$
בלדד השוחי

איך הוריקן מחליט לאיזה כיוון להסתובב?

השוחי שיודע הכל מדווח מעין הסערה

בלדד השוחי 10:4316.09.10

דנה היקרה,

הוריקנים תמיד מסתובבים בדיוק לאותו כיוון - נגד כיוון השעון. וזה אם מביטים בהם מלמעלה, כפי שעושים המטאורולוגים. תתפלאי לשמוע שהם גם תמיד מסתובבים ליד אותה יבשת: צפון אמריקה. וכל זאת כי "הוריקן" זה בסך הכל שם חיבה.

 

לאל הרעם של המאיה קראו "הוראקאן", והספרדים הצמידו את השם הזה לכל סופה רצינית. האמריקאים, כמנהגם, שיבשו את השם, הוסיפו קצת קטשופ וקיבלו "הוריקן", ומאז ועד היום הם קוראים בשם הזה לסופות האדירות שפוגעות בחופיהם. אם סערה מאותו סוג מתחוללת כמה אלפי ק"מ מערבה, ליד חופי אסיה, כבר קוראים לה "טייפון". ואם היא פוגעת באסיה מהצד הדרומי קוראים לה בכלל "סופה ציקלונית חמורה ביותר".

 

הוריקן הוריקן צילום: shutterstock

 

התופעה המטאורולוגית שעומדת מאחורי כל הרעש הזה נקראת "ציקלון טרופי". "ציקלון" מהמילה היוונית "קוקלון", כלומר "מסתובב", כי הסופה מסתובבת; ו"טרופי" כי הסערות הללו נוצרות באזורים טרופיים וסביב גושים של אוויר טרופי, שזה הכינוי שהמטאורולוגים מצמידים לאוויר חם, בלי שום קשר למקורו הגיאוגרפי. למרבה השעשוע, המילה "טרופי" מגיעה אף היא מיוונית, ו"טרופיקוס" ביוונית זה "סיבובי". אז ציקלון טרופי, מילולית, זה "מסתובב סיבובי". רק שתדעי.

 

בלבו של הציקלון הטרופי שוכנת "עין הסערה" המפורסמת - אזור חמים, לח ושקט באופן מטעה. העין הזו יכולה להיות קטנה, בקוטר של כמה ק"מ, או עצומה, בקוטר של כמה מאות ק"מ. בסערות נורמליות היא איפשהו באמצע, בסביבות ה־50 ק"מ. קורה שאנשים שחווים ציקלון טרופי לראשונה בחייהם עוזבים את המקלטים בזמן שעין הסערה עוברת מעליהם, פשוט כי הם בטוחים שהציקלון חלף. אנשים כאלו עלולים לגלות שהם חווים ציקלון טרופי בפעם האחרונה. מסביב לעין נושבות הרוחות העזות ביותר של הציקלון, ומזג האוויר הנינוח מתחלף בן רגע לסופה רצחנית.

 

בתוך העין לחץ האוויר נמוך במיוחד, ואוויר, באופן טבעי, זורם מאזורים עם לחץ גבוה לאזורים עם לחץ נמוך. אם העולם היה עומד במקום, היינו מצפים שהרוח תנשוב מכל הכיוונים ישירות אל העין. אבל הוא לא עומד במקום. כל הזרמים הללו נושבים בתוך האטמוספירה, והאטמוספירה עצמה מסתובבת כל הזמן, יחד עם שאר העולם.

 

ניסית פעם לצייר קו ישר על כדור מסתובב? זה לא פשוט. הכדור יסובב לך את העט, ואפילו אם תצליחי להזיז את היד בקו ישר הקו עדיין ייצא עקום. וזה מה שקורה לרוח. היא מתעקמת. וזה מה שגורם ל"מסתובב הסיבובי" להסתובב סביב העין של עצמו. יש כאן עוד ערימה של כחות שונים שפועלים על הציקלון, אבל בשורה התחתונה, עוצמתו המפלצתית של הציקלון תמיד נכנסת לתנופה עם כיוון הסיבוב של כדור הארץ. וזה לא תמיד לאותו כיוון.

 

נשמע מבלבל? קחי כדור, תקעי אצבע למעלה ואצבע למטה וסובבי אותו משמאל לימין. הביטי בו מלמעלה. החצי העליון מסתובב נגד כיוון השעון. עכשיו הזיזי את ראשך והתתבונני בכדור מלמטה. החצי התחתון שלו מסתובב עם כיוון השעון. הסיבוב נשאר אותו סיבוב, אבל נקודת המבט שלנו התהפכה. וכך הציקלון יודע לאן להסתובב: נגד כיוון השעון מצפון לקו המשווה, ועם כיוון השעון מדרום לו.

 

אותה תופעה אחראית גם לאגדה כאילו בחצי הכדור הדרומי המים מסתחררים לביוב בכיוון ההפוך, אבל האמת היא שהשפעת סיבוב כדור הארץ זניחה בתוך גופי מים זעירים כמו כיורים ואמבטיות, וכיוון הסחרור נקבע בעיקר על ידי הזרמים שהיו במים לפני שהוצאת את הפקק. רק בקנה מידה גדול, כמו זה של הציקלונים הטרופיים, סיבוב כדור הארץ נותן את הטון.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x