$
עולם

אובמה פועל לצמצום מעורבות הממשל בשוק המשכנתאות. החשש: הן יתייקרו

כלכלן: "הממשלה מעוניינת להגדיל את חלקו של המגזר הפרטי בשוק המשכנתאות, ובשביל שזה יקרה - הריבית על ההלוואות תעלה"

סוכנויות הידיעות 08:48 12.02.11

 

הממשל האמריקאי מבקש לצמצם את מעורבותו בשוק המשכנתאות המקומי, מהלך שישים קץ למדיניות ממושכת, שכוונה לעידוד רכישת בתים. המהלך צפוי להפוך את המשכנתאות ליקרות יותר. סוכנות הידיעות AP מדווחת כי משרד האוצר הציע להפסיק את סבסוד התוכניות של פאני מיי ופרדי מק וכן להפסיק את ההתקשרות של המדינה עם סוכנויות המשכנתאות.

 

האישור למהלך צפוי להתקבל בקונגרס, ואם ייצא אל הפועל, שוק המשכנתאות האמריקאי יסתמך במידה רבה יותר על ההון הפרטי. "ברור כי הממשלה מעוניינת להגדיל את חלקו של המגזר הפרטי בשוק המשכנתאות ובשביל שזה יקרה, הריבית על ההלוואות צריכה לעלות", אומר טומס לולר, כלכלן נדל"ן מווירג'יניה.

 

המהלך של שר האוצר תימוטי גיית'נר המהלך יתפרס על פני 5 שנים. במהלך התקופה הזו חברות הפטיות יצברו הון ויוכלו לקחת על עצמן אחריות כבדה יותר. "אנו סבורים שיש הסכמה רחבה בבית הלבן וגם בשוק הפרטי שיש לעבור למדיניות של מעורבות מצומצמת של הממשלה", הוא אומר.

 

מאז פרוץ משבר הסאב-פריים נשמעו קולות במדינה כי יש לפרק את פאני ופרדי. מדובר בשתי סוכנויות פדרליות אשר מחזיקות בכמחצית מהמשכנתאות במדינה ויחד עם סוכנויות אחרות היה להם חלק בכ-90 משכנתאות שאושרו בשנה שערה. בשנת 2008 נקלעו השניים למשבר עמוק ועד כה קיבלו סיוע של 150 מיליארד דולר על חשבון משלם המסים. אנליסטים מעריכים כי הסכום הזה יכול לעלות ל-259 מיליארד.

x