$
דני רובינשטיין

האפוקליפסה הכלכלית של הרשות

רגע לפני שהפלסטינים מגיעים לאו"ם - מחקר חדש מזהיר מפני התמוטטות כלכלית בגדה

דני רובינשטיין 07:5419.09.11

על רקע הפנייה הקרבה של אבו־מאזן לאו"ם, קבוצת הכלכלנים AIX - שבה שותפים מומחים ישראלים, פלסטינים ובינלאומיים - מזהירה: המשך המצב הכלכלי והמדיני הקיים יביא בקרוב להתמוטטות כלכלית וחברתית בגדה המערבית ושקיעה אל מדרון תלול של החרפה בסכסוך.

 

המחקר, שפורסם אתמול ובוצע על ידי יצחק גל ושווכי מחטוב, מסביר מדוע מבחינה כלכלית חייבים להגיע מהר ככל האפשר להסדר של שתי מדינות, ולהחליף את ההסכם הקיים, של מעטפת מכס משותפת לישראל ולרשות הפלסטינית, בהסדר חדש של אזור סחר חופשי.

 

צמיחה פיקטיבית

 

החוקרים מסבירים שהכלכלה הפלסטינית סובלת מחולשה מאז 1967, לאור התלות הקיצונית בישראל ובתרומות מחו"ל. הכלכלה בשטחים נבנתה על רקע תשתיות נחשלות, ומתקשה לתפקד בשל הגבלות תנועה של הממשל הישראלי. החולשה באה לידי ביטוי במיוחד בגירעון גדל והולך בסחר החוץ: הפלסטינים כמעט שלא מייצאים אלא לישראל, והיצוא - שעומד על פחות ממיליארד דולר לשנה - דומה בהיקפו למה שהיה לפני עשור. כמו כן, רמת המחירים בשטחים דומה לזו שבישראל, בעוד שרמת השכר שם נמוכה בהרבה. התוצאה: הפלסטינים הם בין העניים ביותר בעולם הערבי.

 

עוד לפי החוקרים, הצמיחה שנרשמה בגדה ובעזה בשלוש השנים האחרונות היא במידה רבה פיקטיבית, משום שהחלה מהשפל הכלכלי של האינתיפאדה; וכן רוב ההשקעות היו בבנייה, ולא למטרות יצרניות כמו הקמת מפעלים. הצמיחה שמקורה בתרומות מחו"ל מיצתה את עצמה, והשנה הורגשה עלייה באבטלה. התרומות שמגיעות הולכות ומצטמצמות, מפני שהמדינות התורמות עושות זאת על רקע פוליטי, כסיוע לתהליך השלום; ואם אין תהליך שלום - אין סיוע.

 

 

להפוך את המשבר למפנה חיובי

 

לפי המחקר, המהומות הצפויות בספטמבר עלולות להעלות את הגדה המערבית על המסלול המסוכן שחווה עזה בחמש השנים האחרונות: מצור כלכלי, פוליטי וצבאי, והחרפה ניכרת של עימותי הדמים. כדי למנוע את התסריט הזה, ממליצים ב־AIX - בראשות פרופ' אריה ארנון מאוניברסיטת בן־גוריון וד"ר סאיב במיה, לשעבר סגן שר הכלכלה הפלסטיני - להפוך את המשבר לנקודת מפנה חיובית. לשיטתם, יש לחזור למו"מ מדיני שיוביל לשתי ישויות כלכליות נפרדות, ישראלית ופלסטינית. הסדר כזה יאפשר לפלסטינים לממש את הפוטנציאל שלהם, וליישם את התשתיות הממשלתיות והציבוריות שנבנו בשנתיים האחרונות.

 

הפלסטינים, טוענים החוקרים, מסוגלים לבנות כלכלה משגשגת על רקע חברותם ב"אזור הסחר החופשי הערבי הגדול", הכולל 17 מדינות ערביות. בנוסף, יש להם יתרון בשל קרבתם לכלכלה ולטכנולוגיה הישראלית. כך, הם יוכלו לייצא - מנוף אמיתי לצמיחה. בשורה התחתונה - הם מדגישים - ההסדר הנוכחי מסוכן ודומה לחבית חומר נפץ; יש לחתור לשינוי, כדי שהצונאמי המדיני של ספטמבר יהפוך למפנה חיובי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x