$
מט"ח וסחורות

"הנפט סיים את הירידות - והוא בדרכו מעלה"

רוברט ריימונד, שחזה את התמוטטות מחירי הגז הטבעי, סבור כי אנו צפויים לעלייה בביקוש לנוזל השחור ולירידה בהיצע - דבר שיביא להתייקרות הסחורה ל-65-75 דולר לחבית

שירות כלכליסט 21:0813.09.15

השנה האחרונה היתה שחורה עבור הנפט: מחירו צנח ב-50% לכ-45 דולר לחבית; ואם להאמין לכלכלני גולדמן זאקס - מחיר הסחורה עשוי עוד להגיע לכ-20דולר לחבית. ואולם יש מי שסבורים כי הנפט הגיע לתחתית - והוא בדרכו מעלה: רוברט ריימונד, מייסד קרן הגידור RR Advisors, שחזה לפני חמש שנים את התמוטטות מחיר הגז הטבעי,  סבור כי "הנוזל השחור סיים את מחזור הירידות האחרון שלו". בראיון ל-CNBC הוא אמר כי הביקוש לנפט צפוי להתאושש, בעוד ההיצע יתכווץ - דבר שיוביל לעליית המחיר ל-65-75 דולר לחבית.

 

 

 

לדברי ריימונד, היצע הנפט גדל ב-5 מיליון חביות ביום ב-24 החודשים האחרונים, בעוד הביקוש גדל ב-2.3 מיליון חביות - מה שהוביל לעודף היצע. "כעת אנחנו מתחילים להיות עדים לתופעה ההפוכה - הביקוש יעלה על ההיצע", הוא אומר. ריימונד גם מסתמך גם על מקרים דומים בעבר בהם הנפט רשם ירידות חדות והתאושש - ב-1986 וב-1998.

 

 

 

ביום שישי הוריד גולדמן זאקס את התחזית למחיר הנפט הגולמי מסוג WTI לרמה ממוצעת של 45 דולר לחבית, לעומת תחזית של 57 דולר לחבית שפורסמה במאי. בבנק הורידו גם את התחזית בנוגע לנפט מסוג ברנט ל-49.50 דולר לחבית מ-62 דולר. "עודף ההיצע בשוק הנפט משמעותי יותר מכפי שהערכנו ולכן התחזית כעת היא שהמגמה הזו תימשך גם ב-2016", כתבו האנליסטים בדו"ח בהתייחסם לפוטנציאל להגברת הייצור מצד איראן ולאספקה גבוהה מצד חברות אופ"ק. במקביל, סוכנות האנרגיה בינלאומית העריכה כי ייצור הנפט בקרב המדינות שאינן חברות בארגון אופ"ק יירד בשנה הבאה בשיעור הגבוה ביותר מזה למעלה משני עשורים.

 

למה הנפט יורד לאחרונה?

 

באתר מרקטווץ' פירטו סיבות נוספות לירידות האחרונות במחירי הנפט:

 

חוסר הפעולה מצד אופ"ק: על אף הקריאות הגוברות ממדינות יצרניות נפט כמו ונצואלה, באופ"ק לא מתכוונים לקיים פגישת חירום, ומועד הפגישה המתוכננת הבאה נשאר בדצמבר. "בשורה התחתונה, אנחנו לא מצפים שאופ"ק יחליטו בדצמבר על ירידה בייצור", אומר ג'יימס וויליאמס, כלכלן אנרגיה ב-WTRG אקונומיקס. סעודיה, יצרנית הנפט הגדולה ביותר בארגון הבהירה היטב כי אין בכוונתה להוריד את הייצור, זאת על מנת לשמור על נתח השוק שלה. אולם, העלייה בשנים האחרונות בייצור בארה"ב "הפחיתה בצורה משמעותית את היכולת של אופ"ק לשלוט בשווקי הנפט העולמיים", מציין צ'רלס פרי, מנכ"ל חברת הייעוץ בתחום האנרגיה, פרי מנג'מנט. בדו"ח החודשי שפורסם בסוף אוגוסט ציינו באופ"ק כי אין "פתרון מהיר" לסביבת המחירים הנמוכה. ביום שני יפורסם הדו"ח הבא של הארגון.

 

 

 

נפט מאינדונזיה ומאיראן: באופ"ק יצטרכו להתמודד גם עם העובדה שהשוק העולמי יוצף בעוד נפט. אינדונזיה לדוגמה ייצרה לפי ההערכות 930 אלף חביות ביום ב-2013. בשבוע שעבר נמסר לאינדונזיה כי תוכל לשוב כחברה באופ"ק בפגישה הבאה בדצמבר, אולם לפי ההערכות היא תמשיך לייצר את אותה כמות של נפט בין אם תהיה חברה בארגון ובין אם לא. אף שהחברות ככל הנראה תספק לה השקעות נוספות. במקביל, איראן, שהסכם הגרעין עימה צפוי להיות מאושר בקונגרס האמריקאי, תשוב ככל הנראה לייצר נפט בכמויות גדולות. ההערכה הרווחת היא שאיראן תוסיף בסביבות מיליון חביות ביום לשוק העולמי.

 

תחזוקת בתי הזיקוק בארה"ב: הסתיו הוא בדרך כלל עונת התחזוקה בבתי הזיקוק בארה"ב. על פי דו"ח של ה-EIA , בשבוע הראשון של ספטמבר נרשמה כתוצאה מכך ירידה של 1.9% בניצול בתי הזיקוק, בעוד שאספקת הנפט עלתה ב-2.6 מיליון חביות. ההאטה הזו בבתי הזיקוק בשל עבודות תחזוקה מובילה לירידה בביקוש. אולם המומחים מציינים כי השוק בדרך כלל מוכן לכך, והירידות הגדולות קורות בשל בעיות לא צפויות בבתי זיקוק כמו פיצוץ או הוריקן.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x