סגור
ג'רמי בלנק מקומיוניטי פאנד, חגי שרייבר מנהל השקעות ראשי בהפניקס ו יוסי לוי מנכ"ל משותף במור
מימין: ג'רמי בלנק מקומיוניטי פאנד, חגי שרייבר, מנהל השקעות ראשי בהפניקס ויוסי לוי, מנכ"ל משותף במור (צילום: ענבל מרמרי)
בלעדי

הפניקס ומור מול בלנק וכלל: הקבוצות שהגישו הצעות לרכישת מיזם הסיבים

שתי הקבוצות הגישו הצעות מחייבות לרכישת המניות של HOT וקרן תש"י ב־IBC. השתיים שואפות למכור את השליטה בכמיליארד שקל. הפועלים ומזרחי טפחות עשויים לחבור לקרן של ג'רמי בלנק ולכלל ביטוח. גיל שרון מייעץ למור והפניקס 

המכרז למכירת השליטה במיזם הסיבים IBC מגיע לקו הסיום. לכלכליסט נודע כי אתמול הוגשו שתי הצעות מחייבות על ידי שתי קבוצות. האחת כוללת את קבוצת הביטוח והפיננסים הפניקס ואת בית ההשקעות מור, והשנייה כוללת את קרן ההשקעות קומיוניטי פאנד שמוביל ג'רמי בלנק, יחד עם כלל ביטוח וגופים מוסדיים נוספים.
מכיוון שהפניקס היא אחת המשקיעות בקרן של בלנק, שגייסה קרוב למיליארד שקל, גם אם הקבוצה שאותה היא מובילה תפסיד, הפניקס תזכה בעקיפין בנתח מ־IBC.
המכרז למכירת השליטה ב־IBC הוא למעשה מכרז עקיף. המניות שעומדות למכירה במסגרת המכרז, שאותו מנהל בנק ההשקעות MNS שנשכר לשם כך בספטמבר האחרון, הן המניות של חברת התקשורת HOT וקרן ההשקעות בתשתיות תש"י בחברה בשם שותפות IBC.
כל אחת מהן מחזיקה ב־33.33% מהמניות, והן מעמידות למכירה את מלוא המניות שלהן. בנתח זהה מחזיקה חברת התקשורת סלקום. שותפות IBC היא בעלת השליטה במיזם הסיבים IBC, והיא מחזיקה ב־70% מהמניות. ביתרת המניות של המיזם עצמו מחזיקה חברת החשמל. כלומר, מי שירכוש את מניות השליטה (66.7%) בשותפות מידי HOT ותש"י, ירכוש את השליטה בפועל במיזם הסיבים.
אם הפניקס ומור יזכו במכרז, הן לא ירכשו את המניות בחלקים שווים. הפניקס תרכוש 49% מהמניות ומור ירכוש 17.7%. מטעם הפניקס מוביל את העסקה מנהל ההשקעות הראשי חגי שרייבר. אם הקבוצה של בלנק וכלל ביטוח תזכה במכרז, החלוקה המדויקת של המניות תהיה תלויה במספר הגופים המוסדיים שיחברו בסופו של דבר לקבוצה.
לפי ההערכות בשוק, ההצעות שהוגשו על ידי שתי הקבוצות ככל הנראה נושקות למיליארד שקל — תג המחיר שהצמידו למניות HOT ותש"י - מה שגוזר למיזם כולו בעקיפין שווי של כ־2 מיליארד שקל. תג המחיר המבוקש על ידי המוכרות הוא שגרם לפרישה מהמכרז של אחת המתמודדות שנחשבה לאחת המתמודדות העיקריות מלכתחילה — קרן ההשקעות בתשתיות הציבורית קיסטון. כפי שנחשף בכלכליסט, בפברואר האחרון קיסטון החליטה שלא להתקדם במכרז לאחר שבמסגרת הדיאלוג שלה עם צוות ניהול המכרז הובן כי המחיר שנדרש עומד על קרוב למיליארד שקל, מה שכאמור גוזר לחברה כולה שווי של כ־2 מיליארד שקל. זאת, בעוד בדו"חות של קרן תש"י, הנתח שלה במיזם (23% בשרשור) רשום לפי שווי של 320 מיליון שקל, מה שגוזר לחברה כולה שווי של כ־1.4 מיליארד שקל — פער של כ־50%.
באותה העת נחשף כי גם הקבוצה השנייה שנחשבה למתמודדת עיקרית — קרן ההשקעות בתשתיות הפרטית נוי יחד עם גיל שרון, יו"ר בזק לשעבר — החליטה לא להתקדם לשלב הגשת ההצעות המחייבות במכרז, אולם ככל הנראה תג המחיר לא היה הגורם המכריע, אלא הסכסוך של HOT ותש"י עם השותפה שלהן, סלקום, שעשוי לפגום בהתרחבות של מיזם הסיבים. לכך יש להוסיף את העובדה שלסלקום עצמה יש זכות סירוב ראשונה על מכירת המניות של השותפות הנוכחיות שלה, מה שהפחית עוד יותר את המוטיבציה, הן של קיסטון והן של נוי ושרון, שבעצמו מלווה את הקבוצה של הפניקס ומור במכרז, ככל הנראה כיועץ.
בתחילת השנה קיבל דירקטוריון IBC החלטה להרחיב את פריסת הסיבים בארץ מ־2 מיליון בתי אב ל־2.4 מיליון בתי אב, מה שיביא את הפריסה של IBC להיקף דומה לזה של בזק, השחקנית הגדולה בתחום. לשם כך אישר הדירקטוריון גם נטילת חוב של 250 מיליון שקל ממגדל ביטוח ובנק דיסקונט (בחלוקה שווה), וכן אישר לחברה להתקשר עם קבלנים מבצעים. לטענת HOT ותש"י, סלקום מחויבת לרכוש 15% מהקווים החדשים שייפרסו, ואילו סלקום מצידה, שהתנגדה להרחבת הפריסה, טוענת שההתחייבות שלה תקפה רק לפריסה הנוכחית. הסכסוך, שכלל החלפת מכתבים ארסית בין הצדדים, שנחשפה בכלכליסט, עשוי להביא אותם לבית המשפט, בין היתר משום ש־IBC ממשיכה כרגע בפריסת הקווים החדשה חרף ההתנגדות של סלקום. אם סלקום לא תרכוש את החלק היחסי שלה בקווים הנוספים, או תצליח לבלום משפטית את ההתרחבות, הדבר ישפיע על התוצאות, הפוטנציאל והשווי של מיזם הסיבים.
IBC הוקמה ב־2013 על ידי חברת החשמל, תחת השם אנלימיטד, שהשתנה בהמשך, כמיזם שנועד לפרוס סיבים אופטיים ברחבי הארץ, ולאפשר גישה לציבור לאינטרנט מהיר. ב־2016 פריסת הסיבים על ידי החברה נעצרה, משום שהיא התקרבה לקריסה. ב־2019 סלקום ותש"י רכשו 70% ממניות המיזם תמורת הזרמה מדורגת של כ־300 מיליון שקל. זאת, באמצעות שותפות ייעודית שהקימו, שבה החזיקו בחלוקה שווה. שנה לאחר מכן, HOT חברה אליהן והזרימה בעצמה כסף נוסף למיזם, בעסקה ששיקפה לו שווי של 800 מיליון שקל.
קרן קומיוניטי פאנד הפכה השנה לבעלת השליטה ביצרנית הפלסטיק כתר, יחד עם קרן ההשקעות קדמה וגופים מוסדיים, כשרכשה את השליטה בכתר בעסקה מורכבת של אקוויטי וחוב לפי שווי של 700 מיליון דולר. עיקר המימון לעסקה הגיע מגופים מוסדיים — פועלים אקוויטי, זרוע ההשקעות של בנק הפועלים; מזרחי אינווסט, חטיבת ההשקעות של בנק מזרחי טפחות; וכלל ביטוח, שכאמור, חברה לבלנק בהתמודדות על מיזם הסיבים. הפועלים ומזרחי טפחות עשויים לחבור לקבוצה גם כן.
בלנק, שמוכר בשוק ההון המקומי כמי שייצג בעבר את קרן יורק בישראל — פעילות שבמסגרתה תרם לפרידה של נוחי דנקנר מאי.די.בי וכן רכש את השליטה בבית ההשקעות פסגות, שנמכר בהמשך לקרן אייפקס — לא השקיע קודם לכן בתחום התקשורת עד היום, והוא רואה באפשרות לרכוש את השליטה ב־IBC עסקה פיננסית, וזאת בדומה להשקפה של הפניקס.