$
מט"ח וסחורות

היורו ירד ב-0.5% ל-4.73 שקלים: הבריחה לכיוון הין והדולר - אות אזהרה"

הדולר היציג נקבע ללא שינוי מהותי על 3.62 שקלים . ATRADE: "המשקיעים מעדיפים לרכוש את הדולר בעתות של חוסר ודאות בשווקים. הפחד בשווקים משרת את האינטרס של בנק ישראל"

גיא בן סימון 15:4718.04.13

היורו איבד היום (ה') 0.5% ושערו היציג נקבע על 4.73 שקלים. הדולר היציג נקבע ללא שינוי על 3.62 שקלים.

עשרה ימים אחרי שבנק ישראל חזר להתערב במסחר במטבע חוץ ורכש כ־200 מילין דולר, מתברר כי הרפתקת הדולרים הקודמת של הנגיד סטנלי פישר ממשיכה להסב לבנק המרכזי הפסדים כבדים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בחודשיים הראשונים של השנה הסתכמו הפסדי הריבית של בנק ישראל כתוצאה מניהול יתרות המט"ח בסכום של כ־325 מיליון שקל, המשקף הפסד שנתי של כמעט 2 מיליארד שקל. הפסדים אלה מצטרפים להפסדי הריבית הגדולים של יותר מ־4.5 מיליארד שקל שרשם בנק ישראל בשנתיים האחרונות.

 

סטנלי פישר סטנלי פישר צילום: עמית שעל

 

בנוסף להפסדי הריבית, גרמו יתרות המט"ח לבנק ישראל בחודשיים הראשונים של השנה הפסד נוסף, גדול הרבה יותר, של כ־3.4 מיליארד שקל. מדובר בהפסד כתוצאה מהפרשי שערים, הנובע מהתחזקות של 2.2% שנרשמה בתקופה זו בשער השקל מול סל המטבעות ("שער החליפין האפקטיבי"), שבו מוחזק חלק גדול מיתרות המט"ח.

 

האינפלציה הצפויה במשק ל- 12 החודשים הבאים שמחשב בנק ישראל נותרה בשבוע האחרון ללא שינוי, ברמה של 1.8%. זאת לאחר שמחודש נובמבר האחרון נותרה האינפלציה הצפויה ללא שינוי, ברמה של 1.9%. את האינפלציה הצפויה, שהיא אחד המשתנים החשובים ביותר בשיקולי מדיניות הריבית של בנק ישראל, מחשב הבנק כממוצע של ההערכות שמפרסמים האנליסטים השונים במשק.

 

"הבריחה של המשקיעים לכיוון הין והדולר מהווה אות אזהרה ראשון שמשהו רע בהחלט עומד לקרות", כך לפי כלכלני ATRADE. "הפחד בשווקים משרת את האינטרס של בנק ישראל היות והמשקיעים בעולם מעדיפים לרכוש את הדולר בעתות של חוסר ודאות בשווקים. אנו מעריכים כי הצמד דולר שקל עשוי לבחון את אזור ההתנגדות הבאה: 3.67 שקלים לדולר. אם תתרחש מפולת בשווקים, השטר הירוק עלול לזנק חזרה לכיוון 3.8 שקלים".

 

לדברי יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו: "החשש כי יפן מייצאת את הדיפלציה המקומית לשווקים הפיננסים בעולם, לצד הורדת שיעור הצמיחה הצפוי ל-2013 תומכים ביציאת משקיעים מהחזקה בזהב, כמו גם, הפעילות הערה שמבצעים בנקים מרכזיים אל מול יתרות הזהב שברשותם".

 

עוד הוסיף פריימן, כי "הגורמים המרכזיים שהביאו לנסיקת מחיר הזהב עד לסוף השנה שעברה, נבעו מההרחבה הכמותית מצד הבנק המרכזי האמריקאי ומצד בנקים מרכזיים נוספים בעולם, כמו גם החשש מעתיד מעמדו של הדולר והרצון לאתר אי מבטחים. כמו גם, הגנה מפני אינפלציה, בסביבה בה צפויה ירידה בהזרמת כספים ועלייה במעמדו של הדולר. כמו גם ירידה בציפייה ללחצים אינפלציוניים, שילוב אשר תומך ביציאה מהחזקות בזהב. בנוסף, על רקע הירידה החדה שנרשמה השנה במחיר הזהב (כ-18%), תגובת הדומינו הבאה בעקבות הירידות החדות, מחזקת עוד יותר את נפילתו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x