$
בלדד השוחי

כמה חזק לסגור את הקולה?

יש לי חבר יקר שטוען שככל שפקק בקבוק הקולה סגור חזק יותר, כך פחות גזים יברחו. אני טוען שהוא דביל. מי צודק?

בלדד השוחי 10:3317.05.12

יש לי חבר יקר (שהוא גם שותף לדירה) שטוען שככל שפקק בקבוק הקולה סגור חזק יותר, כך פחות גזים יברחו. אני טוען שהוא דביל. בינתיים, בכל פעם שאני מנסה לפתוח בקבוק שהוא סגר מתנפח לי וריד במצח, או מהמאמץ או מהעצבים. מי צודק? אוהד

 

אוהד היקר,

 

בפעם הבאה שאתה והחבר שלך עושים אמבטיה, ערכו ניסוי. קחו בקבוק משקה, סגרוהו בעדינות, בלי לפוצץ ורידים, השקיעו את קצהו במים ולחצו עליו בכל הכח. אם אתם לא רואים בועות, סגרתם את הפקק מספיק חזק.

 

נכון, יש בריחה מיקרוסקופית של גז, בועות שאי אפשר לראות בעין בלתי מזוינת, אך היא זניחה עבור מי שלא מאפסן בקבוקים לזמן ארוך. בריחה כזו מתרחשת בכל מקרה - הפלסטיק שמרכיב את הבקבוק חדיר לגזים. הם עוברים דרכו לאט, אך בבטחה, ולכן למשקאות מוגזים בבקבוקי פלסטיק יש חיי מדף קצרים יחסית.

 

כך או אחרת, אתה צודק והוא דביל. האויב הגדול של הגזים הוא בכלל לא האוויר שמחוץ לבקבוק, אלא זה שנמצא בתוכו, מעל למשקה, בחלק ה"ריק". בכל מקום שבו הנוזל בא במגע עם אוויר חלק מהגזים המומסים בו בורחים, בלי קשר לפקק.

 

בקבוקי קולה בקבוקי קולה צילום: שאטרסטוק

 

למרבה המזל, בו בזמן מתרחש גם התהליך ההפוך. חלק מהגזים שנמצאים באוויר מתמוססים חזרה במשקה. השאלה היא רק איפה יש יותר גזים. הפקק לא מונע מדו־תחמוצת הפחמן (זה השם הרשמי של ה"גזים") לברוח מהמשקה, הוא רק שומר אותה בבקבוק. וברגע שיש מספיק ממנה מעל המשקה, הקצב שבו היא מתמוססת בו משתווה לקצב שבו היא בורחת ממנו. שני התהליכים נמצאים באיזון.

 

כשאתה פותח את הבקבוק אתה משחרר את הגז הדחוס ומחליף אותו באוויר רגיל, עם מעט דו־תחמוצת הפחמן. שיווי המשקל מופר והמשקה מאבד יותר גזים ממה שהוא מקבל חזרה. כשאתה סוגר את הפקק איבוד הגזים ממשיך באותו קצב, אבל הכמות של דו־תחמוצת הפחמן באוויר עולה, ואיתה עולה קצב ההתמוססות. עד שהתהליכים מגיעים שוב לאיזון.

 

אם אתה רוצה להאריך את חיי המשקאות שלך, פתח את הבקבוק כמה שפחות ובמינימום מאמץ. אם אתה מתאמץ מדי אתה עלול לנער את הבקבוק וליצור בועות אוויר, ובכל מקום שבו הנוזל נוגע באוויר יש לגזים לאן לברוח! ולעולם אל תפתח בקבוק חם: קצב בריחת הגזים מהנוזל עולה עם הטמפרטורה. במפעל משתמשים במים על סף הקיפאון.

 

והכי חשוב, לעולם אל תשאיר מעט משקה בבקבוק גדול. שלולית קטנה של נוזל לעולם לא תשחרר מספיק גזים כדי למלא את הבקבוק ולהגיע לשיווי משקל. עדיף להעביר בעדינות לכלי קטן יותר, או לצ'קמק את הבקבוק עם אזיקון, ואפשר אפילו לבזבז כסף ולקנות משקאות באריזות קטנות, או לחסוף כסף ולקנות סיפולוקס. ולמי שבאמת נחוש ליהנות מהחיים, אפשר לעבור לתה.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x