מילון כלכליסט

אילן ירון כנסים 
צילום: אילן ירון
 

אילן ירון: "העלמת מס במדינות עולם שלישי יוצרת כדור שלג שקשה לעצור"

אילן ירון, מרצה לכלכלה ופיננסים באוניברסיטה הפתוחה, טוען שקיים מעגל קסמים בכל הקשור למקלטי מס במדינות העולם השלישי. לראשי המדינה, ולכל הצמרת הכלכלית, אין באמת אינטרס לשנות את המצב, שמשחק לטובתם אך לא לטובת האזרחים

בשיתוף מידע כנסים 31.07.17

31.07.2017



בשנת 2013 פורסם נתון מדאיג, ולפיו כמעט 50% מסכום ההשקעות במדינות מתפתחות עובר דרך מקלטי מס. ככל שמדינת עולם שלישי מתפתחת יותר, כך, בדרך כלל, המערכת הפיננסית בה מושחתת יותר, מה שמוביל לשיעור העלמת מס גבוה יותר. נתון זה הובא מדו"ח של הארגון הבינלאומי ActionAid, הפועל מאז שנת 1972, ומטרתו היא מזעור העוני ברחבי העולם.

 

הדבר פוגע עד מאוד בתוצר הלאומי, שקטן באופן משמעותי לעומת מדינות מערביות שגם בהן מעלימים מיסים. על פי אילן ירון, מרצה לכלכלה ולפיננסים באוניברסיטה הפתוחה, הבעיה היא שמדובר בסוג של מעגל קסמים - לראשי המדינה, ולכל הצמרת הכלכלית, אין באמת אינטרס לשנות את המצב, שמשחק לטובתם אך לא לטובת האזרחים.

 

אילן ירון - מרצה לכלכלה
אילן ירון - מרצה לכלכלה צילום: אילן ירון

 

למעשה, הממשלות במדינות מתפתחות נאבקות כדי לממן את השירותים הבסיסיים ביותר, וזאת לאור העובדה שמצבן הכלכלי גרוע, בעקבות העלמות המס השונות של אזרחיהן ושל ראשי המדינה בעצמם. מדובר על שירותים כמו חינוך, בריאות, תשתיות, ביטחון ועוד, שנפגעים בעקבות השחיתות במדינות המתפתחות. אילן ירון מוסיף כי "כשהמצב גרוע, העלמת מס רק מסבה עוד נזק למדינה שבה היא קיימת. זה יוצר כדור שלג שקשה מאוד לעצור ולהתאושש ממנו".

 

"הסיבה העיקרית לכך שבמדינות אלו ישנן העלמות מס רבות היא הקושי של אותן מדינות לאסוף את המיסים השונים מאזרחי המדינה", טוען אילן ירון. "זה נובע מחוסר מבנה מנהלי, חוסר מומחיות וכמובן מחסור בטכנולוגיה".

 

הנתונים מדאיגים – והמדינות לא ממש פועלות לשנותם

קצת מספרים: על פי ההערכות, כ-800 מיליון דולר של קרנות ציבוריות הולכות לאיבוד מדי שנה בשל התחמקות מס בפלסטין; על פי הוועדה הכלכלית של האו"ם לענייני אפריקה, ממשלות באפריקה מפסידות בין 30 ל-60 מיליארד דולר בכל שנה בעקבות התחמקות מתשלום מיסים. "אלו סכומים שבהחלט היו יכולים לסייע לאותן מדינות לנהל את ענייניהן טוב יותר ולספק לאזרחיהן שירותים בסיסיים", טוען אילן ירון.

 

בבנגלדש, שם יותר מ-30 אחוז מהאוכלוסייה חיה מתחת לקו העוני, מפסידה הממשלה כ-300 מיליון דולר בכל שנה בעקבות העלמות מס שונות; עוד מעריכים כי מאות מיליונים נלקחים מדי שנה ממדינות מתפתחות, על ידי מושחתים המעורבים בעסקאות אטום ומשאבים טבעיים ברחבי העולם; בנוסף, מעריכים כי בממוצע 37 אחוז מההכנסות הממשלתיות במדינות מתפתחות מגיעים על חשבון אזרחים פרטיים ועסקים.

 

"רוב המדינות המתפתחות לא באמת מוכנות או רוצות לשנות משהו", אמר בהקשר זה מנהל המרכז למדיניות ומיסוי של ה-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי), פסקל סיינט אמאן. "כשאנחנו מדברים איתן, ואנחנו מעורבים עד מאוד בכל הנושא, הרוב המוחלט טוען כי אין שום עניין או רצון לשנות משהו".

 

אמאן הוסיף: "למדינות מתפתחות רבות אין את האינפורמציה הדרושה כדי לשנות משהו. אין להן גישה ומידע על אזרחי המדינה, לפחות לא באופן אוטומטי ויעיל".

 

ההפסדים העצומים של המדינות המתפתחות

"ארגון ה-OECD העריך כי מדינות מתפתחות מפסידות סכומים הגבוהים פי שלושה מהסכומים שאותם הן מכניסות ממדינות זרות, למשל מייבוא, אלא שעל פי ההערכות, הסכומים שמדינות מתפתחות מפסידות מהעלמת מס גבוהים פי עשרה ולא פי שלושה", מסכם אילן ירון. "אין ספק שהתופעה של העלמת מס משאירה את המדינות המתפתחות בפיגור מתמיד מול מדינות מפותחות ומגדילה את הפער ביניהן".

 

• הכותב הנו אילן ירון - מרצה לכלכלה באוניברסיטה הפתוחה

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות