$
חדר מחשבים

טורקיה מאשימה אפליקציה במהפכת יולי 2016

טורקיה הופכת במהירות לא רק לדיקטטורה במובנה הפיזי, אלא גם בזה המקוון והאינטרנטי. היא לא בוחלת בניתוק איזורים שלמים מגישה לאינטרנט ואפליקציה יכולה להביא למעצר

ד"ר טל פבל 18:0904.05.17

טורקיה של ארדואן היא מדינה אשר רק בימים האחרונים חסמה את ויקיפדיה (בצורה מוחלטת) אינסטגרם (חלקית) וחשבונות שונים בטוויטר בשל ביקורות על הנשיא ארדואן. זוג שנעצר לאחרונה - איש צבא אשר פוטר בגל הטיהורים ואישתו - בפשיטה של המשטרה על האינטרנט קפה לאחר שמודיע טען, כי השניים צפו בסרטון של פתהוללה גולן, אשר הואשם על ידי שלטונות טורקיה בתכנון נסיון ההפיכה במדינה. המשטרה תפסה שלושה מכשירי טלפון אצל האישה בהם הותקנה אפליקציה אשר לטענת השלטונות משמשת אמצעי תקשורת בין חברי תנועתו של גולן.

 

מנסיון ההפיכה שבוצע במחצית יולי 2016 בטורקיה הולך ומתברר כי גם קיומן של אפליקציות מסויימות במכשירי המשתמשים, יכולה לעלות להם במשרתם ואף במעצר. בעיקר כשזו מאפשרת תקשורת מאובטחת. המדובר באפליקציה ByLock הניתנת להורדה חינמית ובעלת מאפיינים טכניים המאפשרים שיחות וצ'טים מאובטחים, אשר הושקה כבר במרץ 2014.

מהפיכת יולי 2016 הייתה נקודת מפנה עבור ארדואן מהפיכת יולי 2016 הייתה נקודת מפנה עבור ארדואן

 

באתר Daily Sabah נטען כי תומכי התנועה השתמשו באפליקציה זו באופן נרחב עד אשר עלה בידי שרות המודיעין המקומי (MIT) בחודש מאי 2015 לפצח את האפליקציה ולנטר את התעבורה בהוכך לחשוף כ-40 אלף פעילים ובהם 600 אנשי צבא, באמצעות מיפוי הקשרים בין משתמשי האפליקציה. לאחר שזו נפרצה, עברו משתמשי לאחרת בשם Eagle IM המאפשרת על פניו הצפנה משופרת.

 

עם זאת נטען כי לשם תכנון נסיון ההפיכה נעשה שימוש ככל הנראה ב-WhatsApp, אשר באותה העת נחשבה למאובטחת יותר ובעלת הצפנה קשה יותר לפענוח. אולם השלטונות הצליחו להשיג גישה להודעות באמצעות טלפונים של קושרים אשר נעצרו. "כאשר אלפי אנשים נמצאים בקבוצה אחת, יש צורך באדם אחד בלבד שנתפס והטלפון שלו אינו נעול בכדי לגלות את כל פרטי התוכנית".

 

המעקב המשטרתי אחר התעבורה באפליקציה ByLock הביא כבר בתחילת אוגוסט 2016 לחשיפת אלפים אשר הואשמו בתמיכה בתנועה ובמעורבות בנסיון ההפיכה שהתרחש שבועיים קודם לכן. נטען כי כ-150 אלף משתמשי האפליקציה חשודים במעורבות בתנועתו של גולן, 56 אלף מהם זוהו כמצויים בטורקיה בעוד מיקומם של יתר 94 אלף נותר לא ידוע.

 

מאותה העת עשרות אלפי פקידי מדינה, שוטרים ואנשי עסקים נעצרו או פוטרו רק בשל העובדה שאפליקציית תקשורת זו היתה מצויה בטלפונים שלהם. בכללם ניתן למצוא שופט, סטודנטים אנשי עסקים ורופא, 300 קצינים, 243 אנשי צבא ב-54 מחוזות, שבעה עורכי דין, שמונה עיתונאים של סוכנות הידיעות הממשלתית Anadolu ו-147 מורים.אולם רבים מהחשודים הכחישו כי אי פעם השתמשו בה או כי היו מודעים לכך שהיא מותקנת במכשיריהם

 

גורמי ממשל טורקיים הגדילו לעשות וטענו כי יתכן והאפליקציה נוצרה על ידי תומכי גולן לצורך תקשורת בין חברי הארגון. מומחי אבטחה טוענים כי קל לפצח את הצפנת התעבורה, עד כי נטען שהיא "אפליקציה חובבנית" ורבים מהם ציינו כי מעולם לא שמעו עליה עד אשר שלטונות טורקיה התייחסו אליה לאחר נסיון ההפיכה.

 

אכן, בעל האפליקציה (אך לא האדם שפיתח אותה), דייויד קינס, ציין כי "90% ממשתמשיה הטורקים הם חברי תנועתו של גולן, ובכך הפכה לכלי תקשורת של ארגונו". בנוסף, בחינה של האפליקציה מעלה כי שורות קוד רבות בה מכילות ביטויים בשפה הטורקית, כמו גם כמעט כל המסרים שפוענחו. כך גם כמעט כל החיפושים אחר האפליקציה בוצעו בטורקיה, תוך התייחסות לכך שצורת התקשורת בה מתאימה ל"ארגון המבוסס על תא" ובכלל זה האפשרות למחיקה אוטומטית של ההודעות לאחר פרק זמן מסויים.

 

אז נראה כי יתכן ויש ממש בטענת השלטונות כי האפליקציה ByLock שימשה את תומכי תנועתו של גולן לתקשורת ביניהם, אולי אפילו נוצרה לשימושם. עם זאת טורקיה מצויה כעת באחד מרגעי השפל שלה בכל הקשור בחופש הפרט והביטוי, בעולם הפיזי ובעולם המקוון. ימים של רדיפה המונית ומעצרים רחבי היקף בהם בין השאר נעצרים משתמשים רק בשל אפליקציה המותקנת במכשיריהם. תקופה אותה ניתן לסכם בטענת המשטרה המקומית כי מעצרים אלו של בית המשפט בוצעו ללא כל בסיס הואיל ו"אין בהורדת האפליקציה לבדה וללא ראיה נוספת כדי לשמש ישירות בחקירות משפטיות".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x