מילון כלכליסט

משפט פטיש בית משפט 
צילום: שאטרסטוק
 

לימודי משפטים במכללת ספיר

בשיתוף מכללת ספיר 10.07.17

במאי האחרון פרסמה לשכת עורכי הדין את תוצאות בחינות ההסמכה לקראת העיסוק במקצוע עריכת הדין, שנערכו בקיץ 2017. מהנתונים עולה כי בניגוד לשנים עברו, בהם אחוזי הנכשלים היו גבוהים בצורה מדאיגה (לדוגמה, בשנת 2016 באותם מבחני הסמכה, נכשלו 70% מהמועמדים שניגשו לבחינה), אחוז הנכשלים ירד - אבל הוא עדיין גבוה. רוב הניגשים (56%) לא צלחו את הבחינות וקיבלו ציון נמוך מדי, אשר אינו מזכה אותם בהסמכה לקראת העיסוק בעריכת דין - הסמכה מחוייבת בטרם תחילת עבודה. מהתפלגות ההישגים לפי המוסדות האקדמיים עולה כי בראש הטבלה נמצאים: אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית ומכללת ספיר.

לפניכם, נתונים אודות בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין, לצד כמה המלצות אודות הבחירה במוסד לימודים אקדמי אשר אחוזי ההצלחה של הסטודנטים שלו גבוהים יחסית.



בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין - שלושת המוסדות בהם אחוזי ההצלחה גבוהים במבחן

מהנתונים ניתן להתרשם מנתוני המועמדים והעוברים את הבחינה, ולייצר סטטיסטיקה אודות אחוז העוברים מן המוסדות האקדמיים השונים, הציון הממוצע של אותם עוברים ושיעור העוברים באחוזים. על פי התוצאות שהתפרסמו. לפניכם נתונים סטטיסטיים אודות שלושת המקומות הראשונים בהסמכת סטודנטים לקראת מבחני הלשכה במשפטים -

מאוניברסיטת תל אביב שנמצאת במקום הראשון, נבחנו 138 נבחנים, כאשר 85% מתוכם עבר את הבחינות בציון ממוצע של 72.3.

מהאוניברסיטה העברית הממוקמת במקום השני בטבלה,נבחנו 133 איש, כאשר 83% מתוכם עברו את הבחינות בציון 71.1.

במקום השלישי ממוקמת מכללת ספיר, עם 60 נבחנים כאשר 80% מהם עברו את הבחינה בציון 69.3.

מיקומה של מכללת ספיר בטבלה למעשה מדרג במקום הראשון באחוזי המעבר בקרב המכללות המציעות לימודי משפטים.

 

קחו משפט לחיים
קחו משפט לחיים צילום: שאטרסטוק

 

קשה באימונים, קל בקרב?
נבחנים רבים הביעו תרעומת על כך שבחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הפכו קשות באופן בולט במהלך השנים, ואף מספר לא מבוטל מתוכם נאלץ להיבחן בין פעם נוספת למספר פעמים בכדי לעבור אותן.

במהלך השנים הגישו מתמחים מספר עתירות לבג"ץ בנוגע לקושי הבחינה שאחראית לטענתם לאחוז הנכשלים הגבוה מתוך מטרה ברורה לצמצם את מספר העוברים.

חרף טענות הנבחנים, מינתה שרת המשפטים, איילת שקד, צוות ייעוץ לגיבוש מתכונת חדשה לבחינה, שעל פי ההערכות תהיה קשה יותר ותבלום את הצפת המקצוע. ההחלטה הגיעה בעקבות הרפורמה בחוק לשכת עורכי הדין שקובעת כי לבחינת ההסמכה בכתב של לשכת עורכי הדין יתווסף דין מהותי, בנוסף לדין הפרוצדורלי הקיים.

הבחינה שהתקיימה בקיץ 2017 הייתה האחרונה במתכונת הישנה והחל ממועד נובמבר 2017 תתנהל הבחינה לפי מתווה חדש שיכלול שלושה פרקים, כאשר הראשון יעסוק בדין פרוצדורלי ויהווה 30%-40% מהציון, הפרק השני שיעסוק בדין מהותי ויכלול שאלות על מקרים משפטיים ממגוון תחומים, יהווה 30%-40% מהציון ואילו הפרק השלישי יכלול מטלות כתיבה וניסוח משפטי שיהווה 20%-25% מהציון.

 

תוכנית ההכשרה הטובה ביותר

תנאי הקבלה הנוקשים ללימודי משפטים באוניברסיטאות הובילו לשגשוג של מסגרות לימוד אקדמאיות בקרב מכללות המציעות לימודי משפטים ברמה גבוהה מאוד שלא נופלת מזו של האוניברסיטאות. דוגמא לכך היא מכללת ספיר שכאמור מובילה במקום השלישי בהצלחת בוגריה, והכל הודות לתוכנית הלימודים המעניקה לסטודנטים הסמכה מיטבית והכנה מרבית לקראת בחינות הלשכה והשתלבות בשוק העבודה, כאשר מערך פיתוח קריירה מלווה את הסטודנטים מראשית דרכם ועד הפיכתם לעורכי דין מן המניין.

במכללה מקבלים הסטודנטים השכלה משפטית גבוהה ויישומית, ידע רחב בחקיקה ופסיקה והכרות מעמיקה עם יסודות המשפט וההליכים המעצבים את השיטה המשפטית, לצד התנסות מעשית מגוונת, תוך שילוב בין תיאוריה גבוהה לפרקטיקה מעשית יישומית, בין אחריות מקצועית לאחריות חברתית, ובין מצוינות לאנושיות. כל אלו מביאים לתוצאות המרשימות של בוגרי לימודי משפטים של מכללת ספיר, תוצאות שלא נופלות בבחינות הלשכה מהאוניברסיטאות המובילות.

 

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות