$
מוסף כלכליסט 20.1.11

המכבש של תשובה

מאז הקמת ועדת ששינסקי ניהלו חברות הגז מסע לחצים חסר תקדים כדי להבטיח שהתמלוגים למדינה לא יגדלו על חשבונן. תחילה ניסו להשפיע על מסקנות הוועדה, בהמשך ביקשו לחסום את האפשרות שהן יאושרו בכנסת ובממשלה. כמעט כל ח"כ, שר, מוביל דעת קהל או בעל תפקיד רלבנטי זכה לביקור אישי של יצחק תשובה ושותפיו. כתבי "מוסף כלכליסט" פורסים בעמודים הבאים את רשימת הפגישות, השיחות וניסיונות השכנוע, והתוצאה היא מסמך מרתק ועצום בהיקפו, שחושף את הנחישות והעוצמה שבהן פעלו יזמי הגז. בעצם, הוא חושף את מסלול הייסורים הכמעט בלתי אפשרי בדרך לפגיעה בכיסם של בעלי ההון. במפתיע, בינתיים זה הסתיים בהחלטת נתניהו לתמוך במסקנות ששינסקי

כתבי "מוסף כלכליסט" 10:1420.01.11

12 באפריל 2010: הוועדה בראשות פרופ' איתן ששינסקי לבחינת המדיניות הפיסקאלית במשק הגז והנפט יוצאת לדרך.

 

14 באפריל 2010, יומיים מאוחר יותר: צ'אק דיווידסון, נשיא נובל אנרג'י השותפה בקידוחי תמר ולווייתן, שולח לשר האוצר יובל שטייניץ מכתב שלפיו הוא "נדהם" לשמוע על הקמת ועדת ששינסקי. "אני רוצה לאשר שכוונת המשרד היא לא לגעת בחוזים וברישיונות קיימים", כותב דיווידסון, "כל שינוי רטרואקטיבי בתנאי הרישיונות הקיימים יהיה פעולה שערורייתית של הממשלה".

 

7 ביולי 2010: נספח משרד החוץ בוושינגטון דניאל מרון מדווח למשרדי הממשלה כי חברת הקונגרס האמריקאית שלי ברקלי מבקשת הבהרות לגבי דיוני ועדת ששינסקי לאחר ששוחחה עם יצחק תשובה בעניין.

 

2 באוגוסט 2010: דיווידסון מגיע לפגישה עם שטייניץ, על רקע ההערכות שלפיהן ועדת ששינסקי נוטה להגדיל במידה ניכרת את נתח המדינה בתגליות הגז. בפגישה נוכח גם הציר הכלכלי של שגרירות ארצות הברית בארץ. שטייניץ מבקש מהנוכחים להתאזר בסבלנות עד להגשת מסקנות הביניים של הוועדה.

 

3 באוגוסט 2010: דיווידסון ומנכ"ל דלק אנרגיה גדעון תדמור נפגשים עם שר התשתיות עוזי לנדאו מישראל ביתנו. לפי הודעת משרד התשתיות, בפגישה נידונו האפשרויות לקידום קליטת הגז הטבעי ממאגר תמר.

 

תשובה עם לנדאו במסיבת עיתונאים, 7.6.2010 תשובה עם לנדאו במסיבת עיתונאים, 7.6.2010 צילום: יובל חן

 

במהלך אוגוסט 2010: סבב פגישות ראשון של נציגי דלק במערכות העיתונים הכלכליים בישראל.

 

27 באוגוסט, 2010: דני גילרמן, לשעבר שגריר ישראל באו"ם וכיום יו"ר קרן מרקסטון, מנסח נייר עמדה בן שלושה עמודים לוועדת ששינסקי, שבו הוא קובע שהעלאת התמלוגים הרסנית לתדמית מדינת ישראל. נייר העמדה לא נוסח תמורת תשלום, אך גילרמן משמש יועץ בשכר לשותפויות הגז בנושאים אחרים.

 

ספטמבר 2010: תשובה ותדמור נפגשים עם ח"כ אופיר אקוניס מהליכוד, אז יו"ר ועדת הכלכלה, בבית מלון בתל אביב. בהמשך נפגש אקוניס גם עם נציגי "המשקיעים הקטנים" בקידוחי הגז. המשקיעים הקטנים, אגב, מפציצים זה כמה חודשים באימיילים רבים את כל חברי הכנסת ואת מערכות כלי התקשורת הכתובה והאלקטרונית.

 

21 בספטמבר 2010: רונן צור, היועץ האסטרטגי של שותפויות הגז, יוסי אבו, מנהל הסחר של דלק אנרגיה, וגדעון תדמור, מנכ"ל החברה, נפגשים עם יו"ר התאחדות הסטודנטים בועז טופורובסקי. הפגישה מתקיימת לאחר שראשי ההתאחדות הביעו תמיכה בהעלאת תמלוגי הגז.

 

סוף ספטמבר 2010: סגן נשיא נובל אנרג'י למזרח התיכון לוסון פרימן ומנהל קשרי החוץ והממשל של החברה בארץ ביני זומר נפגשים עם שר התמ"ת בנימין בן אליעזר.

 

סוף ספטמבר 2010: תשובה נפגש עם שר הרווחה יצחק הרצוג ממפלגת העבודה.

 

28 בספטמבר 2010: תשובה נפגש עם ח"כ ציון פיניאן מהליכוד בכנס בבית שאן לציון 18 שנה לכינון היחסים עם סין. מאז שוחחו השניים עוד כמה פעמים בטלפון.

 

ראשית אוקטובר 2010: תשובה, תדמור והמשנה למנכ"ל נובל אנרג'י נפגשים עם ח"כ נחמן שי, חבר ועדת הכלכלה מקדימה. לדברי שי, הוא שוחח בטלפון גם עם נציגי המשקיעים הקטנים.

 

4 באוקטובר 2010: מחר ישתתף יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, בישיבה של ועדת הכלכלה שתעסוק בתמלוגי הגז. יחד עם צוות המנהלים של דלק ויועצי התקשורת הוא מקיים סימולציה למה שעתיד להתרחש בוועדה. המשתתפים משחקים תפקידים של חברי כנסת שונים ממתנגדיו של תשובה. הם עוקצים, מרימים את הקול, ואחד מ"חברי הכנסת" אף קם ועוזב בזעם. מטרת הסימולציה לתרגל מענה מתון והימנעות מהיגררות לפרובוקציה.

 

5 באוקטובר 2010: תשובה מופיע בפני ועדת הכלכלה בכנסת. הוא מציע לקצץ את תמלוגי הגז בחצי. אייב סופר, נציג נובל אנרג'י בדיון ולשעבר היועץ המשפטי של מחלקת המדינה האמריקאית, מזהיר מפני פגיעה ביחסי הסחר עם ארצות הברית ותביעה אפשרית. השר יוסי פלד מזהיר מפני הסכנה שבעיכוב פרויקט תמר, לנוכח כוונת איראן לסייע ללבנון בקידוחי גז בשטחה.

 

תשובה בוועדת הכלכלה, 5.10.2010 תשובה בוועדת הכלכלה, 5.10.2010 צילום: גיא אסיאג

 

ימים ספורים אחר כך: שותפויות הגז, בשיתוף עידן ולס, יד ימינו של תשובה ודירקטור בקבוצת דלק, יוזמות סקר דעת קהל שבו, בין היתר, שאלה פתוחה: מה דעתך על יצחק תשובה? הסקרים, שנעשים מעת לעת בידי מכוני מחקר שונים, נועדו לסייע בחידוד מסרים ובזיהוי הלך הרוח בציבור. בקבוצת דלק מסרבים לאשר קיומם של סקרים פרטיים, בנוסף לסקרים שעורכות השותפויות.

 

אמצע אוקטובר 2010: עידן ולס נפגש עם נציגי סטודנטים במרכז הבינתחומי בהרצליה בניסיון לשכנע אותם לא לתמוך בהעלאת תמלוגי הגז.

 

10 בנובמבר 2010: ועדת ששינסקי מפרסמת דו"ח ביניים, שלפיו נתח המדינה בתגליות הגז יגדל דרמטית, עד 66%.

 

12 בנובמבר 2010, יומיים מאוחר יותר: תשובה מתראיין ליאיר לפיד בתוכנית "אולפן שישי" בערוץ 2. "המלצות ששינסקי עשו לי עוול", הוא אומר.

 

ימים ספורים אחר כך: שותפויות הגז ועידן ולס יוזמים סקר דעת קהל נוסף ובו נבחנת שוב הפופולריות הציבורית של תשובה.

 

תשובה בוועדת הכלכלה, 5.10.2010 תשובה בוועדת הכלכלה, 5.10.2010 צילום: גיא אסיאג

 

נובמבר 2010: תשובה נפגש עם ח"כ שלי יחימוביץ' ממפלגת העבודה.

 

נובמבר 2010: תשובה נפגש עם ח"כ חיים אורון, יו"ר מרצ.

 

17 בנובמבר 2010: שלישיית בכירי נובל אנרג'י - צ'אק דיווידסון, לוסון פרימן וביני זומר - נפגשת עם שר החוץ אביגדור ליברמן בירושלים.

 

18 בנובמבר 2010: שר התמ"ת בנימין בן אליעזר נפגש גם הוא עם בכירי נובל אנרג'י.

 

19 בנובמבר 2010: תשובה ותדמור נפגשים עם שטייניץ ומנכ"ל משרדו חיים שני במשרד האוצר בירושלים. לדברי גורמים בלשכת שטייניץ, לרוב תשובה מתקשר ללשכה בעצמו כדי לקבוע פגישות.

 

28 בנובמבר 2010: דיווידסון נפגש עם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר.

 

1 בדצמבר 2010: תשובה ודיווידסון נפגשים עם השר לאיכות הסביבה גלעד ארדן מהליכוד בלשכתו בירושלים. מלשכת ארדן נמסר: "השר נפגש באחרונה עם כמה אישים הקשורים לחיפושי הגז, ובהם דיווידסון ותשובה. השר פועל מול הגורמים המעורבים כדי לוודא שייעשה שימוש דחוף בתגליות הגז במקום בחומרים מזהמים. יש חשיבות סביבתית אדירה לכך שבכל מתווה מיסוי שייקבע יגיע הגז ב-2013".

 

אמצע דצמבר 2010: אייב סופר נפגש עם פישר.

 

אמצע דצמבר 2010: תשובה נפגש עם הפרשן הכלכלי של "ידיעות אחרונות" סבר פלוצקר.

 

תשובה ותדמור בדרך לפגישה במשרד האוצר, 8.12.2010 תשובה ותדמור בדרך לפגישה במשרד האוצר, 8.12.2010 צילום: גיא אסיאג

 

אמצע דצמבר 2010: תשובה נפגש עם ח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים מיהדות התורה, במשרדו בבני ברק. במהלך התקופה נפגש גפני עם נציגי נובל, עורכי דין של שותפויות הגז ולוביסטים שלהן. "אנחנו משקיעים מאמצים רבים כדי לשכנע את גפני, אבל עוד לא מצאו את הדרך אליו", אמרו ל"מוסף כלכליסט" גורמים הקשורים לדלק.

 

אמצע דצמבר 2010: תשובה משוחח בטלפון עם ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ' מקדימה. היא מציעה לו להקים קרן משותפת עם המדינה.

 

12 בדצמבר 2010: דיווידסון נפגש עם יעקב פרנקל כדי לבחון סוגיות שנוגעות לתמיכת בנק ישראל בהעלאת המיסוי על קידוחי הגז. הפגישה מתקיימת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב.

 

15 בדצמבר 2010: תשובה נפגש בלובי של מלון קראון פלאזה בירושלים עם שרי הליכוד יוסי פלד ויולי אדלשטיין. גורמים בממשלה טוענים כי פלד, שהיה לו קשר עסקי לפני 20 שנה עם תשובה, הפך למעין "לוביסט" שלו, המארגן לשרים פגישות עם תשובה. פלד: "אני בכלל לא בטוח שזה יגיע לדיון בממשלה, ואם יביאו את זה אולי כלל לא אשתתף בהצבעה, כדי לשמור על מראית עין". לטענת פלד, הוא לא דיבר על הנושא עם שרים אחרים. "אולי התייעצו איתי כששתינו קפה אבל אני לא זוכר. אני מוטרד מכך שתהליכים משפטיים יתקעו אותנו".

 

16 בדצמבר 2010: תשובה נפגש עם השרה לימור לבנת בלשכתה בירושלים. לאה מגן, היועצת של לבנת במשך תקופה ארוכה, משמשת היום לוביסטית עבור דלק.

 

17 בדצמבר 2010: מימון, המוגדר "יועץ" של החברות נפטא ונצבא, נפגש לפגישת צהריים קצרה עם ח"כ יואל חסון מקדימה, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה.

 

23 בדצמבר 2010: מימון וחסון נפגשים לפגישת המשך בפתח תקווה. עשרה ימים אחר כך, שעות ספורות לפני פרסום הדו"ח המלא של ששינסקי, תקבל הוועדה לביקורת המדינה בראשות חסון החלטה שקוראת למבקר המדינה לחקור את תהליך הקמת הוועדה. ההחלטה תתקבל בקולותיהם של שני ח"כים בלבד: היו"ר חסון ורונית תירוש.

 

27 בדצמבר 2010: תשובה נפגש במשרד החוץ בירושלים עם ליברמן. מלשכת ליברמן נמסר: "שר החוץ נפגש עם השותפים במיזמי הגז לאור ההשלכות שיש לפיתוח משק הגז על מדיניות החוץ, הביטחון והכלכלה של ישראל".

 

סוף דצמבר 2010: תשובה נפגש בבית קפה בשדרות רוטשילד בתל אביב עם איתן כהן, העוזר של ח"כ מירי רגב מהליכוד. כיום רגב תומכת בהקלות ליזמים בקידוחי הגז. כהן אומר שמדובר ב"פגישה אקראית לחלוטין, שנמשכה רק כמה דקות".

 

28 בדצמבר 2010: תשובה נפגש עם השר והמשנה לראש הממשלה משה יעלון מהליכוד. לפגישה נלווה גם פעיל הליכוד והלוביסט של דלק ישראל יהושע, המקורב לבנימין נתניהו, לשטייניץ ולליברמן.

 

31 בדצמבר 2010: תשובה ויורם טורבוביץ', יו"ר דלק אנרגיה, נפגשים לפגישה קצרה עם השר אבישי ברוורמן ממפלגת העבודה בביתו במרכז תל אביב. בסוף הפגישה ברוורמן מודיע להם כי הוא תומך בהמלצות ששינסקי.

 

ראשית ינואר 2011, ערב פרסום דו"ח ששינסקי הסופי: תדמור נפגש בבית הקפה דובנוב 8 בתל אביב עם ח"כ יוחנן פלסנר מקדימה, מקים השדולה להעלאת תמלוגי הגז.

 

3 בינואר 2011: ועדת ששינסקי מפרסמת את הדו"ח המלא, שמרכך את המלצות דו"ח הביניים שפורסמו כחודשיים קודם לכן.

 

3 בינואר 2011, יום פרסום הדו"ח: אחרי שתי פגישות בחודשיים הקודמים עם נציגי נובל אנרג'י, שר התמ"ת בן אליעזר נפגש גם עם תשובה בלשכתו בירושלים. מהלשכה נמסר כי "השר נפגש עם כל מי שמבקש להיפגש עמו".

 

4 בינואר 2011, יום למחרת פרסום הדו"ח: ועדת הכלכלה מסרבת לאשר הצהרת תמיכה במסקנות ששינסקי. המתנגדים: אנסטסיה מיכאלי ורוברט אילטוב מישראל ביתנו, יוליה שמאלוב־ברקוביץ' ונסים זאב מש"ס. יומיים אחר כך חושף סיון איזסקו ב"כלכליסט" שדירקטורים בישראמקו מכהנים בתפקידי מפתח בעיתון "יום ליום" של ש"ס. השבוע אמר ח"כ זאב ל"מוסף כלכליסט": "אין קשר בין הדברים. אני זועק את זעקת המשקיעים הקטנים שנפגעים מהמסקנות".

 

4 בינואר 2011: תשובה נפגש בשעות הצהריים עם פרשן חדשות ערוץ 2 אמנון אברמוביץ'.

 

יום או יומיים אחר כך: דיווידסון וזומר נפגשים עם מנכ"ל האוצר חיים שני ועם מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי. פרופ' אבי שמחון, היועץ הכלכלי של שר האוצר, אמר ל"מוסף כלכליסט": "חוץ מעורכי הדין של הטייקונים והלוביסטים שברור שדיברו איתי, פנו אליי אנשים נוספים, שאם היית יודע מי הם היית מתעלף. מדובר באנשי ציבור מוכרים מאוד, שעל פניו אין להם שום קשר לתשובה או לגז. הם ביקשו להיפגש איתי, ולא אמרו בכלל שזה יהיה נושא הפגישה, אבל פתאום בפגישה העלו את שאלת התמלוגים והתחילו לסנגר על תשובה. ארבעה אנשים שאם הייתי אומר לך את שמותיהם היית נופל. הם מקבלים המון כסף כדי לשכנע מאחורי הקלעים, בדיסקרטיות".

 

6 בינואר 2011: תשובה נפגש עם שטייניץ ועם מנכ"ל האוצר שני במשרד האוצר בת"א. גם יוסי לוי, מנכ"ל ישראמקו, משתתף בפגישה.

 

במהלך ינואר 2011: שאול מרידור, סגן ראש אגף התקציבים באוצר ומחבר דו"ח ועדת ששינסקי, פותח בקמפיין נגדי ונפגש מדי יום עם שר אחר בממשלה כדי להציג את מסקנות הוועדה.

 

דיווידסון (משמאל) ופרימן בדרך לפגישה עם נתניהו, 11.1.2011 דיווידסון (משמאל) ופרימן בדרך לפגישה עם נתניהו, 11.1.2011 צילום: גיא אסיאג

 

6 בינואר 2011: תשובה פוגש את נתניהו בכנס "תגלית" בירושלים.

 

6 בינואר 2011: יו"ר איגוד תעשיות מחפשי הנפט והגז אורי אלדובי ונשיא לשכת ארגוני המסחר אוריאל לין נפגשים עם שר התשתיות לנדאו. לנדאו עצמו מרבה לשוחח עם תשובה ועם תדמור, ובחודש האחרון נפגש גם עם קובי מימון. "יש טלפונים שהם יוזמים אליי ישירות או דרך חברים בוועדת ששינסקי, וכשאני רוצה אנחנו יוזמים פגישה", אמר השבוע לנדאו ל"מוסף כלכליסט". "מה שאותי מעניין זה לדעת איך מבטיחים את הגעת הגז מתמר ב־2013. דבר אחד בטוח - לפני שהוועדה החלה את עבודתה הפרויקט התקדם במלוא הקצב. התקלות החלו ברגע שששינסקי התחילה לעבוד".

 

7 בינואר 2011: תשובה נפגש בצהרי יום שישי עם השר מיכאל איתן מהליכוד בלובי של מלון לאונרדו ברמת גן. את הפגישה יזם תשובה בעצמו, בשיחת טלפון ישירה לאיתן, והוא הגיע אליה מלווה באשתו, חיה. איתן סיפר כי הפגישה היתה "באווירה מאוד לא פורמלית", ארכה כשעה וחצי, ותשובה השמיע בה את טיעוניו המוכרים. לדברי איתן, היה חשוב לו לשמוע את כל הצדדים בנושא שהוא לא בקיא בו לפני שתהיה הצבעה בנושא בממשלה.

 

9 בינואר 2011: תשובה, מלווה בעידן ולס, נפגש עם השר שלום שמחון מהעבודה בלשכתו בבית דגן לפגישה קצרה. בסיומה מודיע לו שמחון כי הוא ושאר שרי העבודה תומכים במסקנות ששינסקי.

 

10 בינואר 2011: פגישת הכנה של זומר ופרימן מנובל אנרג'י עם היועץ האסטרטגי הבכיר לנובל אנרג'י אלי קמיר, איש יחסי הציבור עמירם פליישר, והלוביסטים ממשרד גלעד לובינג ישי ווריט וצח בורוביץ'.

 

10 בינואר 2011: דיווידסון וזומר נפגשים שוב עם השר שטייניץ בלשכתו בירושלים. זוהי פגישתם הרביעית עם שר האוצר. שטייניץ מתבצר בעמדתו שלפיה אין להחריג את קידוח תמר מהמלצות ששינסקי. "הפגישה התקיימה בהתאם להבטחת השר לשמוע את נציגי חברות האנרגיה גם לאחר פרסום מסקנות הוועדה", יצאה הודעה לקונית ממשרד האוצר.

 

10 בינואר 2011, בהמשך היום: דיווידסון נפגש עם השר לנדאו.

 

11 בינואר 2011: דיווידסון וזומר נפגשים עם הנגיד פישר.

 

11 בינואר 2011: פגישה רבת משתתפים בלשכת ראש הממשלה בירושלים, שאורכת שלוש וחצי שעות. נוכחים בה מצד חברות הגז תשובה, קובי מימון, יוסי לוי מנכ"ל ישראמקו, דיווידסון, טורבוביץ' ותדמור, ומצד הממשלה נתניהו, אייל גבאי והשרים שטייניץ, לנדאו וגלעד ארדן. כן נוכחים פישר ופרופ' יוג'ין קנדל, היועץ הכלכלי לראש הממשלה וחבר ועדת ששינסקי.

 

תשובה, ולס (מימין) ורובין, בדרך לפגישה עם נתניהו, 11.1.2011 תשובה, ולס (מימין) ורובין, בדרך לפגישה עם נתניהו, 11.1.2011 צילום: גיא אסיאג

 

לפגישה קדמו יומיים של הכנות, שבהן לקחה חלק גם חיה תשובה, שמצטרפת לבעלה ללא מעט מהפגישות מרובות המשתתפים. בפגישות ההכנה החליטו אנשי חברות הגז, בין היתר, שדיווידסון ולא תשובה יהיה הדובר הראשון ויציג את המצגת שהוכנה מראש, מתוך תפיסה שנתניהו אוהב גרפים ומצגות. מימון תוכנן להיות הדובר השני בפגישה עם נתניהו. בישיבה אומר מימון: "כשמדונה מגיעה לארץ כולם ממהרים להצטלם איתה, ואילו אנו, שגילינו גז שיכניס מיליארדים ויפתור את בעיות הגז של ישראל, איתנו כולם נפגשים בהיחבא". פרט לכך, מנהלי דלק נפגשים בינם לבין עצמם ועם עורכי הדין פיני רובין ורם כספי, כחלק מהכנת ההיבטים המשפטיים שצפויים לעלות בפגישה עם נתניהו, ועם היועצים הכלכליים, בהם פרופ' יעקב שיינין, ויועצי התקשורת שלהם רונן צור ועידן ולס.

 

17 בינואר 2011: תדמור מגיע לכנסת ונפגש עם ח"כ ישראל חסון מקדימה. תדמור: "ישראל הוא חבר ותיק. אני לא מעוניין לספר על מה נדבר, ואם אבקר לשכות של חברי כנסת נוספים היום".

 

18 בינואר 2011: שותפויות הגז מפרסמות סקר שהן הזמינו, ולפיו 45% מהציבור מתנגדים להעלאת מסי הגז באופן רטרואקטיבי.

 

18 בינואר 2011: תשובה מגיע בשעות הבוקר במפתיע ללשכתו של נתניהו בירושלים ונועד עמו ועם גבאי למשך כחצי שעה, בניסיון אחרון לשכנעו שלא לתמוך בהמלצות ועדת ששינסקי. זמן קצר לאחר סיום הפגישה מכריז נתניהו על אימוץ מלא של מסקנות הדו"ח.

 

השתתפו בהכנת הכתבה: דיאנה בחור-ניר, עמיר קורץ, תומר אביטל ורויטל חובל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x