$
חדשות נדל

S&P: העלייה במחירי הדירות תואט מ-7.8% ב-2013 ל-4% בשנה הבאה

כלכלני סוכנות הדירוג חוזים כי המחירים בשוק הדירות בישראל יוסיפו לעלות בשנתיים הקרובות, אך קצב העלייה יירד באופן משמעותי ויעמוד על 6.5% השנה. עוד הם מעריכים כי בנק ישראל יחל בהעלאה הדרגתית של הריבית החל מ-2015

שירות כלכליסט 18:1911.08.14

סוכנות S&P פרסמה סקירה של שוק נדל"ן המגורים בשווקים המתעוררים, ובמרכזה המסקנה כי הביקוש גובר על ההיצע בישראל וכן ברוסיה, בדרום אפריקה ובטורקיה. ההערכה של כלכלני הסוכנות היא כי שהעלייה במחירי הדיור בישראל תואט במידה קלה השנה ובשנה הבאה, וזאת בשל הגברת הרגולציה, היצע הדירות והנורמליזציה ההדרגתית במדיניות המוניטארית. על פי הסקירה העלייה במחירי הדירות תואט במהלך השנה ובשנה הבאה. העלייה במחיר הדירה הממוצעת שנרשמה בין 2012 ל-2013 בשיעור 7.8% תואט ל-6.5% ב-2014 ולשיעור של 4% ב-2015. עם זאת,  קצב העלייה במחירי הדירות יהיה גבוה באופן משמעותי מקצב עליית התמ"ג, שיעמוד על 2.9% השנה ו-3.5% בשנה הבאה. האינפלציה תעלה השנה ב-1%, ובשנה הבאה ב-1.5%, לאחר שבשנה שעברה עלתה גם כן ב-1.5%, ואילו שיעור האבטלה ירד השנה ל-6% מ-6.3% ב-2013 והוא יעלה חזרה לשיעור זה בשנה הבאה.

 

בנייה בי-ם. הביקוש גובר על ההיצע בנייה בי-ם. הביקוש גובר על ההיצע צילום: דוד הכהן

 

את עליית הביקושים מייחסים בדו"ח להיצע המוגבל, עלויות הלוואה נמוכות ומחסור בחלופות השקעה תומכים בביקוש לדיור - משתנים המייצרים לדעת כותבי הדו"ח צוואר בקבוק בתהליך התכנון המשפיע לשלילה על נפח הנפקות אישורי בנייה. במקביל, כותבי הדו"ח מציינים כי המתיחות סביב הקונפליקט בעזה מהווה גורם סיכון לשוק הדירות.

 

עוד מעריכים בסוכנות הדירוג כי בנק ישראל יחל בעלייה הדרגתית של הריבית ב-2015. אולם העלייה ההדרגתית הזו בריבית לטווח הקצר תוביל להאטה בצמיחה בהנפקת המשכנתאות ובעליות המחירים.

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג. לפי סוכנות הדירוג הריבית תחל לעלות באופן הדרגתי בשנה הבאה נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג. לפי סוכנות הדירוג הריבית תחל לעלות באופן הדרגתי בשנה הבאה צילום: עומר מסינגר

 

הממשלה נוקטת במספר צעדים כדי להעלות את ההיצע, בעיקר על ידי הגדלת הקרקע המיועדת לבנייה חדשה. כמו כן, משרד השיכון מקדם את הקמתו של משרד תכנון שאמור לאשר במהירות רבה יותר את תכניות הבנייה של אלפי יחידות דיור חדשות. אולם בדו"ח טוענים כי הצעדים של הממשלה לתמוך בדיור בר השגה יובילו גם להעלאת הביקוש. הם מציינים לדוגמה את התכנית למע"מ אפס, ומציינים שאף שהיא תגדיל את הביקוש, הוא בתורו יוביל למחסור בהיצע. לטענתם, תגובה לא גמישה בהיצע להעלאת הביקוש מבטלת את היעילות של המדיניות הפיסקאלית שנועדה לתמוך בדיור באמצעות סובסידיות מכוונות. יתרה מכך, הסובסידיות הממשלתיות עלולות להטיב יותר עם הקבלנים מאשר עם רוכשי הבתים. בינתיים, חוסר הוודאות סביב יישום הרפורמות הללו קרוב לוודאי שימשיך להכביד על השוק.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x