$
בארץ

למה עובדי אינטל משלמים יותר מעובדי בזק?

רק כאשר עובדים יידעו כמה עמיתיהם בחברה בהמשך הרחוב משלמים עבור ניהול חסכונות הפנסיה שלהם, התחרות תוכל לצאת לדרך

שאול אמסטרדמסקי 08:17 14.11.11

 

1. 0% דמי ניהול. זה מה שמשלמים 7,200 עובדי בזק לקרן הפנסיה מקפת עבור ניהול החסכונות שלהם לגיל הפרישה. על ההפקדות החודשיות שלהם הם אמנם משלמים 4%, אבל שם לא נמצא הכסף הגדול באמת, אלא בדמי הניהול על הנכסים הצבורים. בטווח החיסכון הארוך, וחיסכון לפנסיה הוא חיסכון שכזה, עובדי בזק חוסכים לעצמם מאות אלפי שקלים.

 

למה לעובדי בזק מגיעה ההטבה הזו אבל לעובדי אינטל ישראל לא? למה עובדי אינטל, שחוסכים גם הם במקפת, משלמים דמי ניהול בגובה של 0.25% על הצבירה, ו־5% על ההפקדות החודשיות, זאת אף על פי שבשתי החברות מספר דומה של עובדים - כ־7,000?

 

את השאלות הללו אפשר גם להציג מהכיוון השני: מה הופך את כוח המיקוח של עובדי בזק מול קרן הפנסיה שלהם לגדול יותר מזה של עובדי אינטל?

 

2. גם אם יש הסבר מניח את הדעת, הוא לא יערער את המסקנה הבסיסית שעולה מהפרסום אתמול ב"כלכליסט", שהציג לראשונה את ההבדלים בגובה דמי הניהול בקרב עובדי הגופים הגדולים במשק. בשורה התחתונה, כשקרנות הפנסיה רוצות להילחם על הלקוחות, הן מוכנות להוריד את דמי הניהול גם לאפס. אלא שאפילו הגופים הגדולים במשק, שמעסיקים אלפי עובדים, לא יודעים כמה דמי ניהול משלמים בגופים האחרים. חשיפת "כלכליסט" משנה את התמונה. כעת באינטל יודעים היטב שהם משלמים למקפת יותר מעמיתיהם בבזק, על אותו המוצר בדיוק. הרבה הרבה יותר. ככל שגופים רבים יותר יידעו מה גובה דמי הניהול שמשלמים עמיתיהם בחברה המתחרה - התחרות תוכל להתחיל להשתכלל.

 

3. אך אפילו אם עובדי הגופים הגדולים במשק יצליחו למנף את המידע החדש שנחשף לטובתם, העובדים בעסקים הקטנים והבינוניים - שמהווים מחצית מהמשק - ייוותרו ללא כוח מיקוח אמיתי מול קרנות הפנסיה.

 

בדיוק במקום הזה הרגולטור אמור להתערב. זהו תפקידו של הממונה על הביטוח פרופ' עודד שריג להבין שבשוק החיסכון לפנסיה אין תחרות אמיתית. אין תחרות משום שהעברת החסכונות מגוף לגוף היא מסובכת ומסורבלת; משום שיש חסמים פסיכולוגיים שמונעים מהעובדים להבין שהם מקריבים נתח עצום מהחסכונות שלהם לטובת מנהלי בתי ההשקעות; משום שאין מספיק מידע ומשום שחוסכים שאינם מאוגדים אין כוח תחת גוף גדול.

 

בהיעדר תחרות, גם הורדת תקרת דמי הניהול המותרת בחוק - מהלך ששריג הוציא לפועל לפני שנה אבל עדיין לא מתקדם - לא תעזור. מה שנדרש כאן הוא חשיבה יצירתית יותר. אולי הגיע הזמן להקים חברת ביטוח שלא למטרות רווח, קואופרטיב פנסיה או קבוצת רכישה של חיסכון. אך המטרה צריכה להיות אחת - שעובדים חסרי יכולת מיקוח ישלמו דמי ניהול שפויים תמורת ניהול החיסכון שלהם. בהיעדר תחרות, רק הרגולטור יכול להבטיח מציאות כזו.

x