרוד משברים

שיזף רפאלי 08:1413.12.12
הערכת סיכונים בהשקעות, כמו גם בחיים, היא עיסוק תלוש, מטופש, מיושן ורכרוכי. כך טוען כבר שנים הוגה תיאוריית "הברבור השחור", המשקיע והפילוסוף נאסים טאלב. "הברבור השחור" הוא השם שטאלב נותן לתופעה המשפיעה ביותר בחיים: העובדה שכל התחזיות וקווי המגמה הם זוטות לא רלבנטיות. ההיסטוריה והכלכלה מוכתבים ומשתנים על ידי אירועים שאי אפשר לחזות. בניגוד לאינסטינקט ולהבטחת המחקר האקדמי, מצבנו הקיומי הוא של אי־ודאות, של מציאות מורכבת מדי, ששום חוקר לא יכול לתפוס בכללותה ושום מומחה לסיכונים לא יודע מה הסיכונים האמיתיים בה. אבל יש מה לעשות בנידון. ספרו החדש של טאלב, "Antifragile", צועד צעד נוסף מעבר לאזהרות, ומדבר על איך אפשר לשרוד בעולם לא ודאי, ואף לעשות בו חיל.

 

טאלב איננו גיבור צנוע הוא עשה לעצמו שם כמי שעולב במומחים, אנשי עסקים, קובעי מדיניות וזוכי פרס נובל. והוא גם עשה לביתו, והתעשר מכל המפולות הפיננסיות שהתרחשו מאז 1987 – לא כי חזה אותן, אלא כי תכנן שיטת השקעות שבה מרוויחים מהפתעות. טאלב הוא הדגמה חיה של משנתו.

 

בספרו טאלב טובע מונח חדש, חדשני ומרתק לא פחות מ"ברבור שחור". המונח הוא "אנטי־שבירות". המילה אנטי־שבירות לא מופיעה במילון. שם קיימות המילה שבירות והיפוכה – עמידות. נברשת קריסטל היא שבירה, ותתרסק בקלות, מבצר צלבני הוא עמיד, ישרוד את שיני הזמן, אך עשוי לקרוס ברעידת אדמה או אל מול מתקפת דחפורים. האנטי־שבירות היא קטגוריה שלישית: דברים שמסתגלים במהירות, שככל שיענו אותם, כן ירבו ויפרצו. ענפי המסעדנות והתעופה, לדוגמה, משתפרים מקושי לקושי וממשבר למשבר. מטוסים נעשים בטוחים יותר אחרי כל אסון, חברות תעופה מתייעלות, ועל כל מסעדה שנסגרת נפתחת מסעדה שלמדה את לקחיה של האחרונה. ענף הבנקאות הוא לכאורה עמיד כמבצר צלבני, והוא סמל המחלה: ראשיו חושבים שמה שאינם רואים לא קיים ושישרדו כל טלטלה, וכאשר הטלטלה מגיעה הם לא שורדים אותה, ובמקום זאת משוקמים על חשבון כספו של הציבור, ובחסות הממשלה.

 

טאלב. הדגמה חיה של משנתו טאלב. הדגמה חיה של משנתו צילום: בלומברג

 

אנטי־שבירות היא ההפך מהכנה לעתיד, או מחקר הסיכויים וההסתברויות. זו תכונה ותובנה שעוזרת לך לשרוד בעולם שבו דברים נשברים בתכיפות רבה ובאופן לא ליניארי. את ההשראה לתורת האנטי־שבירות שלו טאלב שואב בין היתר ממערכות ביולוגיות, שמתבגרות ומתחסנות כתוצאה מהתקפות ואיומים. האבולוציה מתקדמת באמצעות אינסוף מוטציות אקראיות, ובין היתר העניקה כך לעצמות את היכולת להתחזק כתוצאה ממתח או לחץ. ובהיבט אחר, שמועות ומהומות מתעצמות כתוצאה מהניסיונות לדכאן. יש להתנתק מהאשליה שאפשר להבין את העולם בעזרת מערכת משוואות. את האנשים שמתכרבלים בשלווה המוטעית הזאת טאלב מכנה "החונטה הסובייטית־הרווארדית", ומציג כסמליה דמויות מפורסמות כמו העיתונאי תומס פרידמן והכלכלנים ג'וזף שטיגליץ ופול קרוגמן, שמנסים לעשות רציונליזציה למציאות הכאוטית.

 

והפרזה כזאת בערכן של משוואות, טכנולוגיה וחדשנות בגרוש, הוא כותב, מסתתרת בכל תחומי העיסוק האנושי. עלינו להעניש את ה"מומחים" שבודים כללים לעולם במקום להאדירם, הוא מייעץ, ובמקום להשיק מדיניות על פיהם, לסגל אורח חיים ומדיניות של אנטי־שבירות, שמגיבה להפתעות מהר ובגמישות.

 

לא מוכרחים להסכים עם הביטול המוחלט שטאלב מייעד למסורות המחקר השונות, ולא מוכרחים להעריץ את טאלב כפי שהוא, כך נדמה תוך כדי קריאה, מעריץ את עצמו. אבל כדאי מאוד "להסתכן" בחשיפה לרעיונותיו המקוריים, וגם ליהנות מספר כתוב היטב. העומס המחשבתי והרגשי שבהתנגדות לטיעוניו יכול גם, אולי, לחזק אותנו ולהפוך אותנו לפחות שבירים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x