$
בלדד השוחי

אני חושב במילים. איך חושבים חירשים מלידה?

בלדד השוחי מסביר למה דיבור ושמיעה הם רק סוג אחד, שולי, של שפה

בלדד השוחי 09:0217.11.11

אני חושב במילים. איך חושבים חירשים מלידה?

אלמוני

 

אלמוני יקר,

לאדם המדבר קשה להעלות על דעתו חשיבה ללא מילים. לכן קשה לדמיין איך חושב כלב. או תינוק. נראה שיש חשיבה ללא מילים, אחרת היינו נאלצים לפסוק שתינוקות וכלבים אינם חושבים, ואת זה קשה אף יותר להעלות על הדעת; אך אין ספק שזו חשיבה מאד שונה. אלא שחירשים מלידה זה סיפור אחר לגמרי. לחירשים יש שפה. קוראים לה "שפת סימנים".

 

בניגוד לדעה הרווחת, שפת סימנים אינה תרגום מלאכותי לשפה מדוברת. זו לא דרך אחרת לייצג שפה קיימת, כמו כתב, למשל, או כמו הניסיונות העילגים של תלמידי בית ספר לאיית מילים באצבעותיהם בזמן השעור. מאות שפות סימנים מסומנות ברחבי העולם. שפות של ממש, טבעיות, שהתפתחו ועברו מדור לדור. בעלות תחביר משלהן, אוצר מילים, הטיות, דקדוק וכל מה ששפה צריכה. אפילו מבטא.

 

שפת סימנים אינה תרגום מלאכותי לשפה מדוברת שפת סימנים אינה תרגום מלאכותי לשפה מדוברת צילום: shutterstock

 

בשנים הראשונות של חיינו מוחנו ערוך ומוכן לקליטת שפה. אם זה לא קורה התוצאות הרות אסון. לא רק שנמנע מהילד כל המידע שאמור להגיע אליו באופן מילולי, אלא שהמח עצמו לא מפתח את יכולות החשיבה המתקדמות שלו. כפי שציינת, אנו חושבים במילים. והצורך האנושי לרכוש שפה ולדבר בה כל כך חזק, שהוא מתגבר גם על הקשיים החמורים ביותר.

 

אנחנו רגילים לחשוב על דיבור כעל סדרת צלילים, אבל זה רק מצד המאזין. הדובר, לעומתו, חייב להשתמש בתנועות גוף כדי להפיק צלילים. במקום להזיז את הידיים הוא מזיז את הסרעפת, את הגרון, את הלסת והלשון, אך אלה עדיין תנועות גוף. כשאתה "חושב במילים" אתה חושב בתנועות. לפעמים אפילו זזות לך השפתיים. לפעוט חירש אין סיבה להזיז את הגרון. זה לא מייצר אפקט משמעותי מבחינתו. אז הוא מזיז דברים אחרים.

 

גם תינוקות שומעים עושים זאת. השליטה בידיים נקנית הרבה לפני השליטה במנגנוני הדיבור העדינים, ותינוקות נוטים לפתח שפות סימנים קטנות ופרטיות משלהם. יש אפילו מי שממליץ ללמד שפת סימנים לפני שפת דיבור, ומחקרים ראשוניים מראים שילדים כאלה אכן לומדים לדבר מוקדם יותר. טרם הוברר אם זה טוב או רע.

 

אפילו אנשים שומעים חושבים לפעמים בשפת סימנים, אם הם משתמשים בה הרבה, ולפעמים זזות להם הידיים כשהם חושבים. גם טכניקות מתקדמות של סקירת תפקודי מח מאשרות את מה שבעצם צריך להיות מובן מאליו: לדבר זה לדבר, ולא משנה אם אתה מזיז את הידיים או את הגרון.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x