$
מט"ח וסחורות

שוק המט"ח: הדולר היציג איבד 0.3% לשער של 3.54 שקלים

היורו ירד גם הוא ב-0.3% ושערו היציג נקבע על 4.8 שקלים; FXCM: "עצם האפשרות למצב של חדלות פירעון, גם אם הסבירות נמוכה, פוגע באמון של השוק בדולר האמריקאי"

שי סלינס 15:3714.10.13

המסחר בשוק המט"ח התנהל היום (ב') ברקע הדיונים סביב משבר התקציב ותקרת החוב בארה"ב. הדולר איבד 0.3% מערכו לשער יציג של 3.54 שקלים והיורו ירד בשיעור דומה ושערו היציג נקבע על 4.8 שקלים.

 

מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו אתמול עולה כי הגירעון המסחרי של ישראל ירד בספטמבר ל-4.2 מיליארד שקל, בהמשך לירידה בו שנרשמה בחודשיים שלפני כן. מינואר עד ספטמבר הגירעון בסחר, כלומר ללא יצוא ויבוא של שירותים, עמד על 40.7 מיליארד שקל.

 

על פניו, ירידה בגירעון המסחרי היא נתון חיובי למשק, אך הסיבות לכך עשויות להתברר בעייתיות. סיבה אחת שכזו היא התחזקות השקל אל מול רוב המטבעות הזרים. ההתחזקות נרשמה אל מול הדולר ואל מול היורו והין, ובכך הורידה את הערך שמקבלים היצואנים עבור כל דולר או יורו שהם מכניסים ומוזילה את המחיר שמשלמים היבואנים במטבעות אלו. המשך מגמה שכזו עשויה לפגוע בתעשייה הישראלית, המסתמכת לא מעט על ההכנסות מיצוא.

 

 צילום: בלומברג

 

המשבר בארה"ב

הסכנה הברורה והמיידית ביותר ליציבות הכלכלה העולמית היא חדלות פירעון של ארה"ב - כך עולה מההצהרה המסכמת של ועידת קרן הבינלאומית והבנק העולמי שננעלה אתמול בוושינגטון לאחר שלושה ימים.

 

בכירי הכלכלנים, הפרשנים והפוליטיקאים שהשתתפו בוועידה עשו כל שביכולתם כדי לדחוק בארה"ב להימנע מפריצת תקרת החוב, תרחיש שעלול להוריד לטמיון את המאמצים שנעשו כדי לשקם את הכלכלה העולמית, חמש שנים לאחר פרוץ המשבר ב־2008. מצב שבו הכלכלה הגדולה בעולם לא יכולה לפרוע את חובותיה או להנפיק אג"ח חדשות טרם התרחש עד היום, והחשש הוא כי חדלות פירעון אמריקאית תגרום לרעדה עולמית בעוצמה שלא ניתן לחזות.

 

כלכלני FXCM ישראל התייחסו למשבר בארה"ב וכתבו כי "הדולר ממשיך לשמור על יציבות סביב רמה של 3.55 שקלים, כשהפעילים בשוק המט"ח העולמי כולו נושאים עיניהם לוושינגטון בתקווה כי הפוליטיקאים יצליחו להגיע להסכמה לפני ה-17 באוקטובר ולמנוע מצב קטסטרופלי של חדלות פירעון".

 

"הדולר הינו מטבע הרזרבות הראשי בעולם ומהווה נתח נכבד מתמהיל המט"ח של מדינות העולם. עצם האפשרות, גם אם עדיין בסבירות נמוכה, כי ארצות הברית תגיע למצב של חדלות פירעון, פגע קשות באמון של השוק בדולר ועשויה להשפיע על הדולר בטווח הארוך יותר ולהגדיל את הריביות על החוב האמריקני".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות: "כישלון השיחות בין הממשל לקונגרס בדבר הגדלת תקרת החוב וסיום ההשבתה תרמו לחולשת הדולר, בעוד בשווקים צופים בדאגה בנתוני הסחר החלשים שפורסמו בסין, לפיהם חלה ירידה חדה ביצוא בחודש ספטמבר. בכללי אנחנו מעריכים שבטווח הארוך לשקל פוטנציאל התחזקות מרשים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x