$
בורסת ת"א

איך השיגה מגדל תשואה של 1% כשהמתחרות הגיעו ל־5%

המסלול לחוסכים הצעירים עד גיל 50 של קרן הפנסיה מקפת של מגדל רשם בינואר־נובמבר 2016 תשואת חסר חריגה לעומת 4%–5% של המתחרות. עיקר הפער נובע מעיתוי פתיחת המסלול, כשחלק מהמתחרות ניצלו מצניחת הבורסות בתחילת ינואר

רחלי בינדמן 10:4205.01.17

במלאת שנה לאימוץ המודל הצ'יליאני לניהול השקעות בקרנות הפנסיה מתגלים פערים אדירים בין ביצועי מסלול הצעירים בחברות הביטוח. במסלול עד גיל 50 של כלל עמדה התשואה לחודשים ינואר־נובמבר 2016 על 5.84%, באלטשולר שחם פנסיה התשואה היתה דומה, בהראל היא עמדה על 5.5%, ובהפניקס על 5%. מסלול הצעירים במבטחים של מנורה רשם תשואה של 3.3%, ובולטת בחריגותה התשואה במסלול הצעירים של מקפת של מגדל עם 0.93%. זאת בזמן שבמסלול הכללי הוותיק שלה, שבו מנוהלים עשרות מיליארדי שקלים, הציגה מקפת תשואה של 3.02%

 

מתחילת 2016 כל מצטרף חדש לקרן פנסיה, או מי שעבר קרן, משויך לחיסכון מותאם גיל. חוסכים עד גיל 50 משויכים למסלול עם חשיפה מנייתית גבוהה, בני 50–60 למסלול עם סיכון בינוני, ומעל גיל 60 רמת הסיכון יורדת. אף שנאסר על הקרנות לפרסם ב־2016 את תשואות המסלולים, הם דיווחו עליהן באתרים שלהן, ומעיון בתשואות לחודשים ינואר־נובמבר עולים פערים אדירים בביצועי הקרנות במסלול הצעירים — שאליו נותבו מרבית הכספים מאז החלת השינוי.

 

 צילום: אוראל כהן

 

מתברר כי במסלולי הפנסיה החדשים היתה חשיבות מכרעת ליום פתיחתם. בעוד חלק מהגופים המירו מסלולים קיימים למסלול צעירים — דוגמת הפניקס, ולכן המסלול מנהל מעל 9 מיליארד שקל — חלק מהגופים, ובהם מקפת של מגדל וכלל פנסיה, פתחו לצעירים מסלול חדש, והמסלול הכללי הוותיק נסגר לכניסת מצטרפים חדשים.

 

בימים הראשונים של ינואר 2016 נרשמו ירידות חדות באג"ח ובמניות, כך שגוף שזרמו אליו כספים למסלול הצעירים רק באמצע ינואר, למשל, נכנס לשוק יורד, תוך שהוא פוסח על ההפסדים בימים הראשונים. כך, לדוגמה, מסלול הצעירים של כלל רשם בינואר תשואה חיובית של 1.8%, ובסוף החודש ניהל 3 מיליון שקל בלבד. מסלול הצעירים של מקפת רשם בינואר תשואה שלילית של 1.8%, מה שמסביר את רוב הפער ביניהן. המסלול של מקפת נפתח כבר ב־1 בינואר וספג את הפסדי תחילת החודש. בפברואר רשם המסלול של כלל תשואה חיובית של 0.8%, בעוד המסלול הכללי של כלל הפסיד כמעט 3%. באותו חודש ניהל מסלול הצעירים של כלל 24 מיליון שקל בלבד, ולדברי גורמים בשוק הביטוח, ברגע שסכומי הכסף קטנים, אפשר לפתוח ולסגור פוזיציות ביתר קלות לעומת סכומים גדולים. הדבר נכון, כמובן, גם למסלול הצעירים של מקפת, וגם אם היא סבלה מהירידות בתחילת ינואר, עדיין אין הדבר מסביר את תשואת החסר החריגה.

 

אם בוחנים את תשואות יוני־נובמבר, הפערים קטנים יותר, כשמגדל עם תשואה של 1.66%, כלל עם 2.12% והראל עם 3.28%. באמצע החודש אמורים להתעדכן נתוני התשואות של המסלולים מותאמי הגיל באתר משרד האוצר (פנסיהנט), וגופי הפנסיה יוכלו להשתמש בהם לצורך גיוס לקוחות חדשים. מקפת צפויה לסבול ממשקולת כבדה בעת שהנתונים הללו יעודכנו באתר האוצר, והיא תצטרך לנפק הסברים לתשואת החסר החריגה הזו במסלול הצעירים.

 

מה שעשוי להסביר את התשואה במגדל הוא ביצועי מסלול המניות שלה (חשיפה של 70% למניות), שרשם בינואר־נובמבר תשואה של 2.2%, בעוד המתחרים רשמו תשואה כפולה ויותר. כיוון שכל המסלולים של מגדל מנוהלים באופן דומה למעט שיעור החשיפה, החולשה של מגדל במניות ב־2016 מסבירה את החולשה במסלול הצעירים מוטה המניות.

 

מגדל פספסה אשתקד כאשר נצמדה בשוק הישראלי למדדים המובילים, שרשמו תשואה שלילית. מה שתרם לתשואה ב־2016 במסלול הוותיק שלה, שבו נמצא רוב הכסף, היה בעיקר תיק האג"ח והתיק הלא סחיר, בעוד מסלול הצעירים לא כלל השקעות לא סחירות. החולשה של מגדל בניהול האפיק המנייתי בתיק היתה, אם כן, פקטור משמעותי שגרר את מגדל לביצועי החסר המשמעותיים.

 

ממגדל נמסר כי "כל ניסיון להשוות בתשואות המסלולים תלויי הגיל שהושקו לפני שנה מטעה, כיוון שהתחילו מאפס והיקפי הכספים שנצברו בהם היו נמוכים מאוד. התנודתיות בתשואות, בדגש על החודשים הראשונים, יצרה את העיוות המשתקף. עם השיפור בצבירות יש להניח שהפערים יצטמצמו. ראוי לבחון את תשואות המסלולים בטווח הארוך".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x