$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

נפתח הקרב על הסדר החוב הבא באי.די.בי

מחזיקי האג"ח ובנק הפועלים מתחילים להיערך ולנסות להקדים זה את זה לקראת היום שבו קופת המזומנים תתרוקן, אם בן־משה ואלשטיין לא יעמדו בהתחייבויותיהם להזרמות עתידיות. בעלי השליטה מסרבים כרגע להתחייב להזרמות

גולן חזני 06:5325.11.14

המוזיקה בסביבת בעלי השליטה באי.די.בי, אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה, משתנה. גורמים מקרב מחזיקי האג"ח של אי.די.בי בעבר ובהווה, ששוחחו עם השניים בימים האחרונים, סיפרו על שינוי בתגובות שלהם בנוגע לשאלה על ההזרמות העתידיות שלהן הם מחויבים. 

אותם גורמים סיפרו כי אם עד יום חמישי, התגובה היתה מיידית – "ברור שנעמוד מאחורי החברה. אנחנו מחויבים לאי.די.בי ובאנו לטווח הארוך. נעמוד בכל הצעות הרכש וההתחיבויות להזרמות בהנפקת זכויות. הסירו דאגה מלבכם", הרי שמאז מוצאי שבת האחרונה הטון השתנה והתשובה המתקבלת היא: "אנחנו עוד בודקים את הדברים. אין לנו כרגע החלטות מגובשות. נודיע כשיהיו". לשינוי הזה יש משמעות אחת: אלשטיין ובן־משה שוקלים את צעדיהם לגבי ההזרמות העתידיות. היקף ההשקעות העתידיות שלהן התחייבו בן־משה ואלשטיין מסתכם ב־900 מיליון שקל, מתוכם 400 מיליון שקל שיוזרמו לתוך אי.די.בי פתוח ב־2015 וחצי מיליארד שקל המיועדים לביצוע הצעות רכש בשנים 2016-2015.

 

"לראשונה ישנה תחושה שבעלי השליטה מפנימים היטב את מצבה האמיתי של אי.די.בי, ולכן גם הפסיקו לזרוק הצהרות באוויר על המחויבות שלהם לחברה. הם מבינים שיש צורך בשינויים, וכי גם אם יזרימו עוד 2 מיליארד שקל, זה עלול שלא להספיק. לכן הם מדברים על צעדים אחרים", אמר גורם המקורב לשיחות שהיו אתמול.

 

עד היום הזרימו אלשטיין ובן־משה 1.1 מיליארד שקל לתוך החברה ו־300 מיליון שקל נוספים לכיסם של מחזיקי האג"ח לשעבר של אי.די.בי אחזקות. "זה סכום עתק של 1.4 מיליארד שקל. הם מפנימים שלא ניתן לזרוק עוד כסף בצורה כזו וצריך לבצע צעדים ממשיים להבראת החברה", אמר אותו גורם.

 

 

למעשה, בימים אלה ממש מתחיל הקרב על הסדר החוב הבא. אלשטיין ובן־משה נמנעו מאז ניסיון ההנפקה הכושל של אדמה והתרסקות המניות של אי.די.בי פתוח ודסק"ש בבורסה מלצאת בהודעה משותפת, אף שניסיונות לצאת בהודעה כזו היו ככל הידוע. מקורבים לבעלי השליטה אמרו כי לא נראה שמי מהם ייצא בהצהרה לפני פגישה ביניהם בשבוע הבא בתל אביב, ובטרם יגבשו את מצבם מבחינת הזרמות הכספים האפשריות.

 

 


 

הן בן־משה והן אלשטיין לא מוכנים לדבר על הסדר או להעלות את צמד המילים על דל שפתותיהם. יש לכך הרבה סיבות. אחת מהן, הבולטת, היא היריבות בין השניים. מאז רכשו את השליטה באי.די.בי ביוני, הם פעלו בשני מישורים: לאפשר לחברות־הבנות לצוף ולא להתרסק, מצד אחד, ולפעול מול ה"אויב", שהוא השותף שלהם לשליטה באי.די.בי מצד שני. להערכת מקורבים למגעים, בימים אלה מתקיים בין אלשטיין ובן־משה משחק פוקר במגרש נוסף. אף אחד מהם איננו רוצה להיות הראשון שמשתמש במילים הסדר חוב ומקווה שיריבו ימצמץ ראשון. ואז יוכל השני ליחצן את העובדה הזו ולהרוויח עליה נקודות.

 

אלשטיין ובן־משה מחויבים לשתי הצעות רכש מבעלי מניות המיעוט של אי.די.בי פתוח ב־2015 ו־2016 של 250 מיליון שקל ו־262 מיליון שקל בהתאמה, ובמחיר של 8.3 שקלים ו־8.7 שקלים למניה בהתאמה. בעלי מניות המיעוט ברובם הם מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות בראשות בית ההשקעות אקסלנס, קרן הפנסיות הוותיקות גילעד, קרן ברוש ודוד אדרי. גם אחרי התאוששות של 5.6% במניית אי.די.בי למחיר של 2.25 שקלים, הרי שבהצעת הרכש מדובר במחיר שגבוה פי 3.7 מהמחיר בשוק, מחיר שאלשטיין ובן־משה מתחילים להבין שאין היגיון בלשלם אותו.

 

מוטי בן משה מוטי בן משה צילום: נועם גלאי, אתר מכבי ת"א

 

בשיחות מקדמיות עם חלק מבעלי מניות המיעוט עולות כמה אפשרויות לשינויים במתווה ההסדר, כדי ששני בעלי השליטה יוכלו לקבל תמורה כלשהי בעד ההזרמה. הבולטת שבהן היא עמידה בהתחיבות להצעת הרכש מבעלי המניות המיעוט, אבל שבתמורה יתחייבו אלה להשתתף בהנפקת הזכויות של אי.די.בי פתוח. כלומר: 250 מיליון שקל שיועברו לכאורה לרכישת המניות ישמשו להשתתפות הציבור והמוסדיים בהנפקת הזכויות ויגדילו את ההון שמוזרם לחברה. המחלוקת העיקרית בשלב זה הנה סביב המחיר שבו תתבצע הנפקת הזכויות האמורה. צעד כזה פוגע משמעותית בזכויות של מחזיקי האג"ח לשעבר של אי.די.בי, אבל מנגד, החלטה של אלשטיין ובן־משה לא להזרים עלולה למוטט את החברה והאינטרס שלהם היא להשאיר אותה בחיים.

 

כדי לצלוח פירעונות של 940 מיליון שקל ב־2015, אי.די.בי זקוקה ל־300 מיליון שקל לפחות שהמקורות שלהם אינם מצויים כיום בידיה. למעשה, החברה יכולה לשרוד עם המקורות הקיימים רק עד יוני 2015 והסיכוי היחיד שאי.די.בי פתוח תשרוד ללא הזרמות היא מכירה של מניות כלל ביטוח בשוק, שהיא פתרון אפשרי זמני, אבל ייתקל בהתנגדות מיידית של מחזיקי האג"ח של פתוח.

 

מבין מחזיקי האג"ח יש רבים הרואים במצב הנוכחי כניסה ל"אזור הדמדומים", אזור שהוגדר על ידי השופט איתן אורנשטיין כמצב שבו חברה שמסוגלת לעמוד בהתחייבויותיה עלולה להפוך לחדלת פירעון בתוך מספר חודשים. במצב כזה מתחילים מחזיקי האג"ח והנושים האחרים לפעול. אף שאין הגדרה מדוייקת למועד שבו אמורים אלשטיין ובן־משה להזרים 400 מיליון שקל לאי.די.בי, הרי ברור שיש לעשות זאת במחצית הראשונה של 2015 לאור מצבה של החברה.

 

ניתן היה לצפות מבנק הפועלים לפעול כבר עתה, שכן אמות המידה הפיננסיות שתקפות עד סוף השנה קובעות כי על אי.דיבי להחזיק בקופה סכום המספיק לתשלום החוב בשני הרבעונים הבאים. ישנו ספק מהותי לגבי העמידה באמות מידה אלה כבר ברבעון הראשון של 2015. אולם על פי הערכות במערכת הבנקאית, הפועלים אינו מתכוון לפעול לפני סוף מרץ 2015, שכן ברבעון זה אמורה אי.די.בי לפרוע 160 מיליון שקל לבנקים.

 

מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח הם בעלי האינטרס המהותי ביותר לפעול כבר עתה. בשיחות בין פסגות וקרן יורק, המחזיקים הגדולים באג"ח (השותפה השלישית בנציגות הקודמת, הפניקס, מכרה את מרבית אחזקותיה ולא צפויה להיכלל בנציגות חדשה), הם מגבשים עמדה שתובא בפני בעלי השליטה בפגישה שתיערך בשבוע הבא. המחזיקים ירצו לקבל התחייבות מיידית לגבי ההזרמות, אחרת הם צפויים לפנות לבית המשפט ולנסות לעצור את התשלומים לבנקים ברבעון הראשון. מהלך כזה יכניס את החברה לסחרור.

החשש הגדול של כל הצדדים הוא ממחזיקי האג"ח של דסק"ש – בראשות מיטב דש ואלטשולר שחם. כזכור, מי שכפה את הסדר החוב באי.די.בי אחזקות היו מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח שפנו ראשונים לבית המשפט.

 

תרחיש האימים הנוכחי של בעלי האג"ח של אי.די.בי פתוח הוא שמחזיקי האג"ח של דסק"ש יתחילו במהלכים, וכמי שקרובים יותר לנכסים ירחיקו אותם מפירעון החוב. לדסק"ש יש אמצעים נזילים לפירעון לשנתיים הקרובות, ומחזיקי האג"ח שלה ממתינים לדו"חות הרבעון בשבוע הבא כדי לקבל תמונה על ההרעה במצבה של דסק"ש בעקבות הכישלון בהנפקת אדמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x