$
בארץ

על שולחן הממשלה: מה עשו הוועדות שהקימה בשנה הראשונה?

הממשלה הקימה אינסוף ועדות בשנת הפעילות הראשונה שלה. להקים זה קל, אבל לקדם קשה יותר. מה מצבן כיום? כתבה שלישית ואחרונה בסדרה

כתבי כלכליסט 18:3020.03.14

ועדת לוקר לצמצום השימוש במזומן:

המלצתה להפחית עמלות תבוצע מיידית

 

הראל לוקר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה צילום: אוראל כהן

 

לכתבות נוספות בסדרה:

מה השרים עוד צריכים לשפר?

התקציב הראשון של הממשלה

 

מתי, מה ומי: הוקמה בספטמבר 2013, כשמטרתה היא להתוות מדיניות לצמצום והגבלת השימוש במזומן כאמצעי תשלום במשק הישראלי. חבר בה, בין היתר, גם משה אשר, מנהל רשות המסים. היתה אמורה להגיש מסקנות לאחר 90 יום.

 

מה הושג עד כה: הוועדה המליצה, בין השאר, להפחית את העמלות על השימוש בכרטיסים לחיוב מיידי. מרבית המסקנות אינן דורשות תיקוני חקיקה והן יבוצעו באופן מיידי על ידי המפקח על הבנקים.

 

 

ועדת אנדרורן לעידוד השקעות הון:

שוקלת הגדלת מענקים לשדרוג מפעלים

 

מתי, מה ומי: הוקמה ב־13 בנובמבר 2013, ונועדה לבחינת החוק לעידוד השקעות הון וגיבוש הצעות לשינוי החוק. בראשה עומדת יעל אנדורן, מנכ"לית האוצר. היתה אמורה להגיש מסקנות ב־1 במרץ 2014 אך מתעכבת.

 

מה הושג עד כה: הוועדה עדיין לא פרסמה מסקנות, אך אחד הכיוונים המסתמנים הוא הגדלת המענקים להקמה ושדרוג של מפעלים. כמו כן, סביר שיגובשו הנחיות מקלות לעסקים קטנים ובינוניים על מנת לעודד צמיחה.

 

 

ועדת אנדרורן להסדרי חוב:

לא עומדת בהסדר שקבעה לעצמה בהגשת המסקנות של הוועדה

 

מתי, מה ומי: הוקמה במאי 2013, ומטרתה לבחון את תחום הסדרי החוב בישראל. בין הסוגיות הנבחנות בה: קביעת עקרונות להסדרי חוב, הסדרת תהליכים לגיבוש ואישור הסדרי חוב וקביעת עקרונות להטלת מגבלות על בעל שליטה בתאגיד שמצוי בהסדר חוב הכולל פגיעה משמעותית במלווים.

 

בראשה עומדת יעל אנדורן, מנכ"לית משרד האוצר, וחברים בה גם פרופ' שמואל האוזר, יו"ר הרשות לניירות ערך, ופרופ' יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה. בכתב המינוי נכתב שעליה להגיש מסקנות "בתוך 180 ימים ממועד הקמתה".

 

מה הושג עד כה: לאחרונה נערך הדיון האחרון של הוועדה לקראת פרסום דו"ח הביניים והיא צפויה להגיש את מסקנותיה בשבועות הקרובים, באיחור ניכר.

 

 

ועדת אלאלוף לצמצום שיעור העוני:

השאלה היא לא מה יהיו ההמלצות, אלא האם השר כהן ישכנע את חברו לפיד לממן אותן

 

אלי אלאלוף אלי אלאלוף צילום: אוראל כהן

 

מתי, מה ומי: הוועדה בראשות אלי אלאלוף מנסה לצמצם את שיעור העוני במחצית ודורשת מיליארדים לשם כך. היא הוקמה בנובמבר 2013, כשמטרתה המוצהרת היא הורדת שיעור העניים בישראל במחצית מ־19% כיום. דו"ח ביניים יוגש ב־8 באפריל, כשאין מועד לדו"ח סופי.

 

מה הושג עד כה: הוועדה מנהלת דיונים בכמה צוותים, כאשר עד כה מסתמן מתווה שלפיו עיקר הדגש יהיה בחיזוק אוכלוסיות ספציפיות הנמצאות בעוני כמו קשישים סיעודיים, מקבלי הבטחת הכנסה ועוד. כמו כן, הוועדה דנה בהרחבת הדיור הציבורי, מתן תמריצים ליציאה לעבודה ועוד. סימן השאלה הגדול על עבודת הוועדה הוא לא מה יהיו ההמלצות אלא האם הן ייושמו ומאיזה תקציב. מכיוון שכל תזוזה במערכת הרווחה פירושה מיליארדי שקלים, ומכיוון ששמיכת התקציב קצרה, היכולת של מימוש המסקנות היא לא שאלה תקציבית אלא פוליטית, בין שר הרווחה כהן לבין ראש מפלגתו, שר האוצר לפיד.

 

 

ועדת יוגב להורדת מחירי החשמל:

מנסה להוריד את מחירי החשמל אך לא מכריזה שמתכננת ליצור תחרות על הצרכן

 

מתי, מה ומי: הוועדה הוקמה ביוני 2013, ובראשה עומד מנכ"ל רשות החברות אורי יוגב. היא אמורה להגיש מסקנות עד סוף מרץ.

 

מה הושג עד כה: ב"כלכליסט" נחשף מתווה ראשוני לרפורמה במשק החשמל בכלל ובחברת החשמל בפרט. באופן תמוה, ומוצהר רשמית, המתווה אינו יוצר תחרות בכל משק החשמל אלא רק בייצור החשמל (על רקע כניסת תחנות כוח פרטיות) וקצת באספקה שלו (עד 10% ממנה ייצא לגופים פרטיים). ההולכה תישאר בידי חברת החשמל. אז מה נשאר? הוועדה מנסה לטפל במבנה הפיננסי של חברת החשמל שסוחבת התחייבויות של כ־74 מיליארד שקל, זאת על ידי הוצאת ניהול המערכת לחברה ממשלתית חדשה, מכירת שלושה אתרי ייצור (רמת חובב, אשכול, אלון תבור), הנפקה של עד 20% ממניות החברה בבורסה, המרת הון למניות ופיטורי 2,600 איש. כרגע, אין הסכמות עם הוועד על התוכנית המוצעת. ביום ראשון היא אמורה לפרסם את מסקנותיה.

 

 

ועדת לוקר להסרת חסמים בתשתיות הגז:

תצליח לקדם את חיבור הגז הטבעי?

  

אורי יוגב אורי יוגב צילום: זיו קורן
מתי, מה ומי: הוקמה במאי 2013, ובראשה עומד הראל לוקר. היא מגישה את מסקנותיה באופן שוטף.

 

מה הושג עד כה: בוועדה נחלו כישלון חרוץ בקביעת נקודות קליטה בים. הוועדה מתכנסת אחת לחודש ומטפלת רק בבעיות שעולות באופן שוטף. בתחום הגז הוועדה אמורה להשיג הכרעה בחיבור מאגרי הגז לישראל, שנתקע בוועדות התכנון ובבג"ץ.

 

 

ועדת גרמן לחיזוק מערכת הבריאות:

יכולה לעשות פה מהפכה אמיתית, בינתיים היא התחילה במה שקל לשנות

 

יעל גורמן יעל גורמן צילום: חיים צח

 

מתי, מה ומי: הוקמה ביוני 2013, ונועדה לגרום לשינוי מבני באופן מימון ואספקת השירותים בבתי החולים. בראשה עומדת שרת הבריאות יעל גרמן וחברים בה נציגים של משרדי הממשלה השונים.

 

מה הושג עד כה: עד כה הגישה ועדת גרמן מסקנה ראשונה והמליצה להקים רשות בתי חולים מחוץ למשרד הבריאות ותחת אחריות השרה, זאת כדי להפריד בין היותו של המשרד גם הבעלים של בתי החולים וגם הרגולטור שלהם. בהמשך יתקבלו החלטות לגבי הרחבת תיירות המרפא בבתי החולים הציבוריים, הגבלת הביטוחים הפרטיים והאפשרות של בתי חולים ציבוריים למכור שירותים פרטיים.

 

  • פנו לוועדה והביעו עמדתכם: פקס: 02-6787662

 

ועדת מבורך לבחינה מגדרית של תקציב המדינה:

צפויה לעמוד ביעדי הגשת המסקנות

 

מתי, מה ומי: יו"ר הוועדה היא יעל מבורך, היא מונתה באוקטובר 2013 ותפקידה לבחון את ההיבטים השונים הקשורים בניתוח מגדרי של תקציב המדינה. היא תגיש את מסקנותיה במאי.

 

מה הושג עד כה: הוצגו בפני חברי הוועדה אספקטים הקשורים לבחינה מגדרית של התקציב על ידי גורמים ממשלתיים וחוץ ממשלתיים כגון נציבות שירות המדינה, משרד הכלכלה, מרכז אדווה, הרשות לקידום מעמד האשה ועוד.

 

 

ועדת ששינסקי לבחינת מדיניות משאבי הטבע:

הקרב על המיליארדים ממשאבי הטבע מחכה להכרעה, האם המסקנות יוגשו ביוני?

 

פרופ' איתן ששינסקי פרופ' איתן ששינסקי צילום: רונן טופלברג

 

מתי, מה ומי: הוועדה הוקמה ביולי 2013, והיא נועדה כדי לקבוע מדיניות עדכנית לחלקה של המדינה בשימוש של גורמים פרטיים במשאבי טבע כגון מים, אשלג, ברום וכו'. זאת בהמשך לוועדת ששינסקי הראשונה שדנה בחלקה של המדינה במשאבי גז ונפט. היא אמורה להגיש את מסקנותיה ביוני 2014.

 

מה הושג עד כה: הוועדה קיימה 6 ישיבות, מתוכן שני שימועים ציבוריים, והיא קיבלה ניירות עמדה מגופים שונים שהגיעו לשימועים כגון כיל ונשר וכן מעמותות כגון החברה להגנת הטבע, אדם טבע ודין וכו'. כן הוצגו בפניה נתונים על גביית המס והתמלוגים על אוצרות הטבע. ברקע פעילותה נמצא הסכסוך בין המדינה לכיל על התמלוגים שהיא שילמה לטענתה בעבר בחסר בהיקף של כמיליארד שקל על ברום, כשכיל דוחה את הטענה.

 

 

ועדת לנדס לבחינת השידור הציבורי:

הוגשו כבר המלצות לביטול האגרה

 

רם לנדס רם לנדס צילום: אוראל כהן

 

מתי, מה ומי: הוקמה על ידי שר התקשורת גלעד ארדן בספטמבר 2013, ונועדה לבדוק את תפקודו וייעודו של השידור הציבורי. בראשה עמד המפיק רם לנדס.

 

מה הושג: הגישה המלצות בשבוע שעבר שלפיהן אגרת הטלוויזיה תבוטל, רשות השידור תיסגר ותיפתח מחדש במתכונת חדשה ורזה יותר. המליצה, באופן כללי, על מבנה ארגוני חדש ברשות השידור.

 

ועדת קנדל לקידום הקשרים הכלכליים עם סין:

טסו כבר שלוש פעמים לסין

 

יוג'ין קנדל יוג'ין קנדל צילום: עומר מסינגר

 

מתי, מה ומי: הוקמה ב־19 במאי 2013, ובראשה עומדים יוג'ין קנדל ומקבילו הסיני. ב־30 בדצמבר הוצגה תוכנית פעולה שתגובש בקרוב להחלטת ממשלה.

 

מה הושג עד כה: שיפור הטיפול בוויזות, חילופי סטודנטים וכדומה. בנוסף, הושגה חסות ממשלתית לפרויקטים שעונים על אינטרסים כלכליים של המדינות שמעודדת גם קשרים בין חברות. הצוות נפגש כל שבוע ועד כה נסע 3 פעמים לסין.

 

  • פנו לוועדה: פקס 02-5605000

 

ועדת גולדברג לבחינת בית ראש הממשלה והמטוס:

לא ברור עדיין מתי יהיו מסקנות

 

השופט בדימוס אליעזר גולדברג השופט בדימוס אליעזר גולדברג צילום: נועם מושקוביץ'

 

מתי, מה ומי: הוקמה בדצמבר 2013, ומטרתה לדון בסוגיית הקמת מבנה חדש למשרד ראש הממשלה וכן למגורי ראש הממשלה ומשפחתו - במקביל לסוגיית המטוס הפרטי. בראשה עומד השופט בדימוס אליעזר גולדברג.

 

מה הושג עד כה: מועד סיום עבודת הוועדה אינו ידוע. בזמן שהוועדה מתמהמהת, התנועה לחופש המידע גילתה כי רכישת מטוס תעלה 175 מיליון דולר.

 

  • פנו לוועדה: פקס 02-5605000

 

ועדת שקד לשוויון בנטל:

חוק השוויון בנטל עבר בכנסת

 

ח"כ איילת שקד ח"כ איילת שקד צילום: יאיר שגיא

 

מתי, מה ומי: הוקמה על ידי הממשלה הנוכחית, ודיוניה התקיימו באינטנסיביות במהלך מושב הכנסת האחרון. מטרתה הכנת חוק שיסדיר את גיוס החרדים לצבא, לשירות האזרחי ולשוק העבודה.

 

מה הושג: הקואליציה העבירה את חוק השוויון בנטל. עיקרי החוק הם שמיוני 2017 יחויבו כל בני 21 ומעלה להתגייס, כשעל חרדי שישתמט מגיוס יוטלו סנקציות פליליות ובהן מאסר.

 

ועדת יצחקי שמיים פתוחים:

מרבית התלונות נותרו ללא מענה

 

עוזי יצחקי, מנכ"ל משרד התחברה עוזי יצחקי, מנכ"ל משרד התחברה צילום: אריאל בשור

 

מתי, מה ומי: הוקמה ב־21 באפריל 2013 ונועדה לבחינת תלונות של חברות התעופה הישראליות על כך שהן לא יכולות להתחרות בצורה הוגנת מול חברות התעופה הבינלאומיות במסגרת רפורמת שמים פתוחים. בראשה עמד מנכ"ל משרד התחבורה, עוזי יצחקי. היא היתה אמורה להגיש את מסקנותיה תוך 45 יום, ובפועל הגישה באוגוסט 2013.

 

מה הושג: מרבית התלונות של חברות התעופה הישראליות נותרו ללא מענה. ברוב הנושאים המלצת הצוות היתה להעביר את ההחלטה להתייעצות נוספת במשרד התחבורה או ברשות שדות התעופה. החלטה שכן התקבלה כוללת דחייה של בקשות החברות הישראליות למתן עדיפות לחברות הישראליות בהטסת נציגי מדינה.

 

כתבו: תומר גנון, רוני זינגר, ליאור גוטמן, עמרי מילמן, מיקי פלד, גיל קליאן, אופיר דור ויניב רחימי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x