$
דני רובינשטיין

הכלכלה הפלסטינית - "הבנקים הגיעו לקצה גבול יכולתם"

יו"ר רשות המטבע הפלסטינית מזהיר מפני החרפה של המשבר הפיננסי הפוקד את הרשות

דני רובינשטיין 08:0604.06.12

יו"ר רשות המטבע הפלסטינית, ד"ר ג'יהאד אל־ווזיר, מזהיר מפני החרפה של המשבר הפיננסי הפוקד את הרשות הפלסטינית. בשיחה עם "כלכליסט" הסביר אל־ווזיר כי התנאים באזור ובעולם מבשרים החמרה, וכי "המשבר הכספי של הממשלה הפלסטינית עלול להחריף מאוד אם המדינות הערביות לא יעבירו את הכספים שהובטחו. פירוש הדבר שכבר ביולי הממשלה תתקשה לשלם משכורות ליותר מ־150 אלף עובדיה בגדה ובעזה".

 

המשבר הגלובלי פוגע בתרומות ממדינות המפרץ

 

אל־ווזיר מוכר לציבור הישראלי בעיקר כבנו של חליל אל־ווזיר, מראשי הפתח שנהרג ב־1988 בפשיטה של צה"ל בתוניס. אולם ברשות הפלסטינית יש לו מעמד ויוקרה מקצועית אחרי שקיבל לידיו לפני כשלוש שנים את התפקיד המקביל לתפקיד נגיד הבנק המרכזי.  

 

יו"ר רשות המטבע הפלסטינית, ד"ר ג'יהאד אל־ווזיר יו"ר רשות המטבע הפלסטינית, ד"ר ג'יהאד אל־ווזיר צילום: Ramin Talaie

 

בשיחה עמו מסביר אל־ווזיר כי על רקע אי־היציבות הכלכלית באזור ובעולם, הורה משרדו לבנקים בשטחים שלא להלוות יותר כסף לממשלה ברמאללה. "הבנקים הגיעו לקצה גבול יכולתם, וכדי לשמור על יציבותם אינם יכולים יותר להלוות לממשלה", הוא אומר. לדבריו, קיימת סכנה שכבר ביולי הקרוב הממשלה לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה ללא התרומות.

 

אל־ווזיר מסביר כי הקשיים לקבל את הכספים מהמדינות הערביות נובעים מהמשבר הכלכלי הגלובלי הפוגע גם במדינות הנפט העשירות במפרץ. אחת העדויות לכך היא הירידה שנרשמת לאחרונה בהיקף הכספים שמעבירים פלסטינים העובדים במפרץ לבני משפחותיהם בגדה ובעזה.

 

מוסדות ממלכתיים שיתאימו למדינה שתקום

 

בסוף השבוע שעבר השתתף אל־ווזיר בכנס של ועידת העסקים הערבית שנערכה ביוזמת "מאלקום", מגזין הכלכלה הישראלי בשפה הערבית.

 

למאות אנשי העסקים מהמגזר הערבי בישראל שהגיעו לכנס הסביר אל־ווזיר עד כמה מתקשה הכלכלה הפלסטינית לפעול. "אנחנו כלכלה קטנה יחסית, שמחולקת לשתי טריטוריות נפרדות. אין לנו שליטה בקרקע, במים ובאוויר, אנחנו מוגבלים במחסומי תנועה ובגדר ההפרדה. הגדה מחולקת לאזורים, ובגדול שבהם, שטח C, שולטת ישראל". עם זאת, לדברי אל־ווזיר, היתה ברבעון הראשון של 2012 צמיחה של קרוב ל־%9 בגדה, וצמיחה יוצאת מהכלל של יותר מ־20% בעזה. צמיחה שהתאפשרה בשל השיתוק והשפל שהיו בעזה בשנות המצור.

 

אל־ווזיר הדגיש שלמרות הקשיים הללו הפלסטינים הצליחו להקים מוסדות ממלכתיים שיתאימו לפעול במדינה שתקום בעתיד. המוסד שהוא עומד בראשו מתווה מדיניות מוניטרית ומצויד, לדבריו, בכלים המשוכללים בעולם. "זכינו לתמיכה, עידוד והכרה בעולם כולו", אמר. לבאי הכנס הערבים ישראלים קרא אל־ווזיר להשקיע בשטחים הפלסטיניים: "שוק ההון שלנו פתוח בפניכם, ויש מגוון של הזדמנויות לפרויקטים משותפים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x