$
סטארט-אפים והון סיכון

מורן מכניס את מודו לתרדמת חורף: כ-120 עובדים יפוטרו

גל הפיטורים במודו גדול מכפי שהוערך קודם לכן, והוא חושף את הקיפאון הכפול, במכירות ובגיוס הון, שאליו נקלעה החברה. דגם הדור השלישי החדש של מודו הוא הקלף היחיד שנותר לה - אבל האם הוא מסוגל להתחרות בסמארטפונים?

אסף גלעד 09:4711.11.09

"עצרנו את פיתוח מודו 1, ונתרכז בפיתוח הדור החדש, מודו 2 - אלא שהוא ייעשה בדרך שונה ממה שנעשה עד כה. לא אוכל להרחיב עוד על כך", כך אמר דב מורן ל"כלכליסט" יום לאחר שנודע על כוונת החברה לפטר עובדים. דירקטוריון החברה התכנס אתמול (ג', ולא כפי שפורסם) ודן בעתיד החברה ובאסטרטגיה שלה, ובעיקר במצבה ביום שלאחר הפיטורים - של"כלכליסט" נודע כי יהיו בהיקף גדול מכפי שהוערך בהתחלה, ובין 120 ל-130 עובדים, רובם מהנדסים ואנשי פיתוח, יפוטרו.

 

למרות גל הפיטורים העצום שלפניו עומדת מודו, שיקיף יותר ממחצית מהעובדים בשלב הראשון, מוקדם להספיד את החברה. מודו אמנם מתקשה לגייס הון נוסף, וזוקפת לזכותה לקוח משלם אחד (מפעילת הסלולר הפיליפינית גלוב), אבל מקורבים לחברה מוסרים כי מרבית המפעילות הסלולריות הגדולות באירופה כבר חתמו על הסכם הפצה של מכשיר הדור השלישי (מודו 2), שפיתוחו הושלם וייצורו ההמוני יחל במאי הקרוב. פיתוחו של המכשיר הישן, שהושק רק ביולי האחרון, ייעצר - מה שמעיד על קצב מכירות אטי מהצפוי, אם לא על כישלון מוחלט.

 

בחורף הקרוב תיכנס מודו לקיפאון שממנו תצא רק אם מודו 2 יצליח. טלפון הדור השלישי הוא הקלף היחיד שנותר לחברה: גם אם היא תשווק ברוב הרשתות הסלולריות באירופה ובעולם המערבי, הצלחתה תיבחן לפי מידת ההשקעות בה של מפעילות (בעיקר במסעות הפרסום שילוו אותה בטלוויזיה ובסבסוד המכשיר), וכמובן במידת הפופולריות שתצבור. מודו תיאלץ להתחרות בסמארטפונים לאחר שאלה הורידו את מחירם לרמת תחרותית של 100–200 דולר, ולהוכיח שהיא עדיין משתלמת גם כאשר היא נמכרת עם כמה ג'אקטים שטרם הושקו.

  

מורן מציג את המודו. עתיד החברה תלוי במודו 2 מורן מציג את המודו. עתיד החברה תלוי במודו 2 צילום: אורן יזרעאל

 

רק הוכחה כי מודו הוא מכשיר נמכר ותחרותי תשכנע את בעלי המניות בחברה לפתוח את הכיס ולהשקיע עוד. במקרה של כישלון, תיסגר מודו או תימכר. רוכשת פוטנציאלית יכולה להיות רק יצרנית סלולר, אלא שאיתור רוכשת עשוי להיות קשה, ומכירת החברה במצב שבו רוב הפעילות החדשנות בה קוצצה עשוי להצביע על מכירת הקניין הרוחני.

 

הקונספט: בדיוק ההפך מסמארטפון

 

ביוני 2007 הכריז מורן על גיוס של 20 מיליון דולר ראשונים לאינפון, חברת הסטארט־אפ הראשונה אינפון שלו מאז הקים את אם־סיסטמס. החברה החדשה, שהוקמה בסמוך למשרדי אם־סיסטמס בכפר סבא, העסיקה אז 25 עובדים בלבד, ואיש לא ציפה שבתוך שנה וחצי היא תכפיל את ההון שגייסה פי חמישה ואת כוח האדם שהעסיקה פי עשרה. אינפון, שלימים מותגה מחדש כמודו, נהפכה לאחת ההבטחות הגדולות של ענף ההייטק הישראלי, ומורן, שפחות משנה קודם לכן מכר את אם־סיסטם לסנדיסק תמורת 1.55 מיליארד דולר, נהפך לאביר החדש של ההייטק הישראלי.

 

אלא ששבועיים בלבד לאחר השקת אינפון נולד האתגר הגדול ביותר שלה: האייפון. מדובר, בעצם, בשתי תפיסות מנוגדות: אייפון הוא טלפון שמציע ריכוז של מקסימום יכולות במכשיר אחד, ואילו מודו הוא טלפון המתחבר למקסימום מכשירי אלקטרוניקה שונים.

 

במבט לאחור, תהום מפרידה בין הסביבה התחרותית שעמדה לפני אינפון של יוני 2007 לבין מודו של נובמבר 2009. אינפון הבטיחה אז טלפון זעיר ומודולרי שיימכר בחבילה של כ־200 דולר עם שני ג'אקטים נוספים - חליפות אלקטרוניות בדמות נגן MP3 או מצלמה, שאליהן משורבב הטלפון הזעיר. האייפון, מצד שני, עלה אז 600 דולר, ושלושה חודשים לאחר השקתו ירד מחירו ל־400 דולר.

 

שנתיים וחצי לאחר מכן האייפון החדש ביותר נמכר ב־200 דולר בקירוב, ואילו מכשיר המודו נמכר בסלקום במחיר בסבסוד מלא של 500 שקל (כ־130 דולר), עם שני ג'אקטים לא פונקציונליים. למרות ההבטחות שהופרחו במהלך חייה, מודו קרובה לסיים את 2009 עם לקוח אחד בכיס (גלוב הפיליפינית) ועם אפס ג'אקטים פונקציונליים. לטענת מורן, בקרוב יחל בברזיל מסע פרסום טלוויזיוני של מפעילת סלולר במדינה, שתשיק את מוצר הדור הראשון.

 

מורן ידוע כמהנדס מוכשר וכמנהל שהוביל את אם־סיסטמס מייסודה עד מכירתה במינימום של זעזועים. עם זאת, הוא גם אינו מהסס לשחרר הבטחות דרמטיות. עם חשיפת הקונספט במרץ 2008 הוא פצח במסע יחסי ציבור יקר והרעיף על עובדיו תנאים נדיבים. בין היתר, בחורף 2007 הוא הטיס את כל 200 העובדים אז לוועידת הסלולר המרכזית בברצלונה. במאי 2008 הוא לקח איתו 150 עובדים למלון הולידיי אין באילת וחגג עמם את ל"ג בעומר בהופעה של ריטה.

  

 

קריסת קונספט הג'אקטים

 

אחת ההבטחות העיקריות נגעה לג'אקטים. מלכתחילה התבססה התקווה להצלחת מודו על הג'אקטים, שיוצרו על ידי מיטב יצרניות האלקטרוניקה, בהן סוני או טושיבה, ויהיו סט של מוצרים משלימים למכשיר הדק. בכנס הסלולר השנתי בברצלונה חשף מורן ג'אקט של נגן מוזיקה נייד בעל זוג רמקולים זעירים, שאותו עיצבה ענקית האלקטרוניקה JBL, שהיתה אמורה להעביר את ייצורו ל־PCH הסינית־אירית. ארבעה חודשים לאחר מכן, עם השקת מכשיר מודו במסגרת הפיילוט בסלקום, חשף מורן עוד ג'אקטים, כגון שעון יד ספורטיבי המסוגל להכיל את המודו, ומסגרת תמונות דיגיטלית. מורן גם דיבר על מכשירי GPS ועל מצלמות, אך עד היום לא מכרה החברה ולו ג'אקט אחד מבין אלה. הג'אקט המסחרי היחיד הנמכר כיום ברשת גלוב הוא לוח מקשים במבחר עיצובים.

 

גם השקת המכשיר עצמו נדחתה כמה פעמים: ההשקה המקורית נקבעה לאוקטובר 2008, החודש שסימל אולי יותר מכל את התממשות המשבר הכלכלי בענף ההייטק. לאחר מכן נדחתה ההשקה לתחילת 2009, לרבעון השני של השנה, ולבסוף הושק המכשיר לבדו ביולי 2009, סמוך לפיילוט המסובסד של סלקום. את האשמה העיקרית תלה מורן בקריסת Sky Mobile Media, ספקית התוכנה המרכזית לממשק המשתמש של מודו, שפשטה את הרגל.

 

סקיי הפעילה מרכז פיתוח בגוש שגב, המבוסס על חברת E־SIM שהונפקה בעבר בנאסד"ק וירדה מנכסיה, ועוד מרכז בזאגרב, קרואטיה. לטענת מורן, פשיטת הרגל שלה הביאה לעוד עיכוב, שעלה לו ביוקר. "אלה היו עיכובים שדרשו מאיתנו הרבה זמן וכסף", אמר מורן, "אבל חברות טובות נמדדות ביכולתן להתמודד עם קשיים". מאז הפכה סקיי מובייל למודו גליל, המעסיקה כ־20 מפתחי תוכנה המפתחים את ממשק המשתמש של המכשיר מהדור הראשון - חלקם ככל הנראה יפוטרו.

 

האיחור עלה למורן ביוקר: ההשקה שתוכננה בסלקום נדחתה כמה פעמים, ובסופו של דבר הפכה להשקת פיילוט בלבד, שכללה 500 מכשירים שחולקו למשתמשים בסבסוד מלא, ללא מסע פרסום ובהשקעה משוערת של מאות אלפי שקלים בודדים. מקורות בתעשייה צופים שהמכשיר יושק בסלקום כבר בדצמבר השנה, אולם החברה אינה מגיבה על כך, וחרושת השמועות בדבר ההשקה ברשת כבר נתקלת בספקנות רבה.

 

ככל הנראה, לסלקום מכשירים אטרקטיביים יותר להשיק בזמן הקרוב. בדצמבר היא תשיק בסבסוד נדיב מאוד עם שאר הרשתות את מכשיר האייפון המתקדם מהדור השלישי, במחיר שאינו גבוה בהרבה ממחיר מודו המקורי: 800–1,000 שקל למכשיר. הסיבה המרכזית: האייפון אינו רק מותג נחשק. את רוב ההכנסות לחברות הסלולר הוא יספק דווקא משירותי הגלישה שלו, ולא ממכירת המכשיר עצמו - תכונה שמודו טרם אימצה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x