$
בורסת ת"א

חוזה ענק: שותפות לווייתן תספק גז לירדן בשווי של כ-10 מיליארד דולר

הירדנים התחייבו לרכוש גז למשך 15 שנה דרך חברה־בת של נובל אנרג'י. הם הסכימו לשלם מחיר גבוה על הגז - יותר מהמחיר שנקבע בחוזה היקר בין חברת החשמל למאגר תמר ויותר מהתקרה שקבע מתווה הגז. בנוסף הירדנים יממנו את הולכת הגז עד לגבול

ליאור גוטמן 14:0726.09.16

שותפות לווייתן חתמה היום (ב') על חוזה לאספקת גז לחברת החשמל הירדנית. ההסכם נחתם בשגרירות ארה"ב בעמאן בנוכחות נציגי נובל אנרג'י, דלק ורציו המחזיקות במאגר.

 

עד היום, ההסכם נשמר בסוד לבקשת הירדנים משום שמי שימכור את הגז לחברת החשמל הירדנית לא תהיה שותפות לווייתן ישירות, אלא חברת־בת של נובל. כך, יוכלו הירדנים להגיד שהם רוכשים מנובל האמריקאית, ולא מהציונים.

 

 

על פי ההסכם הסופי, שנשען על מזכר ההבנות שנחתם ב־2014, השותפויות התחייבו לספק לירדן גז טבעי למשך כ־15 שנה לאחר תחילת האספקה המחסרית של המאגר (עד סוף 2019), בהיקף של 45 יחידות BCM (מיליארד מטר מעוקב) ב־10 מיליארד דולר. בכל שנה יסופקו 3 מיליארד מ"ק, עם אופציה להגדיל לפי דרישה ל־4 מיליארד מ"ק בשנה. לחוזה נוסף תנאי לחיבור צנרת מקומית של 40–60 ק"מ עד לגבול.

 

גם מחיר הרצפה יהיה גבוה מהתקרה שקבע מתווה הגז

 

המחיר בין המזכר לחוזה השתנה, כשבראשון המכירה הייתה אמורה להניב כ־15 מיליארד דולר והיום עודכן המחיר ל־10 מיליארד דולר.

על פי ההערכות לחוזה הבטחת רכישה מינימלית (TAKE OF PAY) של 70%, כלומר הירדנים ישלמו בכל מקרה על רוב החוזה בין אם צרכו את הגז או לא.

 

ההפרש בין המזכר לחוזה מיוחס לצניחת מחירי הנפט בעולם שחוזה הגז צמוד אליו. בנוסף, הירדנים ישלמו עבור עלויות ההולכה של הגז מישראל לנקודת הגבול. בהסכם נקבע כי מחיר הגז יעמוד על כ־6.2 דולר ליחידת אנרגיה. לשם השוואה, חברת החשמל משלמת כ־5.8 דולר ליחידה, בעוד שמתווה הגז קבע תקרת מחיר של 4.7 ליחידה. בלווייתן מסרבים לספר, אבל ההערכות הן שלחוזה עם ירדן מחיר מינימום של כ־5.2 דולר ליחידת אנרגיה, בכל מקרה גבוה מהמתווה. נובל טרם הכריזה על כך שהיא תפתח את המאגר.

 

מלבד זאת, ירדן הסכימה לאפשר לישראל להשתמש בצנרת ההולכה שלה כדי להעביר גז למצרים, כך שבמקרה ויחתם עימה בהמשך הסכם גז, השותפויות פתחו אפשרות הולכה שלא הייתה קיימת קודם.  

שר האנרגיה יובל שטייניץ שר האנרגיה יובל שטייניץ צילום: נמרוד גליקמן

 

חתימת ההסכם הופכת את ישראל ליצואנית גז בקנה מידה אזורי, וייתכן שכבר השנה יחתמו חוזים חדשים. ביני זומר, מנהל נובל אנרג'י ישראל, ברך על חתימת החוזה עם ירדן ואמר כי "נובל אנרג'י ושותפיה ממשיכים לקדם את פרויקט לווייתן". ובכל זאת, עם החתימה נשמעו קולות גינוי ותמיכה. שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר כי "זהו ציון דרך חשוב בחיזוק היחסים ושיתוף הפעולה האסטרטגי בין ישראל לירדן ולאזור כולו. מתנגדי המתווה צריכים לבקש סליחה מעם ישראל ביום הכיפורים הקרוב. לו קמפיין ההטעיה ההזוי שהובילו היה מצליח - ישראל הייתה מאבדת את אחד מנכסיה האסטרטגיים החשובים ביותר. זהו רגע היסטורי בו ישראל הופכת ליצואנית אנרגיה וגז טבעי".

 

"שטייניץ יתבייש ששנה עברה ומחיר הגז לא השתנה"

 

מי שביקרה את ההסכם היא ח"כ שלי יחימוביץ' שאמרה היום כי "דבריו של השר שטייניץ כאילו מתנגדי המתווה צריכים לבקש סליחה נוכח העיסקה עם ירדן מעידים על בורות תהומית ומדאיגה".

 

ח"כ שלי יחימוביץ' ח"כ שלי יחימוביץ' צילום: אלכס קולומויסקי

 

לתפיסתה, המתווה כלל לא היה קשור ליצוא לירדן ולרשות הפלסטינית, כיוון שלטענתה "מאז ומעולם היו השתיים כלולות יחד עם הגז הדרוש למשק הישראלי, הן לא נספרו כחלק מהייצוא, ואיש לא התנגד לכך". אלא שכחלק ממתווה הגז, מכסת הייצוא של כריש ותנין שנמכרו לאנרג'יאן היוונית לפי כמה שבועות הועברה למאגר לווייתן, ולכן אין שינוי בסך הייצוא. עוד היא מתעלמת מהעובדה שללא המתווה, לא ברור אם המאגר היה מפותח, כך שהתועלת הגיאו־פוליטית מההסכם ברורה.

 

עם זאת, יחימוביץ' צודקת שהמדינה לא פעלה לפיתוח צנרת שנייה לישראל ולא נגעה במחיר הגז השערורייתי של חברת החשמל, שזול רק בכ־7% ממחיר הגז של ירדן, שקבעה יו"ר רשות החשמל אורית פרקש-הכהן. "מוטב לשטייניץ שיתבייש בושה עמוקה על כך ששנה שעברה מאז המתווה המהולל ואזרחי ישראל עדיין מחכים לבשורת הגז הטבעי, כך שאפילו חברת החשמל נאלצת לקנות פחם כי הוא זול יותר מהמחיר המופקע שהוענק במתנה לטייקוני הגז", טוענת יחימוביץ'.

 

לא לגמרי ברור מה מבקשת חברת הכנסת שחברת החשמל תעשה נכון להיום: באין תחנות כוח חדשות, הפעלת הפחמיות מחויבת המציאות, בוודאי בעולם בו מספקים 40% מהביקוש. 

מפת צינור הגז לירדן מפת צינור הגז לירדן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x