בלעדי
שחקן חדש בטרקליני האירוח בנתב"ג: טדי שגיא ושותפה מדובאי
קבוצת Jetex מאיחוד האמירויות זכתה יחד עם חברת לים של טדי שגיא בהפעלת שני טרקליני אירוח בנתב"ג לשש שנים במקום דן; הטרקלינים החדשים ייפתחו באוקטובר; הזוכה הנוספת במכרז היא קבוצת סוויספורט וכנפיים, שבשליטת משפחת בורוביץ', שתפעיל שלושה מתחמים
מהפך בתחום טרקליני האירוח בנתב"ג. לכלכליסט נודע כי בסוף השבוע הכריעה רשות שדות התעופה (רש"ת) כי שתי חברות חדשות יפעילות את טרקליני האירוח בטרמינל 3 בנתב"ג.
שתי החברות שנבחרו הן קבוצת Jetex הבינלאומית מאיחוד האמירויות, שהתמודדה וזכתה יחד עם חברת לים (Layam) של טדי שגיא. הקבוצה השנייה מורכבת מסוויספורט הבינלאומית וקבוצת כנפיים, שבשליטת משפחת בורוביץ'. שגיא והאמירתים יפעילו שני טרקלינים ואילו סוויספורט ובורוביץ' שלושה.
חמשת הטרקלינים הופעלו עד היום בידי חברת המלונות דן וחברת QAS, שהפעילו אותם במשך שש השנים האחרונות. הטרקלינים משמשים את נוסעי המחלקה הראשונה ומחלקת העסקים בחברות התעופה השונות, כשלאל על טרקלין נפרד משלה. מפעילות הטרקלינים מאפשרות כניסה אליהם לפני טיסות גם לחברי מועדון לקוחות או בתשלום נפרד חד־פעמי.
הזוכות יקבלו זכויות להפעלה של שש שנים, עם אופציה להארכה בשלוש שנים נוספות.
דן וקיו.אי.אס לא השתתפו במכרז, שבו השתתפו ארבע קבוצות: שלישית סיימה קבוצת פתאל מלונות, שבשליטת דוד פתאל, המפעילה טרמינל פרטי לאח"מים, והרביעית חברה בלגית בינלאומית, אוויהפרטנר (Aviapartner).
המתמודדות היו אמורות להציע את האחוז מהפדיון שיעבירו לרש"ת מדי שנה. ב־2023 עמד מחזור ההכנסות של טרקליני האירוח על 60 מיליון שקל, אבל מדובר בשלושה רבעונים עד מלחמת חרבות ברזל שפרצה בתחילת אוקטובר באותה השנה ושיתקה את תנועת הטיסות במדינה.
שוק טרקליני התעופה בעולם עומד על יותר מ־4 מיליארד דולר בשנה. חברות האירוח מקיימות קשרים עסקיים עם חברות כרטיסי האשראי בצורת שותפויות שמהוות חלק משמעותי מההכנסות.
רש"ת, המנוהלת בידי שרון קדמי, החליטה מראש על שתי זוכות כדי לאפשר לחברות ממגזרים שונים – תעופה, טרקלינים או מלונות – להתמודד ולהציע מגוון רחב יותר של שירותים. בחלק מהטרקלינים יוכלו הזוכות להעמיד עד 50% מהשטח לטובת חברת תעופה ספציפית. הזוכות יעמידו לרשות הנוסעים כיבוד מגוון ושירותי תקשורת, ואפשרות לקיים פגישות עסקיות בתוך הטרקלינים.
Jetex, הפועלת מעשרות יעדים ברחבי העולם, מספקת שירותים שונים בתחום הטיסות – החל ממסופים פרטיים, שירותי קרקע, שירותי תדלוק, וכאמור טרקליני אירוח ומתחמי VIP בשדות תעופה בולטים בעולם. המטה העסקי של החברה נמצא בדובאי והיא מעסיקה 750 עובדים. היא פעילה, בין היתר, בפריז, בייג'ינג, ברזיל, ארצות הברית, עומאן, ספרד, איטליה וגרמניה. החברה הקימה טרקלינים בשדות תעופה בפריז, מרסיי, קזבלנקה, מרקש, אגאדיר, מוסקט, סינגפור, יפן, ברזיל ובריטניה.
שגיא, שבנה בית בדובאי, הצטרף לחברה האמירתית באמצעות חברת לים. הוא רכש אותה ב־2018 מידי משפחת סקאל ב־40 מיליון שקל, ומחזיק בעסקי דיוטי פרי בנתב"ג ובמטוסי ארקיע.
במצגות במכרז הודיעו שתי החברות כי יקימו מועדון לקוחות דיגיטלי שיאפשר לכל נוסע להזמין שירותים, לעקוב אחר זמני טיסה, לצבור הטבות שונות עוד לפני ההגעה לשדה.
סוויספורט, שמחזיקה עם כנפיים של משפחת בורוביץ' בחברת QAS בחלקים שווים, ניגשה למכרז יחד עם QAS. סוויספורט, שמחזיקה בחברת התעופה סוויסאייר, פועלת ב־280 שדות תעופה בעולם ומותג הטרקלינים שלה נקרא Aspire. החברה פנתה לשפים הישראלים עומרי עמר, מייסד מסעדות משייה וסנטי, ואורן אופק ממסעדת קיטשן מרקט בנמל תל אביב, שיבנו את הקונספט הקולינרי בטרקלינים.
הטרקלינים החדשים ייפתחו בנתב"ג באוקטובר הקרוב, לאחר תהליך תכנון, מיתוג ובינוי מחדש של השירותים השונים.