יורם סירקיס: "כדאי לבחון הנפקת אג"ח ממשלתיות צמודות למדד מחירי הדירות"
לדברי סמנכ"ל וראש החטיבה לניהול נכסי לקוחות בבינלאומי בכנס מדדים 2016 של "כלכליסט", "צעד זה עשוי לסייע במניעה של זרם הסטת הכספים היום מהשקעות פיננסיות להשקעות ריאליות"; אשר קוז'יקרו כינה את הרפורמה בהרכב המדדים כ"מהפכה סוציאלית שתסייע מאוד לחברות הקטנות"
"מעבר לרפורמה בהרכב המדדים והשינוי המתכונן במבנה הבורסה להפיכתה לחברה עסקית, כדאי גם לבחון הנפקת אג"ח ממשלתיות צמודות למדד מחירי הדירות. צעד זה עשוי לסייע במניעה של זרם הסטת הכספים היום מהשקעות פיננסיות להשקעות ריאליות", אמר הבוקר (ג') יורם סירקיס, סמנכ"ל וראש החטיבה לניהול נכסי לקוחות בבנק הבינלאומי.
סירקיס דיבר במושב שעסק ברפורמת המדדים הקרובה והשפעתה על המסחר בבורסה בהנחייתו של סגן עורכת שוק ההון, עמיר קורץ, בכנס המדדים 2016 של "כלכליסט".
לדבריו של סירקיס, למהלך כזה עשויות להיות תוצאות חיוביות בהיבט של צינון עליית מחירי הדירות, עלייה במחזורי המסחר ותמריץ גדול יותר שיהיה למדינה שהנפיקה את אותן אגרות חוב טיפול בעליית מחירי הדירות.
בנושא יישום רפורמת עדכון המדדים המתוכננת התייחסו חברי הפאנל להשפעתו הצפויה להערכתם של המהלך. אשר קוז'יקרו, מנהל חדר מסחר מדדים בישראל בבית ההשקעות קסם, כינה את הרפורמה כ"מהפכה סוציאלית שתסייע מאוד לחברות הקטנות". קוז'יקרו הדגיש את ההזדמנות שטמונה בהפצת מניות שתתבצע מצידן של חברות שיהיו מעוניינות להמשיך להיסחר במדדים המובילים ולכן תידרשנה להגדיל את שיעור אחזקות הציבור. "לעתים, בהפצות כאלה יש הנחות לא קטנות והן למעשה יקבעו איך תיראה הבורסה ביום שאחרי".
פרופ' רפי אלדור, מהמרכז הבינתחומי הרצליה, העריך כי "אם נאפשר מסחר לחברות שמגיעות מחו"ל להיסחר כאן גם בימי שישי וראשון, נצליח להביא לכאן יותר חברות ולהגדיל את מחזורי המסחר".
לדעתו של אלדור הרפורמה המתוכננת היא מינורית. "הרפורמה תסייע בפתרון בעיית הנזילות אבל חשוב יותר לאפשר לבורסה בת"א ליצור פלטפורמה שתאפשר לחברות שנסחרות בחו"ל להיסחר בישראל", אמר.
סירקיס סבור כי המהלך שצפוי להשפיע בצורה המשמעותית ביותר הוא שינוי מבנה בעלות הבורסה. השינוי המבני המתוכנן מזה זמן רב עוד לא יצא לפועל ואם יתממש הוא צפוי להביא את הבורסה לפעול בדומה לבורסות בעולם כחברה עסקית לכל דבר עם בעלי מניות. זאת בניגוד למבנה הקיים היום של קואופרטיב ללא מטרות רווח. "המהלך הזה בשילוב עם מסחר כפוי של מניות זרות שייסחרו בבורסה בת"א ובשיתוף פעולה של הבורסה בת"א עם בורסות מחו"ל אלו הם צעדים שיכולים להביא לקפיצת מדרגה בבורסה המקומית", אמר סירקיס.
רועי אופיר, מנהל אגף ייעוץ בדיסקונט, הצביע על חוסר הפרופורציה הקיים בין היקף המועסקים בישראל בתעשיות העילית לבין התפלגות ההשקעות בהן, "כאשר כמעט מחצית מהיקף ההשקעות בהן בשלבים המוקדמים מקורן במשקיעים זרים. השלב המוקדם של ההשקעות הוא בעיקר השקעה שממנת הוצאות שכר וכאשר החברה גודלת מי שקוצר את הפירות אלו הם משקיעים זרים או תאגידי ענק מחו"ל".
אופיר מציע לקיים מודל שיאפשר השקעה בחברות הזנק באמצעות זירת מסחר מאוחדת כאשר פחות רלוונטי כאן לדעתו של אופיר הוא הפוקוס באיזה מודל תתבצע ההשקעה (חממה טכנולוגית או קרנות הון סיכון) אלא חשוב עצם קיומה של הפלטפורמה. "אני בהחלט חושב שזה כיוון נכון לאפשר לחברות כאלו לדווח דיווח חצי שנתי במקום דיווח רבעוני אבל אם מסתכלים על כמות היועצים ובעלי הרישיון לסחור נוכחים לדעת שכמותם הולכת ופוחתת ולכן זה אומר שבסיכומו של יום יש פחות לקוחות שמשתתפים בשוק ולכן דרוש כאן טיפול".