סגור
הפגנה ליד הכנסת ירושלים
הפגנה נגד ההפיכה המשטרית. בחו"ל עוקבים בדאגה (צילום: עופר צור)

פרסום ראשון
ה-OECD באזהרה לישראל: "עצמאות המערכת המשפטית חיונית לביצועי הכלכלה"

דברים אלו של ארגון הכלכלות המפותחות צפויים להופיע בדו"ח השנתי שלו על כלכלת ישראל, ושהטיוטה שלו נמסרה להערות משרד האוצר; כן מציינים שם כי חל זינוק בשחיתות במדינה ועל הצורך להגביר את השקיפות השלטונית בהקשר זה; עד כה רק מדינה אחת זכתה להתייחסות דומה מצד ה-OECD: פולין

"עצמאות המערכת המשפטית והבלמים והאיזונים המשפטיים הינם חיוניים למערכת ציבורית איתנה ובעלת יושרה, לאמון בממשלה ובמוסדות הציבוריים, ולסביבה עסקית המושכת השקעות ומקדמת ביצועים כלכליים חזקים" - דברים אלו צפויים להופיע בדו"ח השנתי של ה-OECD על כלכלת ישראל. בכך הוא הופך לארגון הכלכלי הבינלאומי הראשון שמתייחס באופן מפורש להפיכה המשטרית.
"שקיפות שלטונית ורמות נמוכות של שחיתות הם מפתח להעצמת היעילות בסקטור הציבורי", כך נכתב בטיוטת הדו"ח המתפרסמת כאן לראשונה, "שחיתות עלולה להסיט משאבים ציבוריים ממטרות יעילות ויצרניות והיא נקשרת עם רמות נמוכות של הוצאה חברתית לרבות בריאות וחינוך. בישראל, רמות השחיתות זינקו בשנים האחרונות והן גבוהות מאלו שבשאר מדינות ה-OECD".
גורמים המעורים בפרטים מסרו כי מדובר בהתייחסות ברורה מובהקת לאירועים הפוליטיים המתרחשים בימים אלו בישראל סביב ההפיכה המשטרית המתוכננת. יתרה מזו, אותם גורמים מסרו כי מדובר במסקנה בלתי שגרתית בעליל שנמצאה בשנים האחרונות בדו"ח על מדינה אחת בלבד: פולין. מסקנה זו הוכנסה לדו"ח בשבועות האחרונים.


לצד מסקנה זו, מפנים כלכלני ה-OECD למספר מחקרים של הארגון וכן של האיחוד האירופי, קרן המטבע הבינלאומית הבנק העולמי וגם של קבוצת חוקרים בראשות ג'וליאנה פאלומבו שמצאו כי מערכות משפט המתפקדות היטב משחקות תפקיד מכריע בקביעת הביצועים הכלכליים של מדינה - בעיקר על ידי הבטחת זכויות הקניין ואכיפת חוזים.
הטיוטה הסופית שנחתה ארצה ביממה האחרונה צריכה לעבור הערות מצד הצוות שבוחן אותו בראשות הכלכלנית הראשית באוצר שירה גרינברג והממונה על אגף התקציבים באוצר, יוגב גרדוס. עם זאת, הדו"ח נכתב וייחתם על ידי הצוות הפנימי של ה-OECD, וגם אם הצוות הישראלי יבקש – בגלל לחצים פוליטיים - למחוק את המסקנה הזו, אותו צוות פנימי אינו מחויב לעשות זאת.
בכך הופך ה-OECD – ארגון הכלכלות המפותחות שישראל חברה בו מאז 2010 - לארגון הכלכלי הבינלאומי הראשון שמתייחס לשינויים הצפויים במשטר הפוליטי הישראלי, והדברים מדברים בעד עצמם.
הד"חות השנתיים של ה-OECD על כלכלת ישראל - יחד עם זה של קרן המטבע – נחשבים לאיכותיים, המעמיקים והמקצועיים ביותר של גופים זרים על המשק שלנו וככאלו, הם בעלי השפעה מרחיקת לכת הן על המשקיעים הזרים שמחליטים להפקיד כאן את כספיהם ולהקים חברות, הן על ידי מוסדות פיננסים בינלאומיים וכמובן גם על ידי סוכנויות הדירוג שצריכות להנפיק דירוג אשראי לממשלת ישראל כבר בחודש הבא.
נזכיר כי בסוף 2022, במפגש מיוחד של כלל נציגי ה-OECD בלוקסמבורג, הם חתמו על "הצהרה על בניית אמון וחיזוק הדמוקרטיה" ושם נכתב: "אנו מחזקים את המחויבות המשותפת שלנו לערכי הליבה של הדמוקרטיה, לרבות כיבוד זכויות האדם וחירויות היסוד, בחירות חופשיות והוגנות, כיבוד שלטון החוק, הפרדת רשויות, עצמאות הרשות השופטת, שקיפות, יושרה ואחריות במגזר הציבורי, ומרחב אזרחי אפשרי ומוגן".