$
11.8.11

"הפוליטיקאים הוכיחו חוסר יכולת להתמודד עם אתגרי היסוד של ישראל"

פרופ' יחזקאל דרור, חתן פרס ישראל למדעי המינהל: "היום אני מבין שחייבים לעודד סטודנטים לפנות לפוליטיקה - כדי שיהיה פה עתיד"

שי אספריל 12:1511.08.11
פרופ' יחזקאל דרור

בן 83. משפטן, פרופ' למדע המדינה, חתן פרס ישראל למדעי המינהל וחבר בוועדת וינוגרד לחקר מלחמת לבנון השנייה. לפני כחצי שנה פרסם ספר בן 800 עמודים, "ומנהיג תהיה לנו!", שהוא מעין מדריך מנהיגות לקוראים צעירים, שבו הוא מפרט את סט התכונות והערכים הנדרשים

ממנהיג מכונן, שישנה את דמותה של מדינה דועכת

 

1. תאר לי את המנהיג המכונן הבא של מדינת ישראל.

"הוא יהיה בן 60-30, בעל תואר שני לפחות וניסיון חיים ממשי, לא חשוב באיזה תחום. הוא צריך לראות במנהיגות שליחות ולא קריירה, ולהיות מוכן לעזוב את התפקיד כאשר ירגיש שאינו יכול לקדם את החזון שהוא מאמין בו. עליו להכיר את כל שכבות העם, להיות סקרן ויצירתי, בעל אוטונומיה אישית ויכולת ל'הגות לבדית' שתסייע לו לפתור סוגיות מורכבות".

 

2. האם המנהיגות בישראל מנותקת מהעם?

"לא רק בישראל. רוב המנהיגים והפקידים הבכירים לא יודעים מה זה להיות דל, לא יודעים כיצד חלק מהציבור שלהם חי. אני מדבר על 10%-15% מהציבור שחי בתנאי דלות, ולא על מעמד הביניים, שלא חי בדלות".

 

3. המצפן החברתי בישראל חלש?

"כן. נדבקנו בזה מארצות הברית, שמהווה עבורנו מגנט, וזה דבר חמור. בית משפט קוסמי לא היה מעביר את האנושות במבחן המוסריות בשעה שיש כל כך הרבה עשירים, ובמקביל מתים בכל יום המונים באפריקה".

 

4. ובינתיים המעמד הבינוני חי בתחושה של חוסר צדק.

"צדק הוא שאלה פילוסופית וערכית. האם פער ההכנסות בישראל גבוה מדי? לטעמי כן, ופער כזה לא תואם את ההגדרה שלי לצדק חברתי. ואולם זאת רק עמדתי האישית. לצדה צריכה להיות הגדרה כוללת יותר לצדק, שעליה לא תהיה כל מחלוקת. למשל, שבישראל לא יהיה אדם בלי קורת גג מינימלית, שכל ילד יוכל לרכוש חינוך הולם, שאדם יוכל לקבל טיפול רפואי סביר. האי־דאגה לחלשים בישראל חמורה מאוד, ובסוגריים אומר שהמפגינים לא כוללים את החלשים באמת. לחלשים באמת אין את הידע והפנאי להפגין".

 

5. אתה מתעכב בספרך הרבה על מה שאתה מכנה "הגות לבדית". מדוע זה חשוב כל כך למנהיג?

"בלי תקופות הגות אין סיכוי להבין שינויים מהירים שדורשים העמקה. הדוגמה הישראלית הבולטת היא בן-גוריון, שהרבה בתקופות הגות למרות לחץ גדול של אירועים שוטפים גורליים. התרבות המערבית המודרנית גדושה ברעשים ובגירויים למיניהם, שאינם מעודדים הגות לבדית, אבל דווקא הם מחייבים אותה".

 

6. ספרך מכוון לקוראים צעירים, שמהם אתה מצפה שיצמח המנהיג המכונן הבא של ישראל, מישהו דוגמת נלסון מנדלה, אדנאואר, אובמה או בן-גוריון. אתה מזהה צעירים עם פוטנציאל כזה בתוך המערכת?

"איני רוצה לנקוב בשמות, אבל יש צעירים מבטיחים בתוך המערכת, שלא באים לידי ביטוי במפלגותיהם, ואני קורא לצעירים מחוץ למערכת להתגייס למשימה כי אין ברירה. פעם לא הייתי מעודד סטודנטים לפנות לפוליטיקה, אבל היום אני מבין שחייבים לעודד אותם כדי שיהיה פה עתיד. לדעתי הפוליטיקאים של ההווה הוכיחו, ברובם הגדול, חוסר יכולת להתמודד עם אתגרי היסוד של מדינת ישראל. אני מעדיף פוליטיקאים חדשים וצעירים על כמעט כל הוותיקים.

אגב, אמרו לי שהספר ארוך מדי לקריאה. תשובתי היא שמי שאינו קורא בכל חודש לפחות אלף עמודים של ספרים רציניים לא כשיר להיות מנהיג שעונה על האתגרים של מדינת ישראל".

 

7. אף שאתה מבקש מנהיגות מסוג חדש, אתה עדיין מאמין שרוב הסיכויים הם שהמנהיגים הבאים של ישראל יהיו גברים. מדוע?

"נשים לא יאהבו את התשובה שלי, אבל נשים לא מצליחות בפוליטיקה מהסיבה הבסיסית שנשים אינן מצביעות לנשים. זאת סיבת היסוד והיא נכונה בכל העולם".

 

8. במחאה הנוכחית דווקא יש נציגות בולטת לנשים. אתה טוען שברמה הפוליטית הן לא היו יכולות להשיג הישגים?

"השבוע ראיתי בעיתון 'הארץ' תמונה של חמישה ממנהיגי המחאה, כולם גברים. לדעתי זה לא מקרי. הסתכלתי על זה ונדהמתי. זה לא נכון ערכית, פוליטית ומציאותית".

 

9. מה דעתך על הוועדה שהקים ראש הממשלה, שחבריה אמורים לשאת ולתת עם המוחים?

"קשה להבין איך ראש הממשלה ויועציו מגלים חוסר הבנה כזה בפסיכולוגיה פוליטית. עם כל ההערכה שיש לי לראש הוועדה, הוא בן 61. אני הייתי ממנה לראש הוועדה אדם בן 35. עם הצעירים צריך לדבר במושגים שלהם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x