סגור
יו"ר ועדת העבודה והרווחה ח"כ ישראל אייכלר 8.1.25
יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ ישראל אייכלר. "לא ייתכן שתהיה כאן איפה ואיפה" (צילום: עמית שאבי)

החרדים הסתפקו בהבטחת הקואליציה - וחוק הסכם המורים אושר במליאה

החרדים איימו שלא יצביעו בעד החוק בקריאה שנייה ושלישית הערב - אך חזרו בהם לאחר שהובטח להם שעד סוף החודש יימצא הסדר שידחה גם למורים החרדים חלק מקיצוץ השכר, כפי שסוכם עם הסתדרות המורים

העימות בין הקואליציה לחרדים בנושא הסכם שכר המורים הסתיים זמן קצר לאחר שהתחיל. סוכם שעד סוף החודש יימצא הסדר שידחה גם למורים החרדים חלק מהקיצוץ בשכר. בתמורה אפשרו הסיעות החרדיות את העברת חוק הסכם השכר של המורים הערב - והוא אושר בקריאה שנייה ושלישית במליאה.
הסיכום הנוכחי מגיע לאחר שמוקדם יותר היום דרשו המפלגות החרדיות להחיל על המורים החרדים את הסכם קיצוץ השכר של הסתדרות המורים ולדחות חלק מקיצוץ השכר. הדרישה העמידה בסיכון את אישור חוק הסכם המורים הערב במליאה בקריאה שנייה ושלישית - מה שלבסוף כאמור לא קרה.
השר לחינוך חרדי חיי ביטון אף הודיע היום שעד להסדרת הנושא לא יובא החוק לאישור הסכם המורים לאישור במליאה. נראה שהמשבר הקטן הזה גם שימש את יהדות התורה כחלק מצעדי המחאה שהיא נוקטת על אי העברת חוק ההשתמטות.
הסכם השכר של המורים מבוסס על הורדת הקיצוץ בשנת 2025 מ-3.3% מהשכר ל-0.95% מהשכר. הכסף ינוכה מתוספות שונות שמורים אמורים לקבל החל מספטמבר השנה. כלומר מדובר בדחייה ופריסה של הקיצוץ. התוספות של המורים נובעות מרפורמת אופק חדש שלא חלה על המורים החרדים ולכן לא לגמרי ברור איך אפשר להחיל עליהם את ההסכם. לכאורה נוצר פה משא ומתן על הסכם קיבוצי עם מורים שאין להם גוף יציג.
הסכם המורים הושג אחר המועד שנקבע בחוק קיצוץ השכר שעד אליו אפשר להגיע להסכמים קיבוציים חליפיים. לכן הוגשה לכנסת הצעת חוק שמיועדת לדחות את המועד לחתימת הסכמים קיבוציים עד סוף יוני. בשבוע שעבר אישרה ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה את ההצעה אבל היא טרם אושרה במליאה.
בדיון שנערך היום בוועדה, טרם הסיכומים שהושגו בערב, טענו אייכלר ויו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני ממפלגתו כי הנוסח הקיים מפלה מורים שאינם מאוגדים תחת הסתדרות המורים או כל גוף יציג אחר, בראשם מורי החינוך המוכר שאינו רשמי. אייכלר: "יש לאפשר לכל מורה בכל מוסד חינוכי להיכלל בהסכמים שהשיגה הסתדרות המורים. לא ייתכן שתהיה כאן איפה ואיפה. מדובר באלפי מורים בחינוך הדתי לאומי, החרדי והערבי שכרגע לא ניתנת להם שום אפשרות להגיע להסדר חלופי שימנע קיצוץ מיידי ומשמעותי בשכרם". גפני: "מדובר באפליה משמעותית. זה מורה וזה מורה, אז איך יכול להיות שלאחד יקצצו בבת אחת 3% ולאחר יעשו זאת בצורה מדורגת? אין יועצת משפטית או מישהו שיגן על המורים האלה? לקחת את הכסף ידעו ועכשיו לאחד מחזירים ולאחר לא".
השר במשרד החינוך חיים ביטון הצטרף לדרישה: "בסוף לכולם יירדו אותם אחוזים אבל בפריסה אחרת שנוגעת גם לרכיבים של אופק חדש, שהמורים החרדים לא חלק ממנו, והתוצאה היא שמורים שאינם מאוגדים ייראו הפחתה חדה של 3% בתלוש השכר. החוק אמור לעבור היום וזה לא יקרה. אנחנו דורשים פתרון שיאפשר מענה דומה לכולם. מי שמנהל את תשלומי השכר למורי הרשתות הוא החשכ"ל. צריך לעשות החרגה בחוק ולאפשר גם למנהלי הרשתות להגיע להסכמים חלופיים מולם". הוא הבהיר שהחוק לא יעבור כמו שהוא.
נציגי משרד האוצר בדיון אמרו שיש לבחון כיצד ניתן להיענות לדרישה. לשאלת חברי הוועדה, אמרו כי יש לבחון האם ניתן להחיל את סעיפי ההסכם שחתמה הסתדרות המורים על כלל עובדי ההוראה במסגרת צו הרחבה של שר העבודה. לסיכום הדיון אמר יו"ר הוועדה ח"כ אייכלר: "אנחנו דורשים שמשרד האוצר יביא בתוך שבוע פתרון שיאפשר לכלל המורים, בהם מורים שאינם מאוגדים בשום גוף יציג, להגיע להסדר חלופי להפחתת שכרם - אם באמצעות צו הרחבה או באמצעות תיקון חקיקה שיאפשר לרשתות להגיע להסדר ישירות מול החשכ"ל".
מי שמאוד מרוצה מהמצב שבו ההסכם הפך למבוקש זו הסתדרות המורים שמסרה: "המתווה שהשיגה הסתדרות המורים להפחתת הקיצוץ בשכר, הינו הישג מצוין ולכן כעת אחרים חפצים שיושת גם עליהם". על האפשרות שהצעת החוק לא תאושר אומרים בהסתדרות המורים: "אנו בטוחים כי המדינה תכבד את ההסכם החתום במלואו ותיישמו כדין".