$
בורסת ת"א

קרנות ההשתלמות של המורים: "לבחון מעורבות המדינה בכשל בבנק לאומי"

הקרנות שלחו מכתב ליועץ המשפטי לממשלה, למבקר המדינה ולנכסים מ.י: "האם החברה מבצעת בדיקות בפרשת העלמות המס בארה"ב?"

רחלי בינדמן 21:5225.01.15

קרנות ההשתלמות של המורים והגננות המחזיקים במניות בנק לאומי שלחו ביום חמישי האחרון מסכת מכתבים בנוגע לפרשת העלמות המס בבנק לאומי. אלא שבאופן מפתיע, המכתבים הופנו לא להנהלת בנק לאומי - אלא ליועץ המשפטי לממשלה, לחברת נכסים מ.י הנמצאת בבעלות המדינה ומחזיקה אף היא במניות הבנק (5%) וכן למנכ"ל בנק מזרחי אלדד פרשר, ומנכ"ל בנק הפועלים ציון קינן.

 

במכתבים שהופנו למנהלי הבנקים הפועלים ומזרחי מציגות הקרנות דרישה מקדימה, כי אם וכאשר ידרשו הבנקים מרשויות המס האמריקאיות לשלם אף הם קנס בגין העלמות מס של לקוחותיהם, אל להם לאשר כל הסדר עם רשויות המס, מבלי להביאו מראש לאישור אסיפת בעלי המניות בבנקים; זאת, בניגוד למקרה לאומי שם אושר ההסדר בדירקטוריון בלבד.

 

"במידה שבשלב כלשהוא יפעל בנק מזרחי לגיבוש הסדר דומה מול רשויות המס בארה"ב, שהבנק ידווח על כך ברבים זמן מספיק מראש, וכן יפעל להביא את נוסח ההסכם לאישור מקדים של אסיפת בעלי המניות וזאת בליווי דיווח על מלוא הפרטים והנימוקים שעמדו ביסוד גיבוש ההסכם ומתן דגש והסבר מדוע אין כל חשש ממשי שההסדר מגלם הטבה לנושאי משרה בבנק", נאמר במכתבים.

 

במקביל פנו קרנות ההשתלמות של המורים והגננות, שמי שעומד בראשן כיו"ר הוא אייל גבאי, לשעבר מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות ובאחרונה המומחה מטעם בית המשפט בהסדר החוב של אי.די.בי, במכתבים ליועץ המשפטי לממשלה, למבקר המדינה ולחברת נכסים מ.י. במכתבים אלו דורשות הקרנות לבחון את מעורבות המדינה בכשל בבנק לאומי, כמי ששלטה בעבר במניות הבנק, ובכלל זה בעת פרשת העלמות המס.

 

אייל גבאי אייל גבאי צילום: עמית שעל

 

"משהחברה החזיקה, ככל הנראה במועדים הרלוונטים, במניות בנק לאומי בשם המדינה, ואף היתה בעלת השליטה בבנק, נבקש לדעת את הדברים הבאים: האם היה בכוחה של החברה למנוע את המעשים החמורים שהתרחשו, תחת עיניה הפקוחה של החברה? מי היו נושאי המשרה בזמנים הרלוונטים שהיו חלק מקבלת ההחלטות בעניין בנק לאומי? האם החברה פועלת בימים אלו ומבצעת אי אלו פעולות בדיקה ובחינה בעניין המקרים שהתרחשו בעניין בנק לאומי?"

 

הביקורת על חברת מ.י שבבעלות המדינה מתחדדת על רקע העובדה שהמדינה עצמה מבקרת מצידה את התנהלות הגופים המוסדיים המנהלים את כספי הפנסיה של הציבור בפרשה. לפני שבועיים שלחה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר מכתב לגופים המוסדיים בדרישה כי יציגו בפניה את קווי הפעולה בה החליטו לנקוט מול לאומי, כמי שאמונים לייצג את האינטרס של החוסכים שכספיהם מושקעים בין היתר במניות הבנק. סלינגר דרשה כי במידה והמוסדיים לא קיימו דיון בפרשה בוועדות ההשקעה שלהם, כי עליהם לעשות זאת תוך ימים ספורים ולדווח לה על המהלכים. כעת, כאמור תוקף גוף מוסדי גם את מעורבות המדינה בפרשה, כמי שהיתה בעצמה בעלת מניות מהותית בבנק, בעת האירועים.

 

בתוך כך, שלח באחרונה איגוד בתי ההשקעות שבראשו עומד היו"ר חגי בדש, מנכ"ל בית ההשקעות פסגות, מכתב נוסף לבנק לאומי המלין על התגובה הלקונית שקיבל מהבנק על המכתב ששלח לו לפני כמה שבועות בדרישה לקבלת מידע בנושא הסדר הפשרה מול רשויות המס והמהלכים שמתכנן הבנק לנקוט מול בכירי הבנק בעבר ובהווה שהיו מעורבים בפרשה.

 

במכתב התשובה של לאומי עליו חתומה מרגלית וגנר-גובי מחטיבת הייעוץ המשפטי של הבנק, נכתב בלקוניות "אנו מפנים אותך (יוליה מרוז - מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות, ר"ב) למידע הפומבי שפירסם הבנק, הן בדוחות הכספיים והן בדיווחים מיידים, אשר נותן מענה למרבית הנושאים שהועלו במכתבך". באשר לדרישת האיגוד בפרסום דיווח מיידי ביחס לצעדים שבכוונת הבנק לנקוט מול הבכירים נכתב "בקשה זו אינה מעוגנת בהוראות הדין ולא נוכל להענות לה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x