$
בורסת ת"א

רק קרן השתלמות אחת סיימה את השנה בתשואה חיובית

הנפילות בדצמבר גררו את קרנות ההשתלמות לסגור את השנה בהפסדים מוגברים. ילין לפידות עמד בראש בדצמבר ואנליסט - אחרון. הלמן אלדובי היה היחיד שלא סיכם את 2018 בהפסד

צלי גרינברג 14:5016.01.19

שנת 2018 נחתמה בנפילות חדות בשוקי האג"ח והמניות - וגם מקומן של קרנות ההשתלמות לא נפקד בדצמבר. תשואות קרנות ההשתלמות צנחו והתשואה הממוצעת היתה -2.72%. מי שהפסיד הכי פחות מבין קרנות ההשתלמות והפך למנצח של דצמבר 2018 הוא בית ההשקעות ילין לפידות, שהצליח להשיג תשואה שלילית של 2.19%, ובכך הפסיד פחות מהמתחרים. 

בסיכום 2018, שהתחילה בגאות ונגמרה בשפל, קרן ההשתלמות הלמן־אלדובי היתה היחידה שהצליחה להשיג תשואה חיובית, שעמדה על 0.16%.

אומנם הציבור לא שש לשמוע על הפסדים, אך במבט רחב תוצאות ההשתלמות ב־2018 זניחות יחסית. אלה מסתכמות בירידה של אחוז אחד בממוצע לכלל הקרנות, אך בבחינת שלוש שנים הושגו תשואות נאות. בבחינת חמש שנים, התשואה לשנה מגיעה ל־4.21% (עד נובמבר האחרון). בחלק מהקרנות מפליגה התשואה המצטברת לחמש שנים לרמה דו־ספרתית.

 

לפידות: "הפסדנו פחות כי אנחנו לא חמדנים"

יאיר לפידות, מנכ"ל משותף בילין לפידות, הסביר ל"כלכליסט" כי ההובלה בדצמבר נעוצה, בין היתר, במשנה הזהירות שבית ההשקעות נוקט בזמנים של משברים ותנודתיות בשווקים. לדבריו, "ככל שהמרווחים מצטמצמים, כפי שקורה למשל היום באג"ח הקונצרניות, אנחנו הופכים לזהירים יותר, ובשנה האחרונה המרווחים בשוק היו נמוכים מאוד. אז הקטנו חשיפות באג"ח הקונצרניות, ובמיוחד בחברות הנדל"ן האמריקאיות".

 

"הערכנו כי צפוי צורך בתיקונים, ודאגנו להקדים אותם", הוסיף לפידות. "לפי מדדי שארפ (מדדי ביצועי תיקי השקעות - צ"ג), המיקום שלנו מתחזק. כך היה במשבר 2008, כך במשבר 2011 וכך גם כעת. תמיד ספגנו פחות הפסדים במשברים, כי אנחנו לא חמדנים בשוק המתפרץ והגואה, ומתנהלים יותר ברציונליות ולפי תמחור".

 

יאיר לפידות יאיר לפידות צילום: תומי הרפז

 

 

"אנליסט תמיד העדיפו להשקיע ב'פינות' של השוק"

מי שרשמה את התשואה הגרועה ביותר והשתרבבה למשבצת החלשה בדצמבר 2018 היא קרן ההשתלמות של בית ההשקעות אנליסט. זו הציגה תשואה שלילית של 3.27% - פער של 1.08% מהמובילה ילין לפידות.

 

באנליסט העדיפו לא להתייחס לתשואות דצמבר, אך גורמים בשוק ההון מספרים ל"כלכליסט" כי בית ההשקעות "תמיד כיוון את עצמו לאורך השנים לפינות של השוק - כלומר לחברות הקטנות יותר, לסדרות האג"ח הקטנות יותר. לכן הוא גם נחשף יותר לחברות האג"ח האמריקאיות".

 

"מבין המוסדיים, לדוגמה, אנליסט החזיק במהלך 2018 אחזקה גדולה באמריקאיות יחסית למוסדיים האחרים", אמר גורם בשוק. "נוסף על כך, אצל המוסדיים כ־10% מההשקעות, בממוצע, מופנות לתיקים האלטרנטיביים. מנגד, כגוף קטן יחסית, יש לאנליסט חשיפה נוספת של כ־10% בחלק הסחיר של תיקי ההשקעות, שאין למוסדיים אחרים. לכן, כשהשוק עולה, אותן 'פינות' מאפשרות רווחים", הוא מסביר. "אך כשהשוק בתקופה לא טובה, המאפיין הזה מהווה חיסרון. דצמבר 2018 הראה בדיוק את משמעות החיסרון".

 

קרן ההשתלמות של אנליסט השיגה גם את התשואה השלילית המצטברת הגבוהה ביותר לשנת 2018, 1.84%, אך נשארה בין שלוש המובילות בתשואה מצטברת לשלוש שנים, עם 12.52%. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x