קרן המטבע תעניק סיוע של 5 מיליארד דולר למצרים
קרן המטבע הבינלאומית מתנה את הסיוע בהתייצבות המצב הפוליטי במדינה ובמחויבות של שליטי מצרים לטפל באבטלה ובאינפלציה; בתוך כך, רשת אלערבייה מדווחת כי יו"ר הבורסה המצרית הגיש את התפטרותו
קרן המטבע הבינלאומית הודיעה על נכונותה להעניק למצרים סיוע בשווי של 5 מיליארד דולר, בעקבות ההפיכה שאירעה שם. ראשי הקרן מסרו כי הסיוע יינתן בהתאם להתייצבות המצב הפוליטי. הגוף הבינלאומי קשר את הסיוע גם למחויבות של שליטי מצרים לטפל בנושאים מאתגרים כמו האבטלה, עליות המחירים וכד'.
ראשי קרן המטבע הצהירו כי בשלב זה עדיין לא גיבשו את השקפתם לגבי המצב הכלכלי במצרים וזאת בשל המצב הפוליטי הבלתי יציב. יוזכר כי הקרן פרסמה דו"ח מפורט על מצב המשק המצרי מספר ימים לפני תחילת המהומות נגד משטרו של הנשיא מובארק. הדו"ח כלל בעיקר שבחים על הרפורמות שבוצעו אם כי הצביע על הקשיים בתחום האבטלה והאינפלציה.
כמו כן, ישנם דיווחים על כך שממשלת מצרים קיבלה לידיה דו"ח ובו אומדן ראשוני לגבי הנזקים שנגרמו במהלך ימיה הראשונים של המהפכה. לפי הדו"ח, במהלך השבוע האחרון של ינואר עזבו את מצרים כ-210 אלף תיירים והנזק למגזר התיירות נאמד בכ-825 מיליון דולר. בנוסף חלה ירידה של 20% בשווי הייצוא המצרי בשבוע האחרון של חודש ינואר בהשוואה לשבוע הקודם.
הדו"ח מצביע גם על ירידה חדה בשער הלירה המצרית כשהמהומות הגיעו לשיא בתחילת פברואר. ירידה זו הובילה לירידה בעתודות המט"ח של מצרים ל-33.3 מיליארד דולר לעומת 35 מיליארד דולר בסוף ינואר ו-36 מיליארד דולר בסוף דצמבר 2010.
בתוך כך, רשת אלערבייה מדווחת כי יו"ר הבורסה המצרית, ד"ר סרי סיאם, הגיש ביום חמישי את התפטרותו. לפי הדיווח, סיאם התפטר במהלך פגישה עם שר האוצר החדש ובהשתתפות גורמים נוספים שהתכנסו לדון במשבר.
נגד סיאם הופנו בשבועות האחרונים טענות קשות על כך ששיתף פעולה עם משטר מובארק ועם אנשי העסקים המשוחתים שסבבו אותו. בהפגנות שנערכו נגד פתיחת הבורסה מחדש הושמעו קריאות מפורשות הקוראות לסילוקו של סיאם מהתפקיד. ראש הממשלה המצרי החדש ד"ר עיסאם שראף צפוי להכריע לגבי זהות היו"ר החדש עוד בטרם תיפתח הבורסה.
ביום ראשון נערכה הפגנה של כ-150 איש שקראו לפתיחתה מחדש של הבורסה. המפגינים היו עובדי חברות הברוקרים שתבעו מהממשלה גם לדאוג לפיצויים על סגירת הבורסה למעלה מחודש. יוזכר כי ביום האחרון של המסחר ב-27 בינואר איבד המדד הראשי של השוק כ-16%.
מאז נפילת מובארק הוכרזו מספר תאריכים לפתיחה מחודשת של המסחר, וזה כלל גם פרסום תקנות חדשות כדי למנוע נפילות חדות במשך שעות המסחר. ברם, בכל פעם החליטו ראשי המגזר הפיננסי לדחות את הפתיחה. עתה מדברים במצרים על פתיחה מחודשת של השוק לקראת החלק השני של השבוע הנוכחי אך לא ברור אם זה יקרה.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il


