פוליסות הביטוח: תשובה מאמין בדנקנר ובעיקר בגז של עצמו
החשיפה של ביטוחי המנהלים של הפניקס לחברות של דנקנר מסתכמת בכ־231 מיליון שקל, שהם כ־8% משווי תיק המניות של הפניקס לעומת כ־4.7% משווי התיק של כלל ביטוח. החשיפה של הפניקס לחברות גז ונפט: 136 מיליון שקל, בדומה לזה של כלל
ימים ספורים לפני ראש השנה חגגה הפניקס שבשליטת יצחק תשובה 60 שנות פעילות. תשובה, שרכש את השליטה בחברת הביטוח לפני כ־5 שנים, עלה על במת האמפיתאטרון בלטרון וכהרגלו בעת האחרונה נשא נאום על תגליות הגז והנפט, שצפויות לדעתו, לספק הכנסה נאה למדינת ישראל ולתושביה.
מתברר שהאמונה של תשובה בתגליות הגז מקבל ביטוי בולט בדו"ח הרבעון השני, שבו מפורטים הנכסים של ביטוחי המנהלים של הפניקס. חברת הביטוח של תשובה, לעומת המתחרה הגדולה ממנה כלל ביטוח של נוחי דנקנר, חשופה הרבה יותר למגזר חיפושי הנפט והגז.
למעשה, אם לוקחים בחשבון את גודל תיק המניות של שתי חברות הביטוח, מתברר כי בכל הקשור לשיעור החשיפה של ביטוחי המנהלים למניות הגז והנפט (מכלל תיק הנכסים), החשיפה של הפניקס כמעט כפולה מזה של כלל ביטוח.
בעקבות פסגות
ברבעון השני של 2010 הגדילה הפניקס במידה רבה את החשיפה שלה למניות חיפושי הגז והנפט. האחזקה שגדלה בשיעור המשמעותי ביותר היתה האחזקה במניית ישראמקו - אשר נכנסה ברבעון השני למדד ת"א־25. הפניקס הגדילה את היקף אחזקתה בישראמקו כמעט פי 8 (בדומה, אגב, למהלך שביצעו קופות הגמל של בית ההשקעות פסגות באותה עת). נכון לסוף יוני עומד שווי האחזקה של ביטוחי המנהלים של הפניקס בישראמקו על כ־73 מיליון שקל.
גם ביטוחי המנהלים של כלל ביטוח הגדילו ברבעון השני את היקף האחזקה במניות ישראמקו אלא שבניגוד להפניקס, חברת הביטוח של דנקנר הסתפקה בהגדלת שיעור האחזקה ב־25% בלבד.
מי שיחפש סיבה להבדל בין שתי החברות ימצא אותו, בין השאר, בעובדה שכלל ביטוח הקדימה לזהות את הפוטנציאל הטמון בישראמקו, וכבר ברבעון הראשון של 2010 - עוד בטרם נכנסה מניית האנרגיה למדד ת"א־25 - החזיקה כלל ביטוח במניות ישראמקו בשווי של 127 מיליון שקל, כמעט כפול משווי האחזקה של הפניקס במניה בסוף הרבעון השני.
נכון לסוף הרבעון השני של 2010 עומד שווי האחזקה של כלל ביטוח בישראמקו על כ־160 מיליון שקל. עם זאת, יש לזכור כי תיק ביטוחי המנהלים של כלל ביטוח גדול בהרבה מזה של הפניקס כך שיחסית לגודלה, הפניקס מגלה עניין רב יותר במניית ישראמקו. נכון לסוף הרבעון השני עמד היקף הנכסים של ביטוחי המנהלים של כלל ביטוח על 22.2 מיליארד שקל בעוד שהיקף התיק של הפניקס עמד באותה עת על 14.6 מיליארד שקל בלבד.

לצד האחזקה בישראמקו מחזיקה כלל ביטוח גם במניית נפטא, העוסקת אף היא בחיפושי נפט וגז. נכון לסוף הרבעון השני, שווי האחזקה של כלל ביטוח בנפטא עומד של 13 מיליון שקל, לאחר שבאותו רבעון היא הגדילה את האחזקה במניה בשיעור של כ־10%.
נכנסים ליואל
מעניין לציין כי במהלך הרבעון השני בחרה כלל ביטוח לחסל את אחזקתה במניית דלק קידוחים, אף היא חברת אנרגיה שבשליטת יצחק תשובה. זאת, בשעה שבסוף הרבעון הראשון עמד אחזקתה של כלל בדלק קידוחים על כ־3.7 מיליון שקל. נוסף על כך, כלל ביטוח החליטה ברבעון השני להקטין בכ־4% את חשיפתה למניות דלק אנרגיה כך שנכון לסוף הרבעון השני עמד שווי האחזקה על 38 מיליון שקל.
הפניקס, לעומת כלל, דווקא מאמינה בחברות חיפושי הנפט והגז של בעל הבית. בניגוד לחברת הביטוח של דנקנר שהחליטה כאמור להקטין את אחזקתה בדלק אנרגיה, חברת הביטוח של תשובה בחרה דווקא כמעט להשליש את אחזקתה בדלק אנרגיה - העוסקת בחיפושי גז באמצעות דלק קידוחים ואבנר. נכון לסוף הרבעון השני עומד שווי האחזקה של הפניקס בדלק אנרגיה על 13.8 מיליון שקל.
גם באבנר הגדילה הפניקס את אחזקותיה בכ־14% ל־43 מיליון שקל, נכון לסוף הרבעון השני. באותו רבעון נכנסה הפניקס לראשונה להשקעה בשותפות חיפושי הגז והנפט יואל, אם כי בסכום לא גבוה במיוחד, כך שנכון לסוף הרבעון השני עומד שווי האחזקה על כ־6.1 מיליון שקל בלבד.
סך החשיפה של הפניקס לחברות העוסקות בחיפושי גז ונפט עומד על 136 מיליון שקל, נכון לסוף הרבעון השני. מדובר בנתח של כ־4.7% מתיק המניות של ביטוחי המנהלים ששוויו עמד באותה עת על 2.86 מיליארד שקל.

לעומת זאת, שיעור החשיפה של כלל ביטוח למניות הגז והנפט מסך תיק המניות נמוך כמעט בחצי: נכון לסוף הרבעון השני מחזיקה כלל ביטוח במניות אנרגיה בשווי של 138 מיליון שקל, המהווים רק כ־2.5% מהשווי הכולל של תיק המניות, ששוויו הסתכם בסוף אותו רבעון ב־5.4 מיליארד שקל.
נכנסת לרכב
דו"חותיה של הפניקס חושפים כי חברת הביטוח מאמינה בחברות נוספות של בעל הבית. אחת מהן עלתה באחרונה לכותרות, דווקא בהקשר של נכס שתשובה מבקש למכור את גרעין השליטה שלו. מדובר בדלק רכב אשר נמצאת בימים אלה במגעים למכירת השליטה לידיו של המנכ"ל גיל אגמון, במחיר הגבוה בכ־20% משווי השוק של החברה. אלא שברבעון השני של 2010, ובטרם הוכרז על הכוונה למכור את השליטה, החליטה הפניקס להיכנס להשקעה בדלק רכב ורכשה כמות של כ־553 אלף מניות ששוויין ההוגן עמד נכון לסוף הרבעון על 22 מיליון שקל.
נכונותו של אגמון לשלם פרמיה של 20% עבור השליטה בדלק רכב העבירה מסר חיובי לשוק, והמהלך עתיד כמובן לשחק לטובתה של הפניקס שהקדימה ורכשה נתח (0.6%) מהחברה שבניהולו של אגמון.
דו"חות ביטוחי המנהלים של הפניקס חושפים פרט מעניין נוסף: במהלך הרבעון השני הגדילה הפניקס באופן משמעותי את החשיפה שלה למניות של חברות שבשליטת נוחי דנקנר, בתוך שהיא מנצלת את הירידות שחלו במחירי המניות.
האחזקה של הפניקס שגדלה בשיעור המשמעותי ביותר ברבעון השני היתה האחזקה בכלל ביטוח - החברה שדנקנר הודיע באחרונה על מגעים למכירתה. הפניקס הגדילה את היקף האחזקה בחברת הביטוח המתחרה בכ־150% כך שווי האחזקה עלה במהלך הרבעון ב־94% ועמד נכון לסוף הרבעון השני על כ־24 מיליון שקל.
עוד חברה של דנקנר שריכזה עניין רב אצל תשובה היתה שופרסל: הפניקס הגדילה את היקף האחזקה ב־120% כך שנכון לסוף הרבעון השני עמד שווי אחזקה על 18 מיליון שקל, צמיחה של 106% לעומת סוף הרבעון הקודם. הפניקס הגדילה גם את חשיפתה למניית סלקום בהיקף של 20%, עובדה אשר הציבה את חברת התקשורת במקום הראשון מבין החברות של דנקנר הכלולות בתיק ביטוחי המנהלים של הפניקס. אלא שווי האחזקה בסלקום ירד ברבעון השני בכ־10% והסתכם ב־52 מיליון שקל.
הפניקס גם בחרה להגדיל ב־13% את היקף אחזקתה בחברת אלרון המדשדשת של דנקנר אלא ששווי האחזקה ירד ברבעון השני ב־15%. גם בחברת האחזקות של דנקנר, דיסקונט השקעות, הגדילה הפניקס את היקף אחזקתה בשיעור דרמטי של כ־73% כך ששווי האחזקה הגיע נכון לסוף הרבעון השני ל־36 מיליון שקל, עלייה של 4% בלבד לעומת סוף הרבעון הראשון.
בשלוש חברות של דנקנר לא חל שינוי בהיקף האחזקות של הפניקס: נכסים ובנין, די פארם והמ־לט. אלא ששלוש האחזקות איבדו ברבעון השני כ־13%, 40% ו־17% מערכן בהתאמה.
רק אצל שתי חברות של דנקנר החליטה הפניקס להקטין את החשיפה. הראשונה היא מכתשים אגן, שלגביה החליטה הפניקס להקטין את היקף החשיפה בשיעור חד של כ־56%. באותה עת, אגב, ירד שווי האחזקה בשיעור גבוה יותר של 65%, כך שנכון לסוף הרבעון השני עומד שווי האחזקה של הפניקס במכתשים אגן על כ־14 מיליון שקל בלבד.
החברה השנייה היא נייר חדרה, שבה הקטינה הפניקס את היקף האחזקה ב־30%, ואילו שווי האחזקה ירד ב־33%, כך שנכון לסוף הרבעון השני הוא עומד על 9 מיליון שקל בלבד.
שווי האחזקה של ביטוחי המנהלים של הפניקס בחברות של דנקנר מסתכם בכ־231 מיליון שקל, שהם כ־8% משווי תיק המניות של הפניקס - שעמד נכון לסוף הרבעון השני על 2.9 מיליארד שקל. אם בודקים את דו"חות כלל ביטוח מגלים כי במונחים אבסולוטיים, ביטוחי המנהלים שלה חשופים יותר לחברות שבשליטת תשובה. מדובר בחשיפה של 254 מיליון שקל (נכון לסוף הרבעון השני) כאשר יותר ממחצית מהסכום, 163 מיליון שקל, מיוחסת למניות של קבוצת דלק.
אלא שמדובר בחשיפה המהווה רק כ־4.7% משווי תיק המניות של כלל שעמד (נכון לסוף יוני) על 5.4 מיליארד שקל. לכן, ביחס לגודלו של תיק המניות, החשיפה של הפניקס לחברות שבשליטת דנקנר גדולה יותר.
הלוואות לפרטיות
הפניקס העניקה ברבעון השני כמה הלוואות פרטיות לחברות. הלוואה אחת ניתנה בחודש מאי לדואר ישראל בהיקף של כ־15.5 מיליון שקל. הלוואה נוספת ניתנה לחברת הנדל"ן היזמי יצחקי מחסנים בהיקף של כ־8 מיליון שקל.
איגרות החוב הפרטיות שהונפקו להפניקס זכו לדירוג Baa1 על ידי חברת מידרוג (המקביל לדירוג +BBB של S&P מעלות). הלוואה נוספת ניתנה לחברת נתיבים העוסקת בתשתיות בהיקף של 5 מיליון שקל, ועוד הלוואה הוענקה לחברת התקשורת והמחשבים אימאג'סט בהיקף של 3.6 מיליון שקל.
הפניקס, אגב, מספקת הלוואות גם לחברות הפרטיות של תשובה. בשנים 2005–2010 העניקה הפניקס הלוואות לחברת הנדל"ן אלעד גרופ ולחברה־הבת שלה אלעד קנדה שהונפקה באחרונה. הפניקס ביצעה דירוג פנימי לחברות הללו והגדירה את סיכון האשראי שלהן -A. היקף ההלוואות לאלעד גרופ ואלעד קנדה עומד על כ־136 מיליון שקל.
הקניון טיפס
דו"חות הפניקס מגלים כי ברבעון השני ביצעה הפניקס שיערוך של אחזקותיה באחד מנכסי הנדל"ן הספורים שהיא מחזיקה, קניון רמות שבירושלים. הנכס שוערך כלפי מעלה ב־13.5% ושוויו ההוגן עמד נכון לסוף הרבעון השני על 36 מיליון שקל.
במהלך המשבר הפיננסי נפגעה הפניקס קשות כתוצאה מריבוי אחזקותיה בקרנות פרייבט אקוויטי. שווי אחזקותיה של הפניקס בקרנות ההשקעה עמד נכון לסוף הרבעון השני על כ־1.2 מיליארד שקל. במהלך הרבעון השני קראו כמה קרנות שבהן מושקעת הפניקס לכסף ובסך הכל העבירה הפניקס לקרנות כ־148 מיליון שקל. הסכום הגדול ביותר הועבר לקרנות פימי של ישי דוידי.


