$
חברה וסביבה

הלהיטים הגדולים של המיתון: שימורים וקונדומים

המצב הכלכלי הקשה מחולל שינוי תרבותי אדיר באמריקה: במקום לצאת החוצה ולקנות, האמריקאים מעדיפים להסתגר בבית

שון גרגורי, טיים, מיוחד לכלכליסט 08:2107.04.09

לינזי נרל כבר בקושי יוצאת מהבית. נרל, קופירייטרית עצמאית ואם לארבעה מטקמה, נברסקה, צמצמה את מספר היציאות לקולנוע ולמסעדות וגם לגן החיות עם הילדים. הבילויים של היום הם שכירת די.וי.די מנטפליקס או ערב של משחק קופסה עם כל המשפחה. נרל מבשלת רוב הזמן בבית ויש לה במקפיא בשר

בכמות שתספיק לשישה חודשים, כדי להקטין את מספר הנסיעות לחנות ולחסוך בהוצאות הדלק. "קיבלנו החלטה מודעת להפסיק לאכול בחוץ פעמיים או שלוש פעמים בשבוע", אומרת נרל, שבעלה נשאר בבית לסייע בגידול ילדיהם.

 

השפעת המיתון: מוצרים בירידה ומוצרים בעלייה

 

אמריקה, הגיע הזמן להתחיל לאגור קופסאות שימורים. אנחנו נהפכים למדינה של קוקונרים - מונח שבו משתמשים אנליסטים קמעונאיים כדי לתאר צרכנים המקננים בבית כדי לקצץ בהוצאות.

 

מדובר בהיפוך משמעותי של הרגלי הצריכה שתרמו למשבר הכלכלי מלכתחילה. "הרעיון הוא לחזור למקורות", אומר הקוקונר סטן מקליין, בעל חנות בברבנק, קליפורניה. מקליין קיצץ משמעותית את ההוצאה שלו על מסעדות ואפילו הפך את שביל הגישה לחניה בביתו לגן ירק. "כשחוזרים אחורנית, אפשר בעצם להתקדם באופן אחראי".

 

בניסיון לגלות במה הקוקונרים המודרנים מרפדים את הקן שלהם, "טיים" בדק באמצעות חברת המחקר נילסן באילו קטגוריות של מוצרים המכירות עולות - וגם יורדות - בחנויות הפארם, בסופרמרקטים ובאאוטלטים. הממצאים מעידים על כך שאנחנו נשארים בבית, מבשלים יותר ומוותרים על מוצרים בלתי חיוניים. מכירות מזון קפוא ומשומר ביחידות כגון צנצנות, שקיות ומכלים אחרים עלו ב־11.5% בשמונת השבועות שהסתיימו ב־21 בפברואר, והגיעו למקום השני ברשימה של נילסן. קטגוריית "מוצרים עונתיים", הכוללת מלח לפיזור על כבישים בחורף, מחממי גוף וסוכריות למתנה, עלתה ב־32% כתוצאה מהחורף הקשה וירידה במכירות ביום האהבה. מוצרים לאפייה, מוצרי בצק וקמח מצאו את דרכם לרשימת 20 המוצרים המובילים, כיוון שיותר אנשים אופים בראוניז במקום לקנות אותם (נרל התחילה לאפות בעצמה לחם). מכירות היין והמשקאות האלכוהוליים עלו גם הן; אולי צרת הרבים היא חצי נחמה, אבל נראה שרבים מעדיפים למצוא נחמה עם האלכוהול לבד בבית, באקלים הכלכלי הקודר.

 

נתון מעניין הוא שהמכירות בדולרים של מוצרי תכנון המשפחה, הכוללים קונדומים ואמצעי מניעה לנשים הנמכרים ללא מרשם, עלו ב־10.2% בשני החודשים הראשונים של השנה, אף שהמכירות לפי יחידות עלו ב־1.5% בלבד. ההתכנסות עשויה להוביל להתעלסות, שעשויה להוביל להתרבות. "אנשים מוציאים פחות על בידור", אומר יועץ המיתוג ריק שי, "ואילו זה לרוב בחינם".

 

חוזרים למים מהברז

 

בקצה השני של הסקאלה, מכירות המוצרים שאינם חיוניים ירדו ברובן. מכירות המים בבקבוקים ירדו ב־11%, באופן לא מפתיע. "מה התחליף הכלכלי לזה?", שואל טום דמוט, סמנכ"ל תפעול באנקור אסושייטס, חברת ייעוץ בתחום מוצרי הצריכה. "קוראים לזה ברז". הירידה במכירות פילמים ומצלמות, שעמדה על 31.5%, היתה הגרועה ביותר מקרב המוצרים שאינם חיוניים. בידור וחופשות ירדו מהפרק, ולצרכנים יש פחות אירועים שמחים שהם רוצים לזכור (ואם הם משתמשים בכל אמצעי המניעה, גם הסיכוי לתמונות של תינוקות קטן). כלי הבית ומוצרי הגינון גם הם בירידה, וכן מטהרי אוויר ומוצרים להפגת ריחות. "אם המזל האיר לכם פנים ויש לכם עוד כמה דולרים, אתם באמת צריכים שהשירותים שלכם יפיצו ניחוחות מנטה?", שואל שי.

 

הקוקונרים מקצצים גם בהנאות לא חיוניות - ולרוב גם בצער. מריה מוניוס, מזכירה רפואית משיקגו, כבר לא נפגשת עם חבריה במועדון הספר מדי חודש לארוחה, וביטלה את המנוי החלקי שלה ושל בנה בן ה־11 לשיקגו בולס. "נכון, המושבים שלנו היו ממש רחוקים", אומרת מוניוס, "אבל הבן שלי אוהב כדורסל, ואני אוהבת לבלות איתו".

 

עם זאת, הצמצום בסופו של דבר משתלם למוניוס ולאחרים. לא רק שהיא למדה מיומנויות משחקי וידיאו מהבן שלה בערבים עם הפלייסטיישן בבית - "אני אוהבת את משחקי המכות", היא אומרת - מוניוס התקרבה אליו. "אנחנו מדברים יותר על הכדורסל והחברים שלו", היא אומרת. "עכשיו אני יודעת על מה הוא חושב".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x