$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מכה ללבייב: מחזיקי האג"ח רוצים למכור את אפריקה

שיגרו מכתב על התחלת תהליך המכירה - ייתכן של החברות־הבנות בנפרד. לבייב ימצא את עצמו במצב שבו יידרש להשקעה אישית גדולה בהרבה כדי להשאיר כל חברה בשליטתו. אפריקה: "נציגויות האג"ח וההנהלה ממשיכות במו"מ לארגון מבנה החוב"

גולן חזני 06:4628.08.16

אם נדמה היה שרכישת השליטה באפי פיתוח בידי לב לבייב, תמורת 550 מיליון שקל, תשחרר קצת קיטור מהלחץ שמפעילים עליו מחזיקי אג"ח אפריקה ישראל לקראת ההסדר הכולל, התברר בשבוע שעבר שהמצב רחוק מכך. המחזיקים נקטו צעד בכיוון ההפוך, שבעצם מרחיק את לב לבייב, המחזיק ב־48% מאפריקה ישראל, מהשליטה.

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי במכתב ששיגרו לפני כמה ימים נציגויות האג"ח הן הבהירו כי הליך מכירת אפריקה ישראל ייצא לדרך בקרוב. זאת אף שבמו"מ שהתנהל לפני כמה שבועות התנגדו לבייב ואפריקה למכירת החברות־הבנות בנפרד וביקשו לקיים הליך של הסדר רגיל, שבמסגרתו יוכל לבייב להכניס שותף. במכתב הבהירו המחזיקים כי הליך המכירה יתנהל בנפרד: עבור החברה־האם אפריקה השקעות, ועבור מניות השליטה של החברות־הבנות בנפרד. מדובר באפריקה נכסים, דניה סיבוס שכוללת את אפריקה מגורים, ואפריקה תעשיות שכוללת את נגב קרמיקה ופקר פלדה.

 

 

 

מבחינת לבייב מדובר בחדשות רעות, שיקשו על הישארותו בעל שליטה באפריקה ישראל. ראשית, מאחר שבהליך כזה יכולת המעורבות שלו תהיה מוגבלת, והוא יידרש להשקעה אישית גדולה כדי להשאיר כל חברה בנפרד בשליטתו. שנית, משום שכוחה של אפריקה ישראל גדול יותר כשהיא כוללת את כל החברות־הבנות, בשל הסינרגיה ביניהן. דניה סיבוס, למשל, רושמת חלק ניכר מהכנסותיה על עבודות שהיא מבצעת בעבור חברות בקבוצה, אפריקה נכסים או אפריקה מגורים. אובדן של נכס אחד יפחית באופן משמעותי את האטרקטיביות של אפריקה השקעות כחברת אחזקות.

 

 

 צילום: ארטיום דגל

 

ייאלץ להתמודד מול קרנות על רכישת השליטה מחדש

בהסדר רגיל קיווה לבייב להזרים הון בהיקף של 300–400 מיליון שקל תמורת ויתור של המחזיקים על חלק מהחוב של 2.75 מיליארד שקל שיומר למניות. החלופה של מכירת השליטה בחברה משמעותה התמודדות שלו מול משקיעים אפשריים אחרים, בעיקר קרנות השקעה פרטיות, על רכישה מחדש של השליטה. מקרה דומה קרה כאשר נוחי דנקנר הפסיד את קרב השליטה על אי.די.בי לאדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה. החלופה של מכירה בחלקים היא הגרועה ביותר מבחינת לבייב, והיא גם מעיבה על פעילות החברות־הבנות לאורך תקופה של חוסר ודאות.

 

המחזיקים, שכוללים נציגויות של שלוש סדרות אג"ח, כו', כז' ו־כח', סבורים שכוח המיקוח שלהם מול לבייב יהיה גדול יותר בצורה של מכירת החברות־הבנות בנפרד, וגם כי התמורה שיקבלו עשויה להיות גדולה יותר על כל שקל של חוב.

 

קרן אירופית מעוניינת באפריקה נכסים

כפי שנחשף ב"כלכליסט", קרן אירופית גדולה מעוניינת לרכוש את השליטה באפריקה נכסים לפי שווי של 2 מיליארד שקל, וכבר שכרה את שירותי בנק ההשקעות סיטי, שהגיש הצעה בלי לחשוף את שם הקרן.

 

שתי פעולות משמעותיות נוספות שנקטו מחזיקי האג"ח, ואשר אפריקה נאלצה להסכים להן בלית ברירה, צפויות להפחית את שליטתו האפקטיבית של לבייב באפריקה. הראשונה היא מינוי שני משקיפים מטעם המחזיקים לדירקטוריונים של אפריקה ישראל ודניה סיבוס - מינויים שיכנסו לתוקף בימים הקרובים. מהלך נוסף הוא פתיחת חדר מידע לרוכשים פוטנציאליים של אפריקה ישראל, כשהמחזיקים מעורבים משמעותית במו"מ עם המתעניינים בחברות. גם לפעולה זו נאלצה אפריקה להסכים, וחדר מידע כזה צפוי להיפתח בימים הקרובים גם לחברות־הבנות.

 

המחזיקים מאמינים שלבייב לא יוותר על החברה

באפריקה סירבו לומר אם לבייב אכן יתמודד במצב הנוכחי על רכישת השליטה מחדש, או שיוותר על החברה. אבל בקרב המחזיקים הסברה היא שהוא יתמודד. מקורבים למהלך סיפרו כי לבייב מאוכזב קשות מהצעד של המחזיקים ומאפשרות המכירה בחלקים.

 

 

 

מאפריקה ישראל נמסר בתגובה כי "נציגויות מחזיקי האג"ח והנהלת החברה ממשיכות במו"מ לארגון מבנה החוב. נדונות כמה חלופות לגיבוש מתווה החוב, ובהן השקעה בהון החברה, בין אם בידי בעל השליטה או בידי משקיע אחר, לצד ארגון מחדש של החוב או מימוש נכסים נוספים. בנוסף, עד להשלמת הליך הסדר החוב נבחנת האפשרות למינוי משקיף לחברה מטעם מחזיקי האג"ח וקביעת היקף סמכויותיו. יודגש כי הדיונים בנושאים אלה עודם מתנהלים, וכי פרטיהם טרם סוכמו סופית".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x