$
בונים קריירה ומשפחה

קבינט יוקר המחיה פועל לקדם כרטיסי תשלום בחיוב מיידי

הקבינט רוצה לחייב את חברות האשראי לשווק כרטיסי תשלום בחיוב מיידי לכל האוכלוסייה. עם זאת, ההצעה אינה עוסקת בעמלות שהן גובות מבתי העסק

רוני זינגר ושניר הנדלר 20:5822.12.13

קבינט יוקר המחיה ידון בבוקר בחיוב חברות האשראי להפעיל כרטיס חיוב מיידי (דביט) בישראל. השיטה הנפוצה בחו"ל מאפשרת ללקוח להחליט במעמד ביצוע העסקה אם החיוב ינוכה מחשבונו מיידית או במועד התשלום החודשי לחברת כרטיסי האשראי. כיום כרטיסי חיוב מסוג דביט מוצעים בישראל רק לחיילים, סטודנטים ולקוחות שהבנקים חוששים להעניק להם מסגרת אשראי, וההצעה עוסקת בהרחבת השימוש במוצר לכלל האוכלוסייה.

 

מדובר במהלך מתואם בין הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה למפקח על הבנקים דודו זקן, ובסביבתו של יו"ר קבינט יוקר המחיה, שר הכלכלה נפתלי בנט אומרים כי מדובר בצעד חשוב שיקל מאוד על בעלי העסקים הקטנים והבינוניים, שכיום נושאים בנטל של מנגנון החיוב הדחוי הנהוג בישראל, ומשלמים עבור עסקאות דחויות, אף שלא תמיד יש צורך בכך. "הלקוח שקונה במכולת בתחילת החודש, לא תמיד מעוניין לשלם רק בסופו, ולכן המטרה היא לאפשר לו לשלם באמצעות הכרטיס במזומן, במקום", אומרים גורמים המעורבים בהכנת ההצעה.

 

דיוויד גילה דיוויד גילה צילום: אוראל כהן

 

עם זאת, ההצעה אינה נוגעת במישרין בנקודה הבעייתית ביותר בכרטיסי הדביט המוצעים כיום: בתי העסק בישראל משלמים לחברות האשראי עמלה דומה, בין שהעסקה מתבצעת באשראי ובין שבחיוב מיידי. זאת אף שבעסקת דביט אין לחברת האשראי סיכון ממשי, שכן החיוב בחשבון הבנק של הלקוח מתבצע מיידית.

 

העמלות שהעסקים משלמים לחברות האשראי כיום משתנות בהתאם להיקף העסקה ועומדות על 1%-2.5% ממנה. ככל שסכומי העסקאות גבוהים יותר, כך גדלה העמלה לחברות האשראי - עמלה שמגלגלים העסקים לצרכן הסופי. מכיוון שעל פי רוב, מי שרוכש את המוצרים היקרים הם לקוחות מבוססים, האוכלוסיות החלשות שקונות מוצרים זולים מסבסדות למעשה את הלקוחות המבוססים.

 

בקבינט מקווים שהגברת השימוש בכרטיסי דביט תביא לצמצום של יותר מ־60% מהעמלות, ולהפחתת העמלות שגובות חברות האשראי על עסקאות דביט. בעקבות זאת גם אמור להיפתר העיוות שלפיו מחזיקי כרטיס הדביט נאלצים להשתתף בהוצאות הסליקה הגדולות של העסק.

 

כמו כן, השימוש בדביט אמור להקל על ניהול הוצאות הבית השוטפות ולמנוע מאנשים לבצע רכישות בסכומים ובתשלומים שהם לא יכולים לעמוד בהם. הכרטיס גם יאפשר לאנשים החסומים להוצאת כרטיסי אשראי לשלם בכרטיס, ולא רק במזומן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x