$
עסקי ספורט

מה שאפשר ללמוד מפלאטיני

נשיא אופ"א הוא יזם אידיאליסט שבזכות חזון ונחישות שינה את פני הכדורגל

אוריאל דסקל 20:0525.03.10

ארקדי גאידמק זרק על הכדורגל הישראלי כ-400 מיליון שקל. בסכום הזה אפשר היה לעשות הרבה דברים מועילים בכלל ובכדורגל בפרט. אפשר היה לבנות שני אצטדיונים חדישים בני 20 אלף מושבים ומרכז מסחרי, למשל.

 

אפשר היה גם לבנות עשרים מגרשי אימון שבכל אחד מהם יש ארבעה מגרשים סינטטיים; עוד שני מגרשי דשא; מלתחות ברמה הגבוהה ביותר ואפילו פאב.

 

אפשר היה גם להשקיע במחלקת נוער משובחת שתייצר ותייצא שחקנים לרחבי העולם.

 

בקיצר, אפשר היה להשקיע טונות של כסף בדברים שגם היו מחזירים את ההשקעה.

 

ואפשר היה גם לזרוק הכל על משכורות של כדורגלנים בינוניים, שינפקו לך בתמורה שתי אליפויות, גביע אחד והרבה מאוד יחסי ציבור. וזה בדיוק מה שארקדי גאידמק עשה. הוא "השקיע" 400 מיליון שקל בעיקר במשכורות, ועם עזיבתו קבוצתו נותרה ללא נכס משמעותי, בחובות לנושים וגורמים אחרים, ועם עתיד כלכלי ומקצועי מאוד מעורפל.

 

אבי לוזון, יו"ר ההתאחדות לכדורגל, לא מאמין שהרשויות היו צריכות לעשות משהו בקשר להשקעות של ארקדי בכדורגל הישראלי. "ארקדי יכול היה לעשות עם הכספים שלו מה שהוא רוצה", הסביר לוזון. "לא מתפקיד ההתאחדות למנוע את זה. כל אחד שבא לכדורגל בישראל ושם כסף, צריך להודות לו על זה מהבוקר ועד הלילה. להרים אותו ולנשק לו את הידיים".

 

אבל בקרוב מאוד מה שלוזון לא רצה לעשות יהיה בדיוק התפקיד של ההתאחדויות לכדורגל ברחבי אירופה: למנוע זריקת כספים ולהבריא את כלכלת הכדורגל באירופה.

 

אבי לוזון ולואיס פרננדז. עם יוזמה וחזון אפשר לשנות כל מצב אבי לוזון ולואיס פרננדז. עם יוזמה וחזון אפשר לשנות כל מצב צילום: ראובן שוורץ

 

הפליי של פלאטיני

 

איך בדיוק זה יקרה? ובכן מישל פלאטיני, נשיא אופ"א הביא לעולם "פייר פליי פיננסי" ולפיו קבוצה תוכל להשתמש אך ורק בכספים שהיא מייצרת כדי להעמיד תקציב. התקנה מסובכת ושאפתנית, אבל עם סיכוי ממשי לעבור ולשנות את פני הכדורגל כפי שאנחנו מכירים אותו.

 

בימים האחרונים ישבו ראשי אופ"א בתל אביב ודסקסו, בין השאר, גם את הפרטים האחרונים של התקנה המסובכת, שתובא לאישור במאי הקרוב. התקנה מסתמכת על מספר עקרונות. האחד, עקרון ה- break-even (איזון תפעולי). קבוצה עם תקציב של יותר כ-5 מיליון יורו לא תוכל לסיים עונה ללא איזון תפעולי.

 

העיקרון השני אומר שהשקעות הבעלים לא יוכלו ללכת לכיוון משכורות שחקנים ותשלום על רכישת שחקנים. אם בעלים רוצים להשקיע הוא יהיה חייב להשקיע בתשתיות המועדון - מחלקת נוער, אצטדיון, מגרש אימונים וכד'.

 

הכניסה לעידן הפייר-פליי הפיננסי תיקח זמן. ב-2012/13 יכנס לפועל השלב הראשון, לפיו הבעלים יוכלו לשלם מכיסם רק 45 מיליון יורו לקבוצה, בשלוש שנים. לאחר מכן שוב יבדקו את המצב ואז בשלוש שנים שאחרי 2015 יוכלו הבעלים להכניס רק 30 מיליון יורו.

 

קבוצה שלא תעמוד בתנאים לא תקבל רישיון לשחק בטורנירים של אופ"א, שכאמור מכניסים המון כסף. אופ"א הולכת להציג עוד כמה תקנות וחוקים שאמורים להפוך את הכדורגל לבריא יותר, ומחובר יותר לקהילה. למשל - הארגון יחייב כל מועדון למנות מישהו שיהיה אחראי על הקשר עם האוהדים.

 

כדורגל זה לא עסק רגיל

 

חייבים לציין לטובה את היוזמות של פלאטיני, שמגיע ממקום טהור יחסית. כדורגל הוא לא עסק רגיל, הוא עניין קהילתי עם חוקים שונים מאשר עולם העסקים ופלאטיני מבין זאת ופעל כדי שמי שבכדורגל האירופי יבין זאת.

 

פלאטיני, שהיום הודיע שירוץ לקנדצייה שנייה (וככל הנראה גם יזכה בבבחירות ברוב קולות), ישנה בחוקים ובתקנות הללו את הכדורגל האירופי. יותר כסף יושקע במתקנים, בנוער, באוהדים – פחות בשחקנים וסוכנים. התוצאה, אני מעריך, תהיה פריחה של המשחק היפה.

 

ניתן ללמוד רבות מפלאטיני. גם אבי לוזון, שביניו לבין פלאטיני שורר כבוד הדדי רב ובאופ"א באמת מרוצים מהאירוח בתל אביב, יכול ללמוד מהיוזמה של הנשיא הצרפתי.

 

המהלכים הפוליטיים שמביאים לשינוי בכדורגל (באירופה ובישראל) לא קלים. אבל פלאטיני הוכיח שעם החזון, הכריזמה והאידיאולוגיה האיתנה שלו אפשר לשנות.

 

הוא אכן יזם, ושינה את כללי המשחק. והוא לא נישק את הידיים של אף אחד. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x