$
שוק ההון

היכן מושקעים כספי הפנסיה של הציבור?

מנורה מבטחים היא המובילה מבין חמש חברות הביטוח הגדולות בחשיפה לאג"ח קונצרניות, קרוב ל־34% מתיק הנכסים. למגדל החשיפה הנמוכה ביותר, 17%. מנורה מובילה גם בחשיפה לאג"ח קונצרניות בחו"ל

רחלי בינדמן 10:24 22.04.10

 

אפיק איגרות החוב הקונצרניות לא היה יכול לייחל לשנה טובה יותר מ־2009. בחודשים הראשונים של השנה האפיל אפיק זה לעתים, מבחינת התשואה הגלומה בו, על האפיק המנייתי, הנחשב ספקולטיבי יותר, ומנהלי ההשקעות הממולחים השכילו לעוט על הסחורה החמה.

 

מיהי, אפוא, חברת הביטוח שעמיתיה יצאו הנשכרים ביותר מהתופעה? על פי נתוני חברות הביטוח המעודכנים לסוף 2009, מנורה מבטחים, שניהול השקעותיה מבוצע על ידי יוני טל, היא החברה עם שיעור האג"ח הקונצרניות הגבוה ביותר מבין חמש החברות הגדולות, 33.7% נכון לסוף 2009. לכך אחראית בין היתר החשיפה הגבוהה ביותר - בפערים משמעותיים מהמתחרות - לאג"ח קונצרניות זרות בחו"ל (6.8%).

 

החברה עם החשיפה הגבוהה ביותר להשקעות באג"ח קונצרניות סחירות בישראל היא הראל ביטוח, שניהול השקעותיה מבוצע על ידי אמיר הסל.

 

הקטינה את החשיפה

 

מנורה והפניקס הן חברות הביטוח שרכשו את השיעור הגבוה ביותר של אג"ח קונצרניות לא סחירות (13.9% ו־14.1% בהתאמה).

 

על כל פנים, בחודשים האחרונים הקטינה מנורה את החשיפה לאפיק הקונצרני, לאחר מימוש רווחים, בעקבות ירידה דרמטית במרווחים של האג"ח הללו וניסיון לחפש אפיקי השקעה אלטרנטיביים, עם תשואה גבוהה יותר.

 

אף על פי שהאג"ח הקונצרניות נהפכו במשבר האחרון לשם נרדף לאפיק השקעה ספקולטיבי, לאחר ששנים הוגדרו כסולידיות, עדיין יש להבחין בין המנפיקים השונים.

 

אחת הטענות המרכזיות נגד הגופים המוסדיים בתקופת המשבר האחרון נגעה להשתתפותם בהנפקות האג"ח שביצעו חברות נדל"ן קיקיוניות, שפעלו בין השאר במזרח אירופה, ובסופו של דבר לא עמדו בהחזר החוב למשקיעים שלהן. הגופים המוסדיים הגדולים השיבו לטענה זו כי מי שלקח חלק באותן הנפקות "אג"ח זבל" היו הגופים הקטנים יותר, ולא הגדולים והשקולים. בהקשר זה מעניין לבדוק מה היתה רמת החשיפה של חמש חברות הביטוח הגדולות לחובות של אותן חברות בעייתיות.

 

בלי אג"ח מסוכנות

 

בדיקת היקף החשיפה של הראל, שהיא כאמור חברת הביטוח עם החשיפה הגבוהה ביותר לאג"ח קונצרניות סחירות בישראל, מחזקת את טענת המוסדיים הגדולים. התיק הקונצרני שהחזיקה הראל כלל בעיקר חברות איתנות כמו בזק, אג"ח של תאגידים בנקאיים מקומיים ויציבים כמו לאומי, מזרחי טפחות, הפועלים, דיסקונט והבינלאומי, אג"ח של שטראוס, של סלקום, של שופרסל ושל חברת החשמל, ובהחלט לא אג"ח שניתן להגדירן כ"מסוכנות".

 

 

חשיפת פוליסות ביטוחי המנהלים המשתתפות ברווחים לאג"ח קונצרניות (סוף 2009)
חשיפת פוליסות ביטוחי המנהלים המשתתפות ברווחים לאג"ח קונצרניות (סוף 2009)

 

 

לצד אג"ח אלו היתה להראל גם חשיפה מסוימת למגזר הנדל"ן, שידע תנודתיות גבוהה יותר בעת המשבר. הראל החזיקה באג"ח של גב־ים, גזית גלוב, נכסים ובנין, מליסרון, רבוע נדל"ן, אמות, בריטיש ישראל ואשטרום נכסים. גם כאן מדובר בחברות נדל"ן יציבות ואיתנות, שהתגברו לבסוף על המשבר ופיצו על הירידות. לצדן השקיעה הראל גם באג"ח של חברות שהתגלו כמסוכנות יותר, דוגמת ארזים, לנדמארק, סקורפיו, גמול, רבינטקס, פרופיט ואפריקה ישראל, שנדרשו להגיע להסדר חוב. בסך הכל החשיפה של הראל לאג"ח סחירות של חברות שנקלעו להסדר אג"ח עמדה על כ־0.5% בלבד מתיק ההשקעות, בעיקר בעקבות חשיפה לאג"ח של אפריקה ישראל.

 

מבחינת היקף החשיפה לאג"ח זרות, הראל היא חברת הביטוח השנייה.

 

החשיפות הגבוהות ביותר של הראל לאג"ח זרות הן לאג"ח של Rabobank Nederland (0.17%), AIG (0.13%) ו־ELM BV (0.13%). נוסף לכך חשופה הראל לאג"ח של פרדי מק ופאני מיי, חברות מימון המשכנתאות שהולאמו בעקבות המשבר, לאג"ח של ג'נרל אלקטריק (סימול: GE), בנק ואקוביה (שנרכש על ידי וולס פרגו בשנה שעברה), ג'יי.פי מורגן (סימול: JPM), תאגיד סימנס, בנק אוף אמריקה (סימול BAC), ליהמן ברדרס, מורגן סטנלי (סימול: MS), סיטיגרופ (סימול: C) וענקית התקשורת וודאפון.

 

חשיפת פוליסות ביטוחי המנהלים המשתתפות ברווחים לאג"ח קונצרניות
חשיפת פוליסות ביטוחי המנהלים המשתתפות ברווחים לאג"ח קונצרניות

מנורה, כאמור, היא חברת הביטוח עם החשיפה הגבוהה ביותר לאג"ח קונצרניות, אך נכון לסוף 2009 היתה לה גם החשיפה הגבוהה ביותר לאג"ח קונצרניות בחו"ל. מנורה היתה גם שיאנית התשואות של 2009 בביטוחי המנהלים. מה הוביל לביצועים המוצלחים? החשיפה הגדולה ביותר של מנורה לאג"ח בחו"ל היתה לזו של מבטח המשנה Swiss Re (0.65%).

 

החשיפות הגדולות הבאות הן לאג"ח של בריטיש טלקום ושל Lorillard Tobacco Company, חברת הטבק השלישית בגודלה בארה"ב. מנורה רכשה את האג"ח של החברה בערך נקוב של 77.5 מיליון שקל, בעוד ששווי השוק שלה עמד, נכון לסוף 2009, על 64.9 מיליון שקל בלבד. עם זאת, מתחילת השנה רשמה האג"ח עלייה נאה של 3%, המגלמת תשואה שנתית של 10%, לא רע לאג"ח סולידית.

 

כלפי יוני טל, מנהל ההשקעות של מנורה, מופנית טענה שלפיה הוא נוטה להשקיע באג"ח קונצרניות מקומיות בדירוגים נמוכים. מבדיקה של האג"ח הישראליות הנסחרות שבהן מושקעת מנורה עולה כי לצד השקעה באג"ח "בטוחות", כמו אלו של הבנקים ושל חברות הביטוח, מעדיף טל את האג"ח של חברות נדל"ן כמו בריטיש ישראל, פלאזה סנטר, כלכלית ירושלים, קרדן אן.וי, אזורים, הכשרת הישוב, פרופיט, אולימפיה, לידקום, אלרן, גמול, גינדי ואאורה, והוא חשוף להן בשיעור גבוה יחסית לאג"ח בדירוגים נמוכים.

 

למנורה כאמור חשיפה גבוהה לאג"ח קונצרניות לא סחירות. מנורה רכשה אג"ח כאלה של חברת החשמל בהיקף גדול יחסית מסך האג"ח הלא סחירות, זאת לצד אג"ח ספקולטיביות יותר, כמו דלק נדל"ן, דפי זהב, כלכלית ירושלים, לגנא הולדינגס, פולאר ואלעד גרופ.

 

לא משחקת בחו"ל

 

ומה באשר למגדל, שניהול ההשקעות שלה בוצע עד לאחרונה על ידי ענת לוין המעדיפה חשיפה מנייתית על פני אג"ח ללא ביטחונות, שאותן היא מגדירה כמניות במסווה? למגדל החשיפה הנמוכה ביותר לאג"ח קונצרניות. התיק שלה כלל, נכון לסוף 2009, כמחצית מהיקף האג"ח שבו מחזיקה מנורה. בחו"ל, בניגוד למנורה, מגדל כלל אינה שחקנית בשוק האג"ח, בניגוד לחשיפתה המשמעותית לאפיק המנייתי בחו"ל.

 

החשיפה היחידה של מגדל לאג"ח סחירה שהגיעה להסדר היא האחזקה בסקורפיו נדל"ן. מבחינת חשיפה לאג"ח לא סחירות, האג"ח היחידה שהגיעה להסדר בתיק של מגדל היא של צים, בערך נקוב של כ־80 מיליון שקל. האג"ח הלא סחירה עם התשואה הגבוהה ביותר לפדיון שמגדל מחזיקה היא זו של לגנא הולדינגס, שהתשואה לפדיון שלה נכון לסוף 2009 היתה 58%. למעט אג"ח של כלכלית ירושלים שברשות מגדל, רוב האג"ח הלא סחירות שלה עומדות על תשואה לפדיון הנמוכה מ־10%.

x