$
בורסת ת"א

פרסום ראשון

המחסום נפרץ: הדולר היציג ב-3.71 שקלים - שיא של שנה וחצי

בנק ישראל חזר להתערב בשוק ורכש 200 מיליון דולר - המטבע האמריקאי הגיב בטיפוס של 1%. היורו היציג זינק ב-1.4% ל-4.67 שקלים

מיקי גרינפלד 15:5007.10.14

בנק ישראל חזר להתערב בצורה מאסיבית במסחר במט"ח ורכש היום כ-200 מיליון דולר, ושער המטבע האמריקאי החל לטפס - הדולר היציג רשם עלייה של 1% לשער של 3.708 שקלים - רמת שיא מאז ה-7 במרץ 2013 (אז נקבע שער יציג של 3.723 שקלים). היורו זינק ב-1.4% לשער יציג של 4.67 שקלים.  

 

כנגזר לטיפוס של הדולר מול המטבע הישראלי, כל המטבעות המרכזיים רשמו היום זינוק מול השקל: הין קפץ ב-1.7% לשער יציג של 3.414 שקלים ל-100 ין, הליש"ט טיפסה ב-1.6% לשער יציג של 5.955 שקלים לליש"ט.

 

המסחר התנהל על רקע הירידות של הדולר מאתמול - כשהמטבע האמריקאי ביום של מימושים נחלש מול מרבית המטבעות המרכזיים בעולם (ראו על כך בהמשך).

 

לרוב, רכישות הדולרים שמבצע בנק ישראל מכוונות לבלימת התחזקות השקל - כאשר רמת הייסוף חורגת מהמתחייב על פי התנאים המקרו כלכליים של המשק - וכן לצורך קיזוז ההשפעה של הפקת הגז הטבעי מקידוח תמר על שער החליפין). בה בעת, הבנק מבצע לעתים רכישות שמצטרפות למגמה של התחזקות הדולר.

 

בחודש אוגוסט המשיך בנק ישראל במסע רכישות הדולרים המוגבר שלו ורכש 585 מיליון דולר נוספים. מאז חידוש רכישות המט"ח שלו, בחודש אפריל 2013, רכש כבר בנק ישראל סכום מצטבר של כ-12.7 מיליארד דולר.בספטמבר לא דווח על רכישות נוספות.

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות, אומר בתגובה להתערבות הנוכחית של בנק ישראל כי "בנק ישראל פועל במסגרת השפעת הגז על המשק ועל מנת לנסות להחזיק את רמת ה-3.68 שקלים".

 

בנק ישראל חידש באפריל 2013 את הרכישות, אחרי הפסקה של כמעט שנתיים שבהן הוא אפשר לשער החליפין להתנהל בצורה חופשית. לדברי בנק ישראל, להתערבות המחודשת שלו במסחר במט"ח יש מטרה כפולה: גם לפעול בשוק מטבע החוץ "במקרה של תנועות חריגות בשער החליפין אשר אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים, או כאשר שוק המט"ח אינו מתפקד כיאות", וגם לרכוש מטבע חוץ במטרה לקזז את ההשפעה של הפקת הגז הטבעי מקידוח תמר על שער החליפין ("המחלה ההולנדית"). 

 

במחלקת המחקר של FXCM ישראל מציינים כי הדולר ביצע  אתמול נסיגה חדה לאחור עם פתיחת שבוע המסחר בעולם ולמעשה מחק את הזינוק שנרשם ביום שישי בעקבות נתוני התעסוקה הטובים מהמצופה בארצות הברית. "התנועה הזו לא היתה מוגבלת רק לזירת המט"ח המקומית. למעשה, בכל שוק המט"ח העולמי ראינו נסיגה דומה של הדולר. לא היתה לכך איזו סיבה פונדמנטלית משמעותית. היומן היה דליל והמשקיעים בחרו לממש רווחים, וזאת לאחר שמדד הדולר השלים 12 שבועות רצופים של עלייה, הרצף הארוך ביותר מזה 40 שנה".  

 

ג'נט ילן ג'נט ילן צילום: בלומברג

בטל שלח
    לכל התגובות
    x