$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

מה התכונה החשובה בחיים?

הצצה אל כוח־העל האנושי: האיפוק

שיזף רפאלי 10:5016.02.12

"איזהו גיבור, הכובש את יצרו", אמרו חז"ל, ושולחן ערוך, קודקס חוקי היהדות, נפתח במילים "יתגבר כארי לעמוד בבוקר לעבודת בוראו". זה המעמד של המשמעת העצמית בתרבות ישראל: גבורה של ממש, והמעלה שמקדימה את כל הלכות החיים.

 

כוח רצון הוא יותר מאשר עניין של מוסר, ויותר ממאבק בעצלות. והרי שני אלה לבדם משפיעים על חיינו. מחקרים מראים שהאדם המודרני מבלה כרבע מיומו בכיבוש היצר לאכול, להתבטל, לספק צורך מיני או להתחבר (לרגע!) לרשת החברתית, ומבלה רבע נוסף בכניעה ליצרים הללו. וכפי שאמר אוסקר וויילד: "החולשה היחידה שלי היא לפיתויים".

 

אבל האיפוק הוא יותר משאלה של בזבוז זמן. הוא אחת התכונות החשובות ביותר להצלחה, גם במצבים יומיומיים קטנים וגם בחיים. הוא משפיע על ההצלחה יותר מאשר האינטליגנציה. ובעוד שאין שיטה בדוקה להעלות את האינטליגנציה של אדם, את כוח הרצון והשליטה העצמית יש דרכים לשפר.

 

האיפוק הוא יותר משאלה של בזבוז זמן. הוא אחת התכונות החשובות ביותר להצלחה האיפוק הוא יותר משאלה של בזבוז זמן. הוא אחת התכונות החשובות ביותר להצלחה צילום: שאטרסטוק

 

אחד ממובילי ההתקדמות הזאת הוא רוי באומייסטר, פסיכולוג חברתי נודע ומחברם של עשרות ספרים אקדמיים על הדימוי העצמי והשליטה העצמית. באומייסטר סייע לבסס את ההבנה שכוח רצון הוא אכן סוג של כוח, כלומר הפעלתו דומה להפעלת שריר, והוא יכול להתעייף מעודף מאמץ. באומייסטר סייע לזהות ולהגדיר את התופעה הפסיכולוגית "Decision fatigue", "עייפות ההחלטה", הנטייה של שיקול הדעת להידרדר כשנדרשים לו יותר ונחים מעט. לעת ערב שופטים מקבלים החלטות יותר נוקשות. הרבה ויתורים גורמים לצרכנים לבצע בזבוז גדול וכואב. בלילה נכנעים יותר לפיתויים. ואכילה ושינה לקויים מחלישים את נחישותו של כל אדם.

 

באומייסטר גם גילה שכמו איברי גוף גשמיים, כוח הרצון מתודלק בגלוקוז. אכילת סוכר מחזקת את יכולתנו להתמיד במשימה. לכן אולי דיאטה היא אתגר כה גדול: בהיעדר השוקולד, קשה יותר להתאפק מלאכול אותו. וכמו איברי גוף, אפשר לאמן את כוח הרצון ולחזקו, עד שהביטוי הציני "כיווצים בשריר החשק" באמת יישאר נחלתם של בעלי השליטה העצמית הרופסת. לכבוד שיטות האימון וסיפורי ההצלחה של המתאפקים והנחושים באומייסטר חיבר ספר פופולרי עם כתב המדע של "הניו יורק טיימס" ג'ון טירני: "Willpower", שהתפרסם בשנה שעברה וטוען שהיכולת לפתח שליטה עצמית היא התקווה הגדולה ביותר לרווחת האדם.

 

התגלה מתאם ישיר בין היכולת לשליטה עצמית לבין ביצועים פיננסיים, אלימות, וכמעט כל בעיה אישית, מקשיים בלימודים ועד התמכרויות, עצבנות ולחץ. אך באופן מוזר, אנשים שמתבקשים להחמיא לעצמם ידברו על יושרתם ויצירתיותם, וכמעט לעולם לא יציינו שהם בעלי "כוח רצון" או "שליטה עצמית". עם זאת, כשיתבקשו לתאר את חולשותיהם, היעדר כוח רצון הוא מהנפוצות שבתכונות השליליות.

 

אחד הניסויים המכוננים, המשעשעים והמשוחזרים שוב ושוב בתחום כוח הרצון הוא ניסוי המרשמלו: משאירים ילד בן ארבע בחדר עם מרשמלו או עוגייה טעימה, ומבטיחים לו שאם יתאפק רבע שעה יקבל שתי עוגיות. סרטונים משעשעים מראים איך הילדים מגייסים את כל כוחם כדי לשרוד את רבע השעה, ואיך כמה מהם מצליחים ואחרים נכשלים. לאחרונה חזרו וביקרו את הילדים שהשתתפו בניסויי המרשמלו הראשונים, לפני יותר מחצי מאה. הממצא המרתק הוא שהילדים שהצליחו להתאפק בגיל ארבע גדלו להיות מבוגרים יותר מצליחים, עשירים, חטובים ובריאים, וגם עם מנת משכל גבוהה יותר מהילדים שנשברו. כיום מבחן המרשמלו הוא המדד הכי קרוב למדויק שיש בניבוי עתידו של ילד. עכשיו נותר לכולנו לחזור ולפנות אל המרשמלו שמולנו, ולהחליט אם הפעם נצליח לא להושיט יד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x