$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

פוטאש מתגייסת לטובת כיל: "הכבדת המס תפגע במדינה"

יוכן טילק, מנכ"ל חברת האשלג הקנדית שמחזיקה ב־14% מכיל, שיגר מכתב לראש הממשלה שבו ביקש לקיים דיונים בנוגע לוועדת ששינסקי 2. נציגי הממשלה ייפגשו היום עם הנהלת כיל כדי לנסות ולחדש את השקעות החברה בישראל

גולן חזני 06:4617.09.15

ענקית האשלג הקנדית פוטאש, המחזיקה ב־14% מכיל, מצטרפת לקריאות לממשלת ישראל שלא להטיל מיסוי נוסף על כיל. בתחילת השבוע שיגר המנכ"ל של פוטאש, יוכן טילק, מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

עותקי המכתב נשלחו לשר הכלכלה אריה דרעי, שר האוצר משה כחלון ושרת המשפטים איילת שקד, ולמקביליהם בממשלת קנדה. "כאחד המשקיעים הזרים הגדולים בישראל, התעודדנו לשמוע וללמוד שהממשלה החליטה לעשות חשיבה מחדש על המלצות ששינסקי 2. אני מציע לממשלה לשקול בזהירות את טווח ההשפעה של מיסוי נוסף על התעסוקה בכיל, על בעלי המניות בכיל ואף על מדינת ישראל. נשמח אם תאפשר לנו לדון בנושאים האלה איתך ועם שרים נוספים בממשלה", כתב טילק.

 

ועדת ששינסקי 2 המליצה להטיל מס של עד %42 על רווחי הון, להנהיג תמלוג אחיד של %5 על משאבי הטבע ולשלול הטבות מס על כריית משאבים. ההמלצות אמורות להכניס 500 מיליון שקל לקופת המדינה מדי שנה.

 

"האחזקה במניות כיל במשך 15 שנה היא הבעת אמון בכלכלה הישראלית", כתב טילק. "ההשקעה נתמכה בקשרים ההדוקים בין ממשלות קנדה וישראל".

 

טילק, שהחליף את המנכ"ל ביל דויל ביולי 2014, טוען כי על הממשלה להתחשב במצב שוק האשלג העולמי בבואה לקבל החלטות על מיסוי כיל: "זו אכן משימה קשה וכמעט בלתי אפשרית להבטיח את האיזון היעיל בין התועלת לציבור ממשאבי טבע לבין יציבות של עסקים הפועלים בתחום. המאמצים של הממשלה להשיג את האיזון יהיו יעילים יותר אם יביאו בחשבון את המצב בשוק הדשנים העולמי.

 

 

הביקוש וההיצע של פוספט ומוצרים כימיים הוא ביקוש גלובלי, והתחרות קיימת בכל שוק שבו כיל פועלת. ההאטה בכלכלה העולמית בחודשים האחרונים וצמיחה אפסית בשווקים המתעוררים (הכוונה בעיקר לסין — ג"ח), יחד עם ההחמרה בסנטימנט בשוק הסחורות והמצב הפיננסי המאתגר בשווקים, דחפו להפחתה והתאמה בביקושים בשוק הסחורות העולמי. העלייה בעלויות התפעוליות של כיל, שהן שילוב בין התחרות הגלובלית להכבדת המיסוי מצד הממשלה על כיל, ישפיעו על פעילות כיל וכתוצאה מכך על הכנסות העתידיות של הממשלה ממיסוי החברה".

 

היום, כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", ייפגשו מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר, הממונה על אגף תקציבים באוצר אמיר לוי, מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט (חברי צוות הארבעה) עם הנהלת כיל כדי למצוא נוסחה שתאפשר לחברה לחזור להשקיע בישראל. על פי החלטת ועדת השרים לחקיקה, חוק ששינסקי 2 יקודם רק אם תהיה הסכמה של כל חברי צוות הארבעה. בהיעדר הסכמה, יוחזר הנושא לדיון מחודש בממשלה.

 

הצעת הפשרה של כיל: הקרטל ייחשף 

> הסכם פשרה הוגש בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בתל אביב במסגרת תביעה ייצוגית נגד כיל, שהוגשה ב־2013 על ידי חברת סי.אף.איי באמצעות עורכי הדין יצחק אבירם ושחר בן מאיר. בתביעה, שהוערכה ב־3.3 מיליארד שקל, נטען כי כיל הטעתה במכוון ולא גילתה את דבר היותה צד לקרטל בשוק האשלג. לפי ההסכם, כיל תערוך שינוי בדו"ח הרבעוני והתקופתי שלה כך שיכלול הערות לגבי האשלג, מהמוצרים העיקריים שלה. כך, כיל תציין כי רמת התחרותיות בשוק עשויה להיפגע ולהביא לשינוי במחירי האשלג. החברה תעריך את חלקו של כל מתחרה בשוק האשלג, ותציין שאם קיים תכנון להרחבה בכושר הייצור במפעלי שחקניות בולטות בשוק, הדבר יביא להגברת התחרותיות. בדו"חות השנתיים ובדיווחים העתידיים תעדכן כיל על כל שינוי מהותי בשוק האשלג הגולמי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x