$
שווקי חו"ל

המשאל בסקוטלנד: זינוק במדד הפחד בלונדון, קרן המטבע מזהירה מטלטלה

גוברת העצבנות בשווקים לקראת משאל העם שיתקיים ביום חמישי; קרן המטבע: "חוסר הוודאות יוביל לתגובה שלילית בשוק בטווח הקצר"; סקר: הליש"ט תאבד 5%-10% מול הדולר בתוך חודש אם העצמאות תזכה לרוב

בלומברג 13:3412.09.14

משאל העם המתקרב בסקוטלנד על העצמאות מוביל לגל הימורים על התנודתיות בבורסה הבריטית. על פי נתונים שאספו בסוכנות בלומברג עולה כי מדד The FTSE 100 Volatility , שעוקב אחר הציפיות לתנודתיות במניות הבריטיות, זינק לרמתו הגבוהה ביותר מאז נובמבר 2008. בארבעת הימים האחרונים התחזק המדד ב-19%, לעומת עלייה של 7.4% במדד המקביל העוקב אחר המניות בגוש היורו, מדד VStoxx.

 

 

הבנקים רויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS) ולוידס, הם בין העסקים שכבר הודיעו כי ישקלו לעזוב את סקוטלנד במקרה שתיפרד מבריטניה. הציפיות לתנודות במניות של שני הבנקים האלה, שיחד מייצגים 2.7% ממדד פוטסי 100 הבריטי, זינקו לרמות הגבוהות ביותר מזה יותר משנה.

 

במקביל, 61% מ-31 כלכלנים שהשתתפו בסקר שערכה בלומברג ב-5-11 בספטמבר, סבורים כי הליש"ט תאבד 5%-10% מול הדולר בתוך חודש - אם יהיה רוב לעצמאות במשאל. 36% מהכלכלנים סבורים כי המטבע הבריטי יאבד 2%-5% מערכו. הליש"ט כבר איבדה 5.5% מול הדולר מאז השיא שקבעה ביולי.

 

בתוך כך, בקרן המטבע אומרים כי בחירה בעצמאות של סקוטלנד עשויה להביא לטלטלה בשווקים. בארגון מוסיפים כי כי הבחירה בעצמאות תיצור "חוסר ודאות", בזמן שמנסים לפתור שורה של "נושאים מורכבים", בין השאר בנוגע למטבע שבו תשתמש סקוטלנד העצמאית. בנוסף, אומרים בקרן, ההשפעה ארוכת הטווח על הכלכלה תיקבע על ידי התוצאה של המשא ומתן המפורט שיתקיים בעקבות המשאל.

 

עד כה, המשקיעים התעלמו מהמשאל הסקוטי, המתוכנן ליום חמישי. עם זאת, בתחילת השבוע הצביע סקר שפורסם ב"סאנדיי טיימס" לראשונה על יתרון לתומכים בעצמאות סקוטלנד, וכתוצאה מכך הליש"ט הבריטי והמניות צנחו; עם זאת אמש פורסם סקר שהחזיר את הרוב למתנגדים לעצמאות.

 

"אני מצפה למסחר עצבני מעתה ועד ההצבעה", מעריך סטיוארט ריצ'רדסון, סמנכ"ל ההשקעות ב-RMG וולת' מנג'מנט. "חוסר הוודאות הוא רב. אנחנו נעדיף להימנע מבנקים שיש להם פעילות ענפה בסקוטלנד".

 

בנק RBS בנק RBS צילום: בלומברג

 

 

"נראה שאיש לא חשב ברצינות על ההשלכות במקרה של הצבעה בעד עצמאות", מסכם אלסנדרו פזי, אנליסט בכיר ב-LGT בנק בציריך. "נותרו שאלות רבות ללא מענה, למשל כיצד יגיבו אנגליה והאיחוד האירופי. לא נראה שברחוב דאונינג הגו תכנית מגירה. מכיוון שנראה שתהיה הצבעה צמודה, חוסר הוודאות נותר". 

 

ראשיתו של האיחוד בין ממלכת סקוטלנד לבין ממלכת אנגליה בשנת 1603 כשהמלך הסקוטי ג'יימס השישי הפך לג'יימס הראשון ושלט על אנגליה ועל סקוטלנד. ב-1707 הפך איחוד זה לאיחוד מדיני כששתי הממלכות נוהלו על ידי פרלמנט אחד. ב-1999 נפתח מחדש הפרלמנט הסקוטי בעקבות משאל עם שנערך במדינה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x